Wojtlomiej Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Witam, w 2011 roku pod koniec roku szkolnego kupilem rower , a dokladniej ten :http://www.storowerow.pl/rower-motta-26-v-brake-kolor-czarny-aluminiowy-rower-w-dobrej-cenie,273,p.html. Rowerem jeździło mi sie świetnie do 2012 roku pod koniec lata .Rower przejeździl swoje a wiec pytanie do was Jaki naped bedzie dobry do tego roweru ? , a i chcem wydać nie więcej niż 300zl,(jestem w tych tematach zielony) wiec prosze o podpowiedzenie jaki zestaw mam kupić. Pozdrawiam Wojtek !
afly Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Skąd pewność, że napęd potrzebuje wymiany? kaseta Shimano HG-50 łańcuch Wippermann Connex 800/804/808 korba, jeżeli wymiana konieczna to coś z systemem octalink np. FC-M442
mihalp90 Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 masz bana na wyszukiwarkę? Przecież jest wątek odnośnie wyboru napędu do jakiejś kwoty
Wojtlomiej Napisano 2 Marca 2013 Autor Napisano 2 Marca 2013 masz bana na wyszukiwarkę? Przecież jest wątek odnośnie wyboru napędu do jakiejś kwoty Jak już mówiłem jestem zielony w te sprawy .Kolega wyżej napisał to co chciałem wiedziec ,on na pewno wie lepiej jaki osprzet bedzie pasowal do tego roweru.No coż hejt zawsze sie znajdzie ... A co do tego skad wiem to ,lańcuch przeskakuje na kilku przełożeniach co jest bardzo denerwujace. Dziekuje za podpowiedz
mihalp90 Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 nie jakiś hejt tylko osoba nie lubiąca lenistwa. Temat jest nawet podpięty: http://www.forumrowerowe.org/topic/122125-napedwymiana-napedu-w-kilku-zakresach-cenowych/ Daj zdjęcie kasety, możliwe, że zużyty łańcuch jej nie zarżnął, choć mało prawdopodobne. Na allegro wiszą zestawy kaseta+ łańcuch deore za 120zł + do tego manetka prawa na 9 i masz do 200 zł dobry zestaw, który Ci do takiego roweru i pewnie jazdy wystarczy.
Wojtlomiej Napisano 2 Marca 2013 Autor Napisano 2 Marca 2013 No troche przesadziłem z tym hejtem ,ale nie lubie jak ktos mnie obraża , ale to chyba dobrze ;P ,zdjecie wstawie jutro jestem pewny w 50% ,że korba jest do wymiany.A kaseta na moje oko jest dobra ale czytalem ,ze najpewniej jest wymienic wszystko .
beskid Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Masz napęd 8 sp więc wyżej niż Alivio nie podskoczysz. Nie może być tak, że korba padła szybciej od kasety bo takie coś w przyrodzie nie występuje. Na Twoim miejscu na początek wymienił bym łańcuch na któryś z propozycji @afly'ego. Jak po kilkudziesięciu km nadal będzie się ślizgał to wymień kasetę i dopiero potem jeśli to konieczne korbę.
Wojtlomiej Napisano 2 Marca 2013 Autor Napisano 2 Marca 2013 W sumie to może byc racja bo oddawalem rower do serwisu i wymieniali mi lańcuch tylko że nie mieli na stanie do 8 rzedowej kasety i dali mi od 7 moze to byc przyczyna ? jeżdzilem tak okolo 1 miesiac i zaczał przeskakiwać . A i jeszcze jedno nie moge znaleźc aukcji tego lańcucha :Connex 800/804/808 ,moze polecacie jakis inny ? . W sumie to moge zamowić lańcuch i sprawdzić czy bedzie dobrze ,w razie problemu bede mogł go poźniej założyc do nowego zestawu prawda ?
afly Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Nie ma różnicy czy łańcuch na 6/7/8 biegów. Co do Connex to podałem różne modele... Wippermann Connex 800, Wippermann Connex 804, Wippermann Connex 808.
Mod Team Puklus Napisano 3 Marca 2013 Mod Team Napisano 3 Marca 2013 Nie ma różnic miedzy łańcuchami podobnie jak nie ma sensu pisać n-ty raz to samo. Są przyklejone to sie je czyta i analizuje.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.