Skocz do zawartości

[do 1200] Cross na szosę i lekki teren

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W zeszłym roku jeżdżąc kolarką nie podobało mi się w niej wiele rzeczy. Dlatego na ten sezon chciał bym w końcu kupić jakiś rower który nie rozleci się na dziurach i da rade ujechać w lekkim terenie (las, polne drogi). Zależy mi na tym aby rower był szybki więc koła myśle 28 cali.

Przeglądając od jakiegoś czasu rowery wpadły mi w oko te dwa modele.

ROWER UNIBIKE FLASH GTS kolekcja 2012 Dostawa Gratis castor24.pl

Rower Romet ORKAN 1.0 M kolekcja 2012 Dostawa Gratis castor24.pl

Nie znam się za bardzo na rowerach tego typu więc proszę radę. Opłaca się kupic jeden z tych dwóch rowerów? Czekam na opinie i inne propozycje.

Napisano

ja od ponad 2 lat mam kandsa maestro. zmienilem opony na gripstery 29x2,10 i w kazdym terenie daje rade. a, i hamulce avidy sd7 zalozylem i pedaly wellgo m21 teraz w maestro siedza. rower ma ponad 8 tysi zrobione.

pozdrawiam.

Czyli coraz bardziej jestem zdania żeby po prostu kupić rower i w trakcie użytkowania zrobić go pod siebie.

Napisano

Zrobić tzw. "pod siebie" zawsze można lecz jakim kosztem ,na forum jest sporo takich dylematów jaki tutaj przedstawiłeś ,w większości odpowiedź jest prosta - LAZARO . Oczywiście zawsze można czegoś szukać w używkach. Sam poruszam się po Poznaniu i okolicach ( Głuszyna ,Daszewice ,Rogalin, Kamionki itd) i nie koniecznie potrzebny jest amortyzowany widelec by móc pojeździć w lekkim terenie . Szukaj dalej lub poszukaj na forum bo podanych jest wiele modeli rowerów które mieszczą się w Twoich kryteriach .

Napisano
Witam!

W zeszłym roku jeżdżąc kolarką nie podobało mi się w niej wiele rzeczy. Dlatego na ten sezon chciał bym w końcu kupić jakiś rower który nie rozleci się na dziurach i da rade ujechać w lekkim terenie (las, polne drogi). Zależy mi na tym aby rower był szybki więc koła myśle 28 cali.

Przeglądając od jakiegoś czasu rowery wpadły mi w oko te dwa modele.

ROWER UNIBIKE FLASH GTS kolekcja 2012 Dostawa Gratis castor24.pl

Rower Romet ORKAN 1.0 M kolekcja 2012 Dostawa Gratis castor24.pl

Nie znam się za bardzo na rowerach tego typu więc proszę radę. Opłaca się kupic jeden z tych dwóch rowerów? Czekam na opinie i inne propozycje.

Lepszym wyborem bedzie Romet Orkan 2.0. Warto dołożyć te parę groszy.

Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Jeżeli możesz go kupić gdzieś w cenie do 900zł to warto się zastanowić.

Chyba, że usiądziesz na niego i to będzie "to" pomimo kiepskiego osprzętu.

Napisano

Zrobić tzw. "pod siebie" zawsze można lecz jakim kosztem ,na forum jest sporo takich dylematów jaki tutaj przedstawiłeś ,w większości odpowiedź jest prosta - LAZARO .

Witam,

Z rowerów crossowych polecanej przez Ciebie marki znalazłem właściwie 1 model:

http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-senatore-v4-na-alivio-i3066522471.html

Mam pytanie dotyczące amortyzatora. Jest informacja że jest regulowany, ale nie ma informacji o możliwości zablokowania go (więc zakładam że jej nie ma). Czy jest to duży problem podczas jazdy ?

Pozdrawiam,

Artur

P.S. Jest jakiś dystrybutor rowerów tej marki na terenie woj. śląskiego ? Wolałbym rower kupić tradycyjną drogą (nawet drożej), niż przez Internet.

Napisano

Hymmm, może jednak ten lazaro to nie będzie taki zły wybór? Problem w tym nie mogę go znaleźć w żadnym sklepie internetowym...

A przez portale aukcyjne nie uśmiecha mi się czegokolwiek kupować

Napisano

dlaczego nie przez portal aukcyjny ? ja tak kupilem kandsa maestro i northteca cayona xl.

pozdrawiam.

faktycznie, ten lazaro jest bez blokady amora. blokada takowa przydaje sie na plaskiej i rownej nawierzchni. wowczas energia przenoszona za pomoca kor idzie glownie w naped a nie jest marnowana przez ,,bujanie'' amortyzatora. niemniej, tak mysle, blokowanie amora na drodze z potencjalnymi dziurami moze zakonczyc sie wewnetrznym uszkodzeniem takiej blokady. wiesz, wpadasz w dziure, mechaniczna blokada tego nie wytrzymuje i ulega zerwaniu.

Napisano

Wszystko fajnie, tylko po to chce kupić nowy rower żeby nie bawić się w wymiany naprawy itp.

Chyba poczekam aż na allegro wyjdzie lazaro w innym kolorze i dokonuje zakupu.

Myślicie ze na wzrost 184 będzie dobra rama 21 cali??

Napisano

Hymmm, może jednak ten lazaro to nie będzie taki zły wybór? Problem w tym nie mogę go znaleźć w żadnym sklepie internetowym...

A przez portale aukcyjne nie uśmiecha mi się czegokolwiek kupować

Ja zdecydowałem się na tego lazaro i nie żałuję.

Zamówiłem w zeszłym tygodniu - przyszedł następnego dnia.

Jeśli boisz się kupować przez allegro (gwarantuję Ci, że to bezpieczniejsza metoda niż kupno bezpośrednio w sklepie internetowym), to wybierz opcję płatności za pobraniem. Ja tak zrobiłem, gdy kurier przyjechał otworzyłem paczkę, wszystko dokładnie obejrzałem i dopiero zapłaciłem...

100 % bezpieczeństwa :-)

A jeśli chodzi o sam rower... jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Sprawdza się świetnie zarówno na asfalcie, polnych, ubitych ścieżkach jak i w lesie. Odkręciłem od niego obciachowe błotniki które dają w cenie i wygląda całkiem przyzwoicie. Nie podoba mi się jedynie grubość skośnej rury w ramie, ale jak jadę to jej nie widzę ;-)))))) Jeśli chodzi o jazdę, to mam wrażenie że przy zużyciu takiej samej siły jadę znaaaacznie szybciej niż na moim wysłużonym góralu. Jeszcze nie kupiłem licznika aby zmierzyć to porządnie ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

Ja zdecydowałem się na tego lazaro i nie żałuję.

Zamówiłem w zeszłym tygodniu - przyszedł następnego dnia.

Jeśli boisz się kupować przez allegro (gwarantuję Ci, że to bezpieczniejsza metoda niż kupno bezpośrednio w sklepie internetowym), to wybierz opcję płatności za pobraniem. Ja tak zrobiłem, gdy kurier przyjechał otworzyłem paczkę, wszystko dokładnie obejrzałem i dopiero zapłaciłem...

100 % bezpieczeństwa :-)

A jeśli chodzi o sam rower... jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Sprawdza się świetnie zarówno na asfalcie, polnych, ubitych ścieżkach jak i w lesie. Odkręciłem od niego obciachowe błotniki które dają w cenie i wygląda całkiem przyzwoicie. Nie podoba mi się jedynie grubość skośnej rury w ramie, ale jak jadę to jej nie widzę ;-)))))) Jeśli chodzi o jazdę, to mam wrażenie że przy zużyciu takiej samej siły jadę znaaaacznie szybciej niż na moim wysłużonym góralu. Jeszcze nie kupiłem licznika aby zmierzyć to porządnie ;-)

Pozdrawiam.

a jaki rozmiar ramy brałeś do swoich wymiarów ?

a co sadzicie o tym ? http://allegro.pl/rower-28-super-szybki-cross-kands-stv-700-gratisy-i3079300474.html

Napisano

Rowerek taki jak cena, przeciętny. Bał bym się coś takiego kupić, tym bardziej pojechać nim gdzieś dalej.

Co do lazaro, biorę od ręki gdy tylko znajdę go w w innym kolorze niż ten srebrny z ramą 21 cali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...