Skocz do zawartości

[manetki] zintegrowane manetki XTR I-spec z hamulcami XTR - ergonomia połączenia

nonamed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ponieważ niosę się z zamiarem kupna manetek , rozważam opcję manetek XTR/XT w wersji I-spec do hampli XTR M980 które obecnie posiadam. Martwi mnie jednak ergonomia tego rozwiązania bo z tego co widzę, to manetki przy I-spec są pozbawione regulacji kąta i jedynie razem z klamką hamulcową można sobie regulować nachylenie . Chyba tylko przesunięcie manetki można regulować .

Pytanko czy znajdzie się ktoś kto korzysta z takiego połączenia i jak ocenia to rozwiązanie pod względem ergonomii/wygody użytkowania . Z tego co zauważyłem to krążą w sprzedaży adaptery umożliwiające przerobienie przerzutek z obejmą na I-spec , ale adapterów I-spec>obejma nie widzę...

Pozdrawiam.

Napisano

Witaj wypowiem się na temat tego systemu ponieważ w moim rowerze mam ten patent. Jeśli chodzi o kąt nachylenia to tak jak pisałeś reguluje się on nachyleniem klamki hamulca, jeśli chodzi o położenie manetki lewo prawo reguluje się na szynie. Jeśli chodzi o ergonomię to szczerze mówiąc moim zdaniem nie jest ona naruszona jak może się zdawać z mojej strony nie mam zastrzeżeń co do tego systemu mocowania, no i więcej miejsca na kierownicy

Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

mam taką jedną manetkę (XTR) przymocowaną do prawego hampla XT, wcześniej manetkę (m970) miałem bardziej poziomo ustawioną - tak że opierała się o hamulec, teraz jak widać jest różnica ~10st.

w sumie mała różnica, można się przyzwyczaić, ale w sumie teraz wziałbym zwykłą, tylko po to żeby w razie czego mieć tą regulację (nawet jeśli bym jej nie używał) lub żeby móc łatwo zmienić hamulec.

być może jest to przydatna opcja dla ludzi z brakiem miejsca na kierze czy krosiarzy liczących każdy gram.

post-128121-0-41436500-1363964845_thumb.jpg

ispec.jpg

Napisano

Dzięki za opinie i fotki . Objechałem kilka sklepów w Wwie , ale nigdzie nie dostałem od ręki manetek I-spec żeby chociaż kupić i zwrócić jeżeli nie podpasuje ustawienie . Ale patrząc na to jak zawsze miałem ustawione manetki, chyba jednak się będę skłaniał ku temu rozwiązaniu, choć miejsca na kierownicy nie brakuje . Klamka jest dość mocno pochylona , a manetka jest zsunięta razem z obejmą hamulca który ją 'podpiera'.

img1929b.jpg

img1930ef.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...