Skocz do zawartości

[Napęd] Deore 9rzędów vs 10rzędów

CreativePL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakoś na dniach miałem wymienić sobie napęd czyli: kaseta, tylna przerzutka, łańcuch, manetki i klamki hamulcowe. Miałem już wszystko ładnie dobrane, ale coś mnie dziś wzięło " a może 10rz?" I mam dylemat czy to się zwyczajnie opłaca.

Zestaw 9-rz

Deore RD-M593 SGS Shadow 36-11 t- 120zł

Kaseta Deore HG-50 9speed 11-34 - 70zł

łańcuch Deore CN HG-53 - 45zł

Klamki Deore mod. BL-M511 - 40zł

manetki Deore SL-M590 3x9 - 149zł

Łaczanie 424 zł

Zestaw 10rz.

Shimano Kaseta Deore HG-62 10-ka 11-34T - 115.00 zł

Shimano przerzutka tylna Deore RD-M593 SGS Shadow - 120.00 zł

Shimano łańcuch Deore CN HG-54 (10-kowy) – 80 zł

Shimano manetki Deore SL-M591 3x10 2012r – 165 zł

Shimano klamki DEORE BL-M591 v-brake 2010r - 60 zł

Łącznie - 540zl

Różnica pomiędzy zestawami to 120zł, a za taką kwotę mogę kupić jakieś fajne pedały spd na które także mam ochotę.

Napisano

Przy 9tce pomyliłeś przerzutkę zamiast RD-M 593(tylko dla 10tki) powinna być 592(9)

Chyba bym został na razie przy 9tce ze względu na tańsze komponenty choć mam świadomość że schimano wycofało się z 9biegów i raczej już nie będzie nowych przerzutek, manetek itp. w tej grupie.Jeśli ci zależy na na 10ce to poczekaj z wymianą zakupem bo jest już nowa grupa Deore na 2013r która powinna być przed wakacjami na rynku http://www.vitalmtb.com/news/press-release/Shimano-suports-Big-Wheel-Mountain-Bikes-with-New-Components-and-Wheel-Sets-Unveils-New-Deore-Mountain-Bike-Group,756?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+VitalMtbSpotlights+%28Vital+MTB+Spotlights%29

Napisano

Tak klamki oddzielnie, zapomniałem dopisać.

Czekać nie będe, bo cena będzie zapewne wyższa. A ja i tak już nadwyrężam budżet. Jednak 9rz kupuje, nie będę kombinował. Inna kwestia to regulacja 10rz na 9rz kasetę. Da rady idealnie to wyregulować, że nie będzie stukać ani pukać?

Napisano

Od tego sezonu jestem użytwkownikiem 10s dokładnie 2x10 (tył 11-36) SLX, wczesniej miałem 3x8, i szczerze Ci moge powiedzieć że jeżeli mógł bym się cofnąć do zakupu to brałbym 2x9. z powodu częstej zmiany biegów o dwie zębatki, to znaczy są strasznie małe różnice w ilości zębów pomiędzy nimi, może i jest to dokładniejsze ale moim zdaniem mało efektywne. I nie wykorzystujemy wszystkich, a co za tym idzie manewrowanie manetką w SLX idzie delikatnie ale za to te czeste zmiany moga czasem doprowadzic człowieka do małego szału hehe.... szczególnie gdy dośc dużo się jeździ w lesie.

Napisano

I tu zgodzę się z Kamilem, bezsensowne heblowanie manetką.

Niestety parcie na kasę jest tak duże, że producenci osprzętu nie słuchają użytkowników.

Napisano

Dzięki za odpowiedź @crashbash1 @KamilGT @P62.

W takim razie pozostaje przy pierwszym rozwiązaniu czyli 9rz. Od 2006 jeździłem na 8rz i nie miałem jakiś problemów z dokładnością więc zmiana o jeden rząd wyżej w zupełności mi starczy. Przerzutka w takim razie RD-M592 shadow, a jako klamki hamulcowe Avidy FR5

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...