Skocz do zawartości

[Napęd] wymiana napędu Trek 3900 - propozycje

starsailor9

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!!

Jestem tu nowy więc z góry proszę o wybaczenie jeśli nie będę używał poprawnego nazewnictwa itp. :)

Sprawa jest taka jak w temacie, czyli mam Treka 3900 z discami i chyba czas w nim wymienić napęd, ponieważ zaczyna przeskakiwać łańcuch na kasecie, największa tarcza na korbie jest skrzywiona oraz wkurza mnie przednia przerzutka.

Niestety jak zacząłem przeglądać forum i to co można kupić w sklepach doszedłem do wniosku, że temat chyba lekko mnie przerasta :(

Ale do brzegu, specyfikacja mojego treka jest tu:

http://www.trekbikes...eries/3900_disc

Chciałbym zużyte elementy zastąpić lepszymi (czyt. trwalszymi), jednak bez przesady z kosztami (rower aż taki drogi nie był).

Moje typy to:

Korba SHIMANO FC-M311 42x34x24 170mm

Kaseta Shimano HG-51 11-32T 8rz

Łańcuch Shimano HG-50

Przerzutka przednia Shimano Deore XT FD-M771 lub DEORE FD-M591

Przy wyborze starałem się zachować takie same parametry (ilość zębów i biegów) jakie mam na tą chwilę żeby sobie nie pogorszyć jazdy:)

Zresztą nie wiem czy w ogóle mogę i jaki wpływ miałyby ew. zmiany ilości zębów, biegów itp.

W sezonie przejeżdżam ok. 1000km, pół na pól asfaltem i leśnymi duktami.

Na koniec jeszcze kilka pytań:

czy ma znaczenie fakt że przednia przerzutka przystosowana jest do 9 biegów z tyłu a ja mam 8?

To chyba tyle, jeśli czegoś brakuje to dopiszę.

Będę wdzięczny za fachową poradę :)

Dzięki!!

Napisano

Łańcuch i kaseta OK. Przedniej przerzutki nie ma co brać takiej drogiej, radziłbym wziąć Alivio, np. http://allegro.pl/shimano-przerzutka-przod-fd-m412-alivio-krakow-i3049110022.html. Teoretycznie da się jeździć na przerzutce 9rz z kasetą 8rz, ale nie jest to zalecane i mija się z celem kupowanie takiej przerzutki. Przerzutka 9rz ma nieco węższą prowadnicę niż 7/8rz. a zarazem łańcuch 7/8rz. jest szerszy od 9rz. Więc Lepiej kupić pod 8rz. wtedy łatwiej wyregulować. Co do przerzutki to jeszcze musisz dobrać odpowiednią obejmę, niekiedy są adaptery w przerzutkach, ale lepiej zmierzyć i mieć pewność czy to jest 34,9 czy 31,8 czy 28,6mm.

Co do korby- jest ok, tylko musisz znaleźć na takie mocowanie jak Twoja, zdaje mi się, że to będzie na kwadrat. Do tego Dobrze jest sobie dobrać długość ramienia, powiedzmy jak masz powyżej 175cm wzrostu to weź 175mm ramie korby. Jak mniej, to 170mm.

Jednak myślę, że przed zakupami powinieneś się wybrać do serwisu, gdzie Ci powiedzą, czy trzeba wymieniać wszystko, czy nie. Może wystarczy kaseta i łańcuch. Good Luck.

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...