JakubWelnowski Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Siema. A więc mam taki problem. Od jakiegoś czasu nie moge ruszyc śrub od regulacji pedałów. Dokładnie chodzi o model PD-M520. Łepek śrubek jest juz zjechany dosyc i klucz w koncu zaczal obracac sie w miejscu. W serwisie rowerowym powiedzieli mi, żebym dał po jednej podkładce pod sruby krzyzakowe i wtedy sprężyna się troche że tam powiem "załagodni". Normalnie bym tego nie ruszał, ale te śruby są przykręcone na maksa i jak włoże nogę, to muszę się zatrzymac, i z całej siły się wypiąc... Pomozecie? Z góry dzieki.
krism4a1 Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Nie kumam jak można zniszczyć śruby regulacyjne? Jest z tym zabawa, ale takie mikroskopijne śrubki odkręcałem już nie raz w życiu dobrym punktakiem i młotkiem, tylko nie wiem czy mozna kupić sobie takie "luzem" i czy czasem nie będzie to nieopłacalne.
bartek6622 Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 No cóż, mając 11 lat i używając SPD wszystko jest możliwe. Nie znam innego sposobu na odkręcenie tych śrub poza rozwierceniem ich.
JakubWelnowski Napisano 1 Marca 2013 Autor Napisano 1 Marca 2013 No cóż, mając 11 lat i używając SPD wszystko jest możliwe. Nie znam innego sposobu na odkręcenie tych śrub poza rozwierceniem ich. Nie mam 11 lat to po pierwsze, a po drugie z tymi pedalami musialo byc cos nie tak bo od poczatku mialem z nimi problem.
artex232 Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Pewnie kręciłeś na siłę tymi śrubkami i zjechałeś główkę, raczej nic się nie da z tym zrobić
artex232 Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 No albo rozwiercenie głowek i znalezienie nowych takich samych. A po za tym przeszkadza ci taka siła wypięcia jaka jest teraz ?
bartek6622 Napisano 1 Marca 2013 Napisano 1 Marca 2013 Dużo się nie pomyliłem, pozostaje ci rozwiercenie śruby i poszukanie drugiej takiej samej, lub jazda na aktualnym ustawieniu.
JakubWelnowski Napisano 1 Marca 2013 Autor Napisano 1 Marca 2013 Aktualne ustawienie jest w ogóle dziwne jakies. Jak wepne buty do niby jest ok ale jeszcze za lekko, ale jak jezdze to tak mi sie potrafia wpiac, że nie moge nogi wyciagnac...
JakubWelnowski Napisano 1 Marca 2013 Autor Napisano 1 Marca 2013 Wszystko było spsikane WD-40. No nic jakoś jeszcze przelatam na platformach, a do nowego roweru juz sobie kupie spdki z wyzszej polki. No nic, DZIEKI ZA POMOC!
krism4a1 Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Wszystko było spsikane WD-40. "spsikać" to i owszem możesz, ale wydaje mi się, że nie do końca na tym polega czyszczenie a do nowego roweru juz sobie kupie spdki z wyzszej polki. I myślisz, że "wyższa półka" sama będzie o siebie dbała?
JakubWelnowski Napisano 2 Marca 2013 Autor Napisano 2 Marca 2013 "spsikać" to i owszem możesz, ale wydaje mi się, że nie do końca na tym polega czyszczenie I myślisz, że "wyższa półka" sama będzie o siebie dbała? Uwierz mi, że dbam o każdy swój sprzęt. Po prostu z tymi spdkami nie wyszło. Myślę, że źle je na samym początku wyregulowałem...
krism4a1 Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 No i pokazuje to twój "problem". To nie błąd regulacji tylko brak konserwacji Te śruby niczego nie mocują momentem siły, praktycznie nie działają na nie żadne siły które mogły by spowodować zerwanie gwintu czy inne uszkodzenia mechaniczne, nie da się jej odkręcić bo zasyfiłeś ją niemiłosiernie i zaniedbałeś i tyle Wrzuć jekieś fotki tych pedałów.
BikoBiko Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 No i pokazuje to twój "problem". To nie błąd regulacji tylko brak konserwacji Te śruby niczego nie mocują momentem siły, praktycznie nie działają na nie żadne siły które mogły by spowodować zerwanie gwintu czy inne uszkodzenia mechaniczne, nie da się jej odkręcić bo zasyfiłeś ją niemiłosiernie i zaniedbałeś i tyle Wrzuć jekieś fotki tych pedałów. Pewnie masz rację , a przynajmniej trochę, ale wystarczy do zniszczenia tych śrub naprawdę niewiele.Ja miałem nowe spdki i chciałem pierwszy raz wyregulować i gdyby nie to, że mam różne narzędzia warsztatowe to miałbym jak Kolega wyżej.Po prostu tak ciasno siedziały, ze przy pierwszym przyłożeniu imbusa został on ścięty. ( klucze teoretycznie ze stali chrom-nikiel)Dopiero dużo mocniejszy klucz wytrzymał.Wiec wystarczy użyć słabszego klucza, który objedzie i potem jest już problem
krism4a1 Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Po prostu tak ciasno siedziały, ze przy pierwszym przyłożeniu imbusa został on ścięty. ( klucze teoretycznie ze stali chrom-nikiel)Dopiero dużo mocniejszy klucz wytrzymał.Wiec wystarczy użyć słabszego klucza, który objedzie i potem jest już problem Ale w ten sposób zniszczysz tylko klucz i oto chodzi - nie uszkodzisz gniazda w łbie śruby. Można tak zrobić przy bardzo kiepskiej śrubie, ale w 520-ach są te śruby niezłe, czyszczę pędzlem z ropą i smaruje smarem w spray'u i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby był jaki kolwiek problem, to chodzi tak, że gdyby łby wystawaly poza korpus to można było by pewnie kręcić palcami. Swoją drogą jeśli ma tak zapieczone gwinty to jak chce wyczuć indeks na tych srubach?
BikoBiko Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Jak klucz choćby minimalnie objedzie to zawsze uszkadzasz też łeb śruby. Oczywiście w zależności od twardości materiałów klucza i śruby uszkodzenia są różne, ale zawsze są. Gdy nie zwrócisz od razu na to uwagi to niszczysz śrubę kompletnie. Przypuszczam, ze takie coś miało miejsce wyżej.
JakubWelnowski Napisano 2 Marca 2013 Autor Napisano 2 Marca 2013 Możliwe... kurcze uwaliłem pedały, czyli stówka w plecy... No nic polak mądry po szkodzie.
krism4a1 Napisano 2 Marca 2013 Napisano 2 Marca 2013 Nie zgodzę się zupełnie, te sruby są bardzo dobrej jakości, uwierz mi pracuję w przemyśle stoczniowym, takich srub imbussowych widziałem setki, aby uszkodzić gniazdo sruby musiała by być albo z chińskiego materiału, albo skorodowana, co sprowadza się do nieprawidłowego konserwowania pedałów. Jeszcze nie spotkałem na forum takiego problemu jak kolegi - żeby nie mozna bylo obracać śrubą regulacyjną.
JakubWelnowski Napisano 2 Marca 2013 Autor Napisano 2 Marca 2013 Pedały są jak nowe. Przejeździły zaledwie 100km.
JakubWelnowski Napisano 3 Marca 2013 Autor Napisano 3 Marca 2013 No mam. No nic spróbuje dac je na gwarancję. Może sie uda.
artex232 Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 Wątpie żeby się udało, śruby same się nie zepsują :/
JakubWelnowski Napisano 3 Marca 2013 Autor Napisano 3 Marca 2013 No właśnie... Spróbowac można. Poza tym instrukcji nie ma po Polsku, i nie ma też dokładnego opisu jak regulowac.
Niszczacyzboze Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 Jeśli widać ogólny zarys gniazda imbusowego to możesz pokusić sie o wbicie w nie o rozmiar większego TORX'a. Najprawdopodobniej uda sie ruszyć śruby. M.in. tak odkręcałem śruby w bloku silnika motocyklowego. Żaden imbus już nie chciał sie złapać.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.