Skocz do zawartości

[stery] Problem z luzami !

RafBMXable

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę nieprecyzyjnie sformułowałem swoje myśli, przepraszam, namotałem. Jest tak: to nie Ty masz poczuć luz po lekkim odkręceniu śruby dobijającej top cap, tylko łożyska mają go "poczuć" :) Jeżeli Ty wyczujesz organoleptycznie luz (sprawdza się to z zaciśniętym przednim hamulcem próbując przesuwać rower to w przód, to w tył), będzie to znaczyło, że całość (widelec, stery i mostek) jest nieprawidłowo zmontowana i trzeba próbować montować to wszystko w jedną całość raz jeszcze. Trzeba sobie zdać tu sprawę z tego, po co istnieje top cap. Otóż, służy on stricte montażowemu, tymczasowemu, dobiciu wszystkich elementów układu kierowniczego (widelca, sterów i mostka) tak by stworzyły one integralną całość. Zauważ, że po ostatecznym zakręceniu śrub na obejmie mostka (tej obejmie na rurze sterowej, trzonie widelca) top cap staje się... zbędny, w sensie utrzymywania konstrukcji układu kierowniczego w całości; pełni już tylko funkcję estetyczną i zabezpiecza przed dostawaniem się wody do rury widelca, co ma znaczenie szczególne dla rur stalowych, podatnych na korozję. Po zakręceniu obejmy mostka można śrubę top capu wykręcić, usunąć top cap, a nawet gwiazdkę i układ kierowniczy nam się nie rozleci, nic się nie poluzuje, ani nie przesunie, pod warunkiem oczywiście, że obejma mostka jest prawidłowo zainstalowana na trzonie widelca. A wracając do kwestii poluzowania śruby top capu po dobiciu układu kierowniczego: robić to należy z wyczuciem i niezbędnym jest wykonanie tych czynności wielokrotnie, by móc wyczucie takie w sobie wyrobić. Tu już wskazówki trudno dać jakiekolwiek, trzeba popraktykować :thumbsup: Ale jak ktoś lubi grzebać przy rowerze... To wiadomo :) Nie będzie to czas stracony. PS Po raz już nie pamiętam który bardzo przepraszam za brak sformatowanego tekstu. Naprawdę nie mam na to wpływu :wallbash:

Napisano

W sumie ciekawie to ująłeś...:-)

Na logikę masz rację. Dziś się trochę pobawiłem i jakiś kompromis uzyskałem ale Twój post skłonił mnie do jeszcze jednej próby :-)

Właśnie po to mamy forum ! O takie sugestie i wolne myśli chodzi w tym bałaganie IMO.

witold - jeszcze raz dzięki za cenne hinty :thumbsup:

Napisano

Proszę bardzo. Cieszę się, że mogłem Ci pomóc. W ramach moich możliwości, rzecz jasna :)

Pamiętam, jak po raz pierwszy w życiu rozkręciłem układ kierowniczy (typu A-HEAD) w moim rowerze. Gdy, po zdemontowaniu top capu i mostka rozlazły mi się te wszystkie wianki z kulkami, podkładki, uszczelki, itp., to byłem bliski załamania. Byłem tylko teoretycznie na to przygotowany. Ale popróbowałem montowania układu kierowniczego i jeszcze tego samego dnia nauczyłem się, jak to robić. To nic trudnego, a satysfakcja nie do opisania. Bo nic tak chyba nie buduje ridera, jak samodzielne zadbanie o swój sprzęt. Mała rzecz, a cieszy. Rower, w gruncie rzeczy, to zbiór takich małych rzeczy, nieskomplikowanych mechanizmów. Proste jest piękne. Po prostu wsiadasz na rower i jedziesz. I mam wrażenie, że to właśnie głównie dlatego kochamy tak te nasze dwa kółka.

Napisano

Ja też mam taki problem po wymianie EPICONA na XCR. Z dołu jest taki luz ktorego nie umiem skręcić. Wymieniłem wianki wyczyściłem, a stery latają jak dzikie. I mam pytanie, czy sądzicie że jakbym wymienił wianek na kulki bez wianka z dołu to byłby dobry pomysł na skasowanie luzu, czy ktoś kiedyś tak próbował,

Napisano

Serio? Wymiana wianka z kulkami na same kulki pozwoliła skasować luz w sterach? :o E tam, chyba po prostu lepiej się do zajęcia przyłożyłeś za drugim razem :)

To teraz będziesz musiał uważać przy kolejnym rozbieraniu sterów, żeby Ci się te kulki nie posypały. Będą namagnesowane, ale smar ich już w łożyskach nie utrzyma, bo smaru tam... nie zastaniesz. Neco (podejrzałem Twój rower w garażu) to najgorzej uszczelnione stery z jakimi miałem doczynienia. Wystarczy pojeździć w deszczu i woda wypłucze całe smarowanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...