Skocz do zawartości

[manetka] Shimano Lx - problem.

pukiel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Pojawił się po zimie i moim majsterkowaniu dziwny problem. Wymieniłem dziś linkę przerzutki tylniej oraz zmieniłem przerzutkę na inną plus wyregulowanie w miarę już dokładne bo 8 i 1 ma jeszcze opory ze wskoczeniem i tu pojawia się dziwna sprawa. Manetka ładnie chodzi zrzuca, wrzuca biegi, ale wskaźnik zwariował, a mianowicie pokazuje 4 bieg, gdy łancuch zatrzymuje się na 2, chcę zrzucić na 1 manetka przeskakuje i tak jak przystało na pierwszy bieg dalej już nie chce iść, a mimo to wskaźnik zatrzymuje się na 3 kresce. Proszę o poradę jak zlikwidować ten problem

Z góry dziękuję

• Mod Team
Napisano

Możliwe że sprężynka sobie wypadła, ja tak miałem. Trzeba rozebrać monitorek, delikatnisie nałożyć wszystko na swoje miejsce, i jak kolega wyżej pisał wsadzić dziobek wskaźnika w otwór. Uważaj bo to dośc delikatne.

Napisano

Niech autor wątku na początku napiszę o jaką konkretnie manetkę chodzi. SL-M571 i SL-M580 (3x9) to inna budowa niż SL-M569 (3x8).

W obu przypadkach konieczne uważne rozebranie i przyjrzenie się sprawie.

Napisano

Jeśli chodzi o budowę wygląda ona tak: post-130876-0-72983200-1363689659_thumb.jpg

Proszę o informacje jak powinno być to złożone, ponieważ kombinowałem na wszystkie sposoby- teoretycznie kręcąc na sucho wskaźnik mi się przestawiał, ale po zamontowaniu na manetce nawet nie wykonał ruchu małego. Próbowałem na wiele sposobów, ale proszę o ten jeden który teoretycznie powinien działąć

Z góry dziękuję

:edit: Możliwe, że podczas wymiany linki po otworzeniu "puszki" jakaś usterka się zrobiła, czy tylko i wyłącznie wina leży po stronie "monitorka" ?

dodam, że to kółeczko z dwoma pręcikami jeden ma lekko wykrzywiony a środkowy prosty, nie wiem czy tak powinno być dlatego informuję

manetka naprawiona metodą prób i błędów oraz delikatnie zmieniony montaż tego kółeczka- chodzi bez zarzutów.

Dziękuje za wszystkie sugestie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...