pukiel Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 Witam. Pojawił się po zimie i moim majsterkowaniu dziwny problem. Wymieniłem dziś linkę przerzutki tylniej oraz zmieniłem przerzutkę na inną plus wyregulowanie w miarę już dokładne bo 8 i 1 ma jeszcze opory ze wskoczeniem i tu pojawia się dziwna sprawa. Manetka ładnie chodzi zrzuca, wrzuca biegi, ale wskaźnik zwariował, a mianowicie pokazuje 4 bieg, gdy łancuch zatrzymuje się na 2, chcę zrzucić na 1 manetka przeskakuje i tak jak przystało na pierwszy bieg dalej już nie chce iść, a mimo to wskaźnik zatrzymuje się na 3 kresce. Proszę o poradę jak zlikwidować ten problem Z góry dziękuję
Krasiak96 Napisano 18 Marca 2013 Napisano 18 Marca 2013 Musisz rozebrać monitorek i ten wskaźnik wcisnąć w odpowiednie miejsce.
Mod Team Puklus Napisano 19 Marca 2013 Mod Team Napisano 19 Marca 2013 Możliwe że sprężynka sobie wypadła, ja tak miałem. Trzeba rozebrać monitorek, delikatnisie nałożyć wszystko na swoje miejsce, i jak kolega wyżej pisał wsadzić dziobek wskaźnika w otwór. Uważaj bo to dośc delikatne.
M333 Napisano 19 Marca 2013 Napisano 19 Marca 2013 Niech autor wątku na początku napiszę o jaką konkretnie manetkę chodzi. SL-M571 i SL-M580 (3x9) to inna budowa niż SL-M569 (3x8). W obu przypadkach konieczne uważne rozebranie i przyjrzenie się sprawie.
pukiel Napisano 19 Marca 2013 Autor Napisano 19 Marca 2013 Jeśli chodzi o budowę wygląda ona tak: Proszę o informacje jak powinno być to złożone, ponieważ kombinowałem na wszystkie sposoby- teoretycznie kręcąc na sucho wskaźnik mi się przestawiał, ale po zamontowaniu na manetce nawet nie wykonał ruchu małego. Próbowałem na wiele sposobów, ale proszę o ten jeden który teoretycznie powinien działąć Z góry dziękuję :edit: Możliwe, że podczas wymiany linki po otworzeniu "puszki" jakaś usterka się zrobiła, czy tylko i wyłącznie wina leży po stronie "monitorka" ? dodam, że to kółeczko z dwoma pręcikami jeden ma lekko wykrzywiony a środkowy prosty, nie wiem czy tak powinno być dlatego informuję manetka naprawiona metodą prób i błędów oraz delikatnie zmieniony montaż tego kółeczka- chodzi bez zarzutów. Dziękuje za wszystkie sugestie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.