truskawka Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 siemanko przydałoby mi się wymienić przednią zmieniarkę bo: stara ma luzy, nie da się jej ustawić dobrze i niszczy mi lakier na ramie przez te dziwne ruchy Shimano w temacie napędów mam już totalny mętlik w głowie i zupełnie straciłam rozeznanie co do czego a więc czy SLX FD m661 - 10 http://www.bikestacja.pl/pl/przerzutka-przednia-shimano-slx-fd-m661-10-down-swing.html zadziała w napędzie 3x9 ( największa tarcza w korbie ma 44t, korba to standardowa deorka FC m590) a jeśli nie będzie banglać to co w zamian? (alivio odpada) jeśli był już taki temat to przepraszam, ale w tych które znalazłam interesującej mnie informacji nie znalazłam bardzo dziękuję za rzeczowe odpowiedzi
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2013 Mod Team Napisano 27 Lutego 2013 Tak będzie to działać ale możesz szukać także każdego innego modelu pod 9 czy 8 rzędów. Wspomniałaś o uszkodzeniu lakieru, jeżeli nie chcesz aby wytarte paski na ramie były widoczne musisz kupić przerzutkę takiej samej konstrukcji jaką miałaś, 661 to downswing, czyli obejma powyżej prowadnicy.
truskawka Napisano 27 Lutego 2013 Autor Napisano 27 Lutego 2013 Tak będzie to działać ale możesz szukać także każdego innego modelu pod 9 czy 8 rzędów. dzięki pod 8 i 9 to wiem, tylko coraz ciężej o takie,a ta dodatkowo ma dość atrakcyjną cenę rozumiem, że te 44 zęby na blacie i 32 na środkowej koronce nie będą przeszkodą w prawidłowym działaniu? tamte uszkodzenia lakieru zostały "zreperowane" czyli ładnie zamalowane i nie będzie ich widać , poza tym podobno down swingi są wytrzymalsze, a ja nie chciałabym już zmieniać tej przerzutki (w najbliższym czasie)
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2013 Mod Team Napisano 27 Lutego 2013 Tak, downy są wytrzymalsze ale co dla Ciebie jako Kobiety powinno mieć znaczenie ciężej działają z racji na konstrukcje. co do blatów 44 i 32 nie powinno być problemów.
truskawka Napisano 27 Lutego 2013 Autor Napisano 27 Lutego 2013 siły mi nie braknie zasięgnęłam jeszcze języka w sklepie i pan stwierdził, że nie będzie działać .... normalnie aż strach się pytać może ktoś ma takie zestawienie, ew widział coś takiego funkcjonującego?
Mod Team Puklus Napisano 27 Lutego 2013 Mod Team Napisano 27 Lutego 2013 A podał ci rozsądny powód np zdestabilizowanie atomowego jądra przerzutki co za skutkuje nuklearnym wybuchem ?? Czy po prostu nie będzie działać bo nie i już
autsajder Napisano 28 Lutego 2013 Napisano 28 Lutego 2013 witam ja mam slx m661 -10 zamontowaną 3x9, tarcza wlasnie 44x32x22 i problemów nie ma, w sklepie jak kupowałem to sprzedawca mówił że bedzie działać i miał rację
truskawka Napisano 28 Lutego 2013 Autor Napisano 28 Lutego 2013 Wobec powyższych - zamówiłam co do powodu nie działania - tylko tyle że "nie, bo jest dedykowana do napędów 3x10" wyjdzie w praniu , ale jestem dobrej myśli dzięki Panowie
Mod Team Puklus Napisano 28 Lutego 2013 Mod Team Napisano 28 Lutego 2013 idąc tym tropem nie bo dedykowane ... każde zmiksowanie grup napędowych skutkowało by kalectwem czy innymi urazami bo to nie jest do siebie dedykowana nie jest kompatybilne i jest niebezpieczne jednak jednak to co mówią producenci należy dzielić przez 10. Jedyne czego bym sie trzymał to długości spurtów choć i to nie zawsze.
Jaca911 Napisano 8 Marca 2013 Napisano 8 Marca 2013 I jak się zakup udał? Działa to jakoś bo też planuję podobny myk. Do korby 44-32-22 zapadać takiego SLX'a. Wodzik nie jest krótszy niż wersji z pojemnością 22T czyli 42-32-24?
truskawka Napisano 8 Marca 2013 Autor Napisano 8 Marca 2013 Kupiłam, działa ( choć faktycznie, siła użyta potrzeba do zmiany biegu na wyższy musi być większa w porównaniu do top swinga) Jest ją deczko trudniej ustawić ale nie jest to niemożliwe, wózek jest chyba nieco węższy niż w przerzutkach dziewiątkowych, środek wózka też jest trochę inaczej wyprofilowany oraz mam wrażenie, że jest nieco niższy niż w 9rz. O co chodzi? Jeśli mamy 44t na blacie to siłą rzeczy przerzutka jest trochę wyżej niż jeśli mielibyśmy 42t, i jak mamy łańcuch na najmniejszej zębatce z przodu to łańcuch troszkę uderza o ten dolny łącznik wózka. Ciekawe jest to że pierwszy raz udało się całość ustawić tak że mogę bez problemu korzystać z blatu Znaczenie w trakcie ustawiania przerzuty ma chyba tez fakt, że w Garym mufa ma 73mm, i ogólnie nie ułatwia to manewru regulacji. REASUMUJĄC --> chwila skupienia, cierpliwość, odrobina wprawy i można stosować przerzutkę PRZEDNIĄ dedykowaną do napędów 3x10 do napędu 3x9. (Mój set: Korba fc m590 22/32/44t, kaseta hg50 11-32t 9rz, tylna zmieniarka SLX RD-M662 SGS, przednia jak w temacie, łańcuch Yaban S9RB)
Jaca911 Napisano 9 Marca 2013 Napisano 9 Marca 2013 W takim razie trzeba się skusić ;-) Mam podobny zestaw co do uzębienia. Po zimie pora zmienić przedniego rozpadającego się Altusa który ma pogiety wózek/wodzik. Za te pieniądze ciężko alivio fd-m430/431 dostać.
Mod Team Puklus Napisano 9 Marca 2013 Mod Team Napisano 9 Marca 2013 @truskawka powinnaś być wzorem żeby tym co miałczą ze sami nie potrafią i idą do serwisu było im głupio ze kobieta sobie z tym świetnie radzi
truskawka Napisano 9 Marca 2013 Autor Napisano 9 Marca 2013 powiem tak, nie od razu sobie sama z nią poradziłam, jeśli chodzi o montaż to zajęło mi to chwilę a i tak uważam, że można by obniżyć przerzutkę jeszcze o około milimetr -półtora , ustawiłam ją jako tako i pojechałam do serwisu z inną sprawą, a kwestia przerzutki wyszła później, zagapiłam się i jak ustawiałam to nie zrzuciłam manetką na najmniejszą zębatkę i ustawiłam na środkowej a dziwiłam się że nie wchodzi łańcuch na największą (baba). W serwisie znajomi pokminili i wyszedł mój błąd, reszta była formalnością, jak wróciłam do domu to założyłam nową linkę bo się stara poszarpała i ustawiałam ją drugi raz już samodzielnie .... ogólnie nie ma tragedii, za pierwszym razem też bym ogarnęła błąd, gdyby mi się nie spieszyło, a tak zrobiłam z siebie blondynkę ale jakoś przełknę tę porażkę
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.