Skocz do zawartości

[700-900] dla sześciolatka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

było już kilka tematów podobnych i pytanie raczej jest skierowane do tych, co już takiego zakupu dokonali (choć każda mądra :036: rada jest mile widziana).

Szukam roweru dla syna, a właściwie dwóch synów, bo młodszy za dwa lata go przejmie po starszym. Rower ma być zarówno do dojazdów do przedszkola i wokół domu ale również (albo przede wszystkim na "wyprawy"). W ubiegłym sezonie zrobiliśmy kilka wypraw, w tym 50 km po Jurze (co prawda prowadząc rowery pod większe podjazdy). Starszy jeździł na 16'' z Decathlonu przypiętej trail-gatorem do mojego roweru, a młodszy na foteliku z żoną.

W tym roku chcemy młodego przesadzić na 16'' przypiętą do mojego roweru, a starszego na 20'' samodzielnie. Jeśli się to nie sprawdzi (bo np. zabraknie mu siły, to w grę wchodzi również zakup drugiego trail-gatora).

Wymagania do roweru:

- niska waga, rama alu? - to może być dziwne bo taki Author na stalowej ramie może być lżejszy od Krossa na alu

- przerzutki - tak chcę przerzutki, bo będziemy jeździli po lasach, czasami może również po jakichś mniejszych górkach

- kolory raczej ciemne - bo zdarza nam się pojeździć po błocie

- niska awaryjność - tak wiem, przerzutki w tym przedziale cenowym mogą być awaryjne

- raczej brak amortyzacji - bo punkt pierwszy

- cena im niższa tym lepsza

- może wyglądać szpanersko jeśli wszystkie powyższe punkty są spełnione (ale jeśli jest coś jeszcze dostępnego z modeli 2011, 2012, to cena wygrywa)

Pozdrawiam czekając na koniec zimy.

Napisano

Jeżeli wyprawy będą nawet po Jurze K-Cz (tam też sporo szlaków po żwirze, i błotku) to normalny góralek na szerszych oponkach.

Do tego kupisz plastikowe błotniczki a`la enduro i będzie się czuł na nim dobrze, a sprzęt będzie dobry - NIE MAKROKESZ NA FULL ZAWIASIE.

http://allegro.pl/rower-rowerek-mbike-avenger-20-green-warszawa-i3084097204.html

http://allegro.pl/nowy-rower-dzieciecy-author-energy-20-2013-i3023801234.html

Napisano

Miałem podobny dylemat ostatnio, tyle że u mnie musiał być amor, bo młody widzi co ma tatuś i kce to samo.

Ww. propozycje są ok, ja dorzucę od siebie Unibike Pilot http://www.unibike.pl/pilot.html

Wprawdzie ma amor, ale jest to amor więc nie tylko +10 do szacunku na dzielni, ale jest szansa że będzie działał.

Natomiast generalnie w tym wieku i rozmiarze kółek nie ma sensu wydawać na Treka, Scotta czy innego Speca, bo dają z grubsza to samo, a potrafią kosztować prawie dwa razy więcej.

Napisano

Jeżeli wyprawy będą nawet po Jurze K-Cz (tam też sporo szlaków po żwirze, i błotku) to normalny góralek na szerszych oponkach.

Do tego kupisz plastikowe błotniczki a`la enduro i będzie się czuł na nim dobrze, a sprzęt będzie dobry - NIE MAKROKESZ NA FULL ZAWIASIE.

ROWER ROWEREK MBIKE AVENGER 20 GREEN WARSZAWA (3084097204) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Nowy rower Dziecięcy Author Energy 20" 2013 (3023801234) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

myślałem o tym M-bike ale nigdzie nie mogę znaleźć jego wagi. Authora rozważam, to jest ten przykład, który podałem - 10,8kg na stalowej ramie, przy 11-13kg Krossów z alu ramą.

Myślę jeszcze o http://www.kross.pl/pl/2012/biber (10,5kg) (z 2013: Level Mini - 11,5KG, Hexagon Mini 12,5Kg więc bez sensu płacić za dodatkowe kilogramy...)

Miałem podobny dylemat ostatnio, tyle że u mnie musiał być amor, bo młody widzi co ma tatuś i kce to samo.

Ww. propozycje są ok, ja dorzucę od siebie Unibike Pilot UNIBIKE ROWERY 2013 BYDGOSZCZ - PILOT

Wprawdzie ma amor, ale jest to amor więc nie tylko +10 do szacunku na dzielni, ale jest szansa że będzie działał.

Natomiast generalnie w tym wieku i rozmiarze kółek nie ma sensu wydawać na Treka, Scotta czy innego Speca, bo dają z grubsza to samo, a potrafią kosztować prawie dwa razy więcej.

Szacun na dzielni jest ważny, ale nie mogę znaleźć wagi tego roweru, znasz ją może?

Co do Treka, Scotta albo Speca to nawet nie szukam - szacun na dzielni będą musiały dostarczyć przerzutki i ew. amor :)

... albo napis "Kross" taki jak na rowerze mamy i taty :P

Napisano

Nie ufaj bezgranicznie w tą wagę z katalogów.

Powiem więcej.

W większości przypadków ma niewiele wspólnego ze sztuką którą nabędziesz.

Napisano

Nie ufaj bezgranicznie w tą wagę z katalogów.

Powiem więcej.

W większości przypadków ma niewiele wspólnego ze sztuką którą nabędziesz.

Nie ufam :)

Na razie obejrzałem kilka rowerów ale u nas leży jeszcze śnieg, więc młody zobaczy je za kilka dni dopiero. Mi najbardziejj podoba się ten unibike (mlodemu tez sie podoba) jest nawet w dobrej cenie w Gdańsku, ale akurat unibike mają tylko w sprzedaży bezpośredniej. Jak mi się go gdzieś uda znaleźć w dobrej cenie to go kupie. W Piaście w Łodzi jest za poltorej stowy wiecej, to już wolę dołożyć stówkę i wziąć rodzinę na weekend rowerowy do Gdańska :)

Napisano

Przerabiałem ten temat pół roku temu i jestem dokładnie w tej samej sytuacji.

Kupiłem meridę f/s team.

Dlaczego full pomimo dużej masy?

-długie wyprawy na kamienistej trasie (masyw Ślęży) są sporym wyzwaniem dla młodego organizmu, kręgosłup jest mniej obciążony

-lepsza trakcja na zjazdach

-wydaje się dość solidny więc młodszy ma szansę odziedziczyć

Wady tego modelu:

-masa

-przerzutka chodzi zbyt ciężko

-klamka hamulca o zbyt dużym skoku co jest realnym problemem teraz w zimie przy rękawiczkach

Nie namawiam na firmę czy model ale wielogodzinne wyprawy raczej sugerują full-a dla młodego...

Napisano

Mój malec przesiadł się na koła 20'' mając niecałe 5 lat - po prawie dwóch sezonach wydaje mi się , że zakup był trafiony - jeździ na Cube kid 200.

Przed zakupem porównałem masy wszystkich popularnych producentów i...stwierdziłęm , że dzieci się niestety nie oszczędza. Maluch który sam ledwo dociąga do 20 kg ma jeździć( a to najmniejszy problem) , prowadzić czy przestawiać rower ważący ponad połowę jego masy. Więc skupiłem się na masach - zostały Spec, Scott (oba mocno drogie) i Cube (10,5 wg katalogu) którego znacznie łatwiej kupić ze zniżką. Patrząc na początkowe kłopoty z podnoszeniem po upadku, czy przestawianiem roweru uważam , że dla malucha mimo wszystko priorytetem jest waga. Firma to sprawa drugorzędna ( ten unibike wygląda naprawdę fajnie) , a osprzęt jest praktycznie we wszystkich taki sam. O amortyzatorach , jeszcze 2-3 lata temu czytałem , że pod dzieckiem nie pracują , a sporo ważą , ale może to już nie te same amorki. Takie moje wnioski, na jesień czeka ''mnie'' wymiana na 24'' i od nowa rozterki :) - Powodzenia

Napisano

Zwykle dzieci nie jeżdżą w terenie więc amor nie pracuje.

Autor wątku pisze o jurze a tam już popracuje.

Po terenie którym się błąkamy mam wrażenie, że tył nawet bardziej pracuje.

Pokonywanie przeszkód typu gałęzie zdecydowanie łatwiejsze jak się przesiadł na rower z amorem niż przy poprzednim.

Napisano

A ja mam pytanie nieco inne w temacie: syn odziedziczył po kuzynie makrokeszowego "fulla" na stalowej ramie (ciężka cholera). Dokładnie taki: http://tablica.pl/oferta/rower-attack-ID1GgZD.html

Dziś chciałem go podszykować do sezonu i moje uwagi:

- klamki ciężko chodzą;

- przerzutka to praktycznie imitacja - 3 na 5 kliknięć coś przerzuci;

- "amortyzatory" to ozdoby jedynie.

Małemu się podoba - wiadomo. :-)

Jest szansa żeby go jakoś niedrogo doposażyć w działające hamulce i przerzutki chociaż ?

Czy "dorosłe" komponenty pasują ?

Napisano

Klamki są specjalne dla dzieci - dostępne bez problemów i nie drogie. Manetka standard shimano + linka to też stosunkowo nie duże pieniądze. Przerzutka tył , najlepiej jakaś z krótkim wózkiem z gamy podstawowych shimano i to raczej koniec możliwości zmian. Masa zostanie, działanie amortyzacji też, zmiana amortyzatora raczej nieopłacalna...

Napisano

Mój syn ma teraz tzw. makro-fulla.

Ale tak go podregulowałem, że amor w miarę pracuje (i przód i tył). Hamulce lekko idą, przerzutka jest tak wyregulowana, że sam się dziwię jak mi się to udało bo przerzuca IDEALNIE (jeden klik, zmiana).

Ale też widzę jak męczy się z masą, szczególnie rotującą (czyt. koła).

Przy wycieczkach rowerowych naprawdę musimy z żoną na niego czekać.

Ale na przyszły rok (w tym się musi przemęczyć bo rower jest dla niego wymiarowo idealny) przy zakupie 24" masa rotująca to będzie główny czynnik zakupu roweru (ew. natychmiastowej wymiany tego elementu).

Napisano

Mój 7,5-letni syn drugi rok jeździ właśnie na tym MBike Avenger Pro 20. Dostał go w wieku 6,5 lat. Miał wtedy ok. 125 cm wzrostu. Obecnie mierzy 132 cm i rower zostaje na ten sezon.

W zeszłym roku jeździliśmy razem sporo. Trasy po 20-30 km. Rower spisywał się znakomicie. Jeździliśmy po mazowieckich lasach, bo Beskidach, po innych drogach i ścieżkach rowerowych. Rower niemal bezobsługowy. Osprzęt bardzo dobrze dobrany dla dzieciaka. Mały twierdzi, że rower jest bardzo wygodny i dość szybki (to jego trzeci "poważny rower na dwóch kółkach - wcześnie zaczął pedałować samodzielnie - ok. 4. roku życia). Ładne malowanie, szpan wśród kumpli.

Minusem jest waga - rower jest dość ciężki - waży ok 11kg. Także młodego wyręczam przy wnoszeniu roweru na schody w domu i pokonywanie większych, nieprzejezdnych, przeszkód. W normalnej jeździe z kolegami lub ze mną młody nie potrzebuje najmniejszej mojej pomocy w obsłudze maszyny.

Kupiłem go w zeszłym roku za jakieś 850 zł.

Mogę Ci z czystym sumieniem polecić ten rowerek. Młodemu starczy na pewno jeszcze na ten sezon.

pozdr

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Kupiliśmy Krossa Level Mini w dobrej cenie. Młody jest bardzo zadowolony (ale pewnie zadowolony bylby z kazdego). Rower sprawia wrażenie solidnego, biegi i hamulce dzialaja dosc lekko.

Same przerzutki to fajna sprawa, jak syn sie zmeczy to zrzucamy przerzutki i jedziemy sobie spacerkiem. Pogoda popsula nam plany weekendowe na razie zrobilismy moze w sumie z 20km.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...