Piotrek71 Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Witam, na początku chciałbym zaznaczyć, że jestem amatorem jeśli chodzi o kwestię podzespołów rowerowych i nie znam się niestety w tym temacie. Przymierzam się do kupna roweru, byłby wykorzystywany na asfalcie (60%) oraz na leśnych i polnych drogach (40%). Wybór padł więc (nie wiem czy słuszny) na grupę rowerów MTB. Budżet jakim dysponuję to 1200zł (1300zł w wyjątkowych przypadkach, jakaś super okazja itd). Znalazłem kilka rowerów w tej cenie: Kross Hexagon X1 (rocznik 2013) - 999zł Kross Hexagon X2 (rocznik 2012 i 2013) - 1049/1149zł Kross Hexagon X3 (rocznik 2012 i 2013) - 1199/1299zł Rowery Górskie | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie ponadto znalazłem kilka wyprzedaży sezonowych na których można do 1300zł kupić Hexagona X4 z rocznika 2012. Myślałem też o serii Evado Rowery Turystyczne | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie ale chyba nie jest ona dobra do moich zastosowań ze względu na cienkie opony, co raczej eliminuje używanie go w terenie. Czy w tej cenie to dobre wybory i który najlepszy? Czy jest jakaś alternatywa, a może lepsze rowery w tym przedziale? Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam Piotrek
Grzesiekk Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Ja obecnie używam evado 1.0 , byłem w pobliskim lesie na niewymagającej ścieżce i jechało się całkiem dobrze, a na asfalcie naprawdę jest szybki, dużo szybszy niż na MTB, więc jak ten teren nie jest wymagający to mocno zastanowiłbym się nad modelem Evado, lub odpowiednikiem(na Allegro) , jakieś Lazaro Integral wypatrzyć i w podobnej cenie zyskasz lepszy osprzęt a ceny podałeś większe, mozna dostać taniej; Hexagon x2 za 888zł, Hexagon x3 za 988zł (w mudserwis.com) . Lepiej kupić model z 2012 bo wyjdzie taniej. Właściwie Hexagon x3 to minimum do MTB, mógłbyś też na przykład wymienić w nim przerzutkę na Shimano Alivio i już by było coś
hardqore Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Rowery z serii Evado owszem mają dość cieńkie opony ale nie wykluczają tego roweru z jazdy w terenie. Są lepsze na asfalt, ale w teren też ok. Zawsze można założyć szersze oponki dlatego ja wybrałbym rower z serii Evado. Warty uwagi jest jeszcze : http://allegro.pl/juz-jest-lazaro-senatore-v4-na-alivio-i3042640529.html
krism4a1 Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Integrale też chyba dopadł kryzys, w poprzednim rooku były w całości na Alivio, choć ten Senator jest i tak na osprzęcie dużo lepszym (przede wszystkim ma kasetę nie wolnobieg) a jest dużo tańszy.
hardqore Napisano 24 Lutego 2013 Napisano 24 Lutego 2013 Integrale też chyba dopadł kryzys, w poprzednim rooku były w całości na Alivio, choć ten Senator jest i tak na osprzęcie dużo lepszym (przede wszystkim ma kasetę nie wolnobieg) a jest dużo tańszy. Integrale teraz też były w całości na Alivio, będą jeszcze wystawiane około połowy marca podobno A możecie dla mnie porównać te rowery? http://www.kross.pl/pl/2013/evado-2-0 - 1359 zł http://www.ceneo.pl/15059816#tab=click_scroll - ok. 1350zł Lazaro integral - 999zł. Niby lazaro najlepiej wypada pod względem osprzętu ale wolałbym jednak krossa lub meridę bo są no "ładniejsze", a dla mnie to też ważne, co o nich sądzicie?
krism4a1 Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Merida ma ciut lepszy amortyzator i przde wszystkim kasetę nie wolnobieg, Oba rowery mają bezadziejne korby, no ale to i tak się wymienia po jakimś czasie (i właśnie dla tego lepsza jest kaseta) Nie zmienia to faktu, że merida jest o niebo gorzej wyposażona od mojego Integrala i droższa o 50 %
hardqore Napisano 25 Lutego 2013 Napisano 25 Lutego 2013 Merida ma ciut lepszy amortyzator i przde wszystkim kasetę nie wolnobieg, Oba rowery mają bezadziejne korby, no ale to i tak się wymienia po jakimś czasie (i właśnie dla tego lepsza jest kaseta) Nie zmienia to faktu, że merida jest o niebo gorzej wyposażona od mojego Integrala i droższa o 50 % No tak, tylko nie jestem przekonany co do ramy integrala, gdzieś czytałem że są jakieś "wadliwe". A i wygląd mają jakiś taki dziwny troszke jak dla mnie. Mam do wybory Kross Evado 2.0, Merida crossway 10v /20v , i integrala/senatore. Pojęcia nie mam co wybrać. Mam do wydania około 1300zł, może coś innego polecicie w tej cenie?
Piotrek71 Napisano 26 Lutego 2013 Autor Napisano 26 Lutego 2013 Spośród znalezionych przeze mnie rowerów wybrałem kilka modeli: Crossowe: Kross Evado 1.0 - przerzutka tył Altus, niestety wolnobieg i 21 biegów - 988zł Lazaro Senatore - przerzutki Altus i Alivio, kaseta 24 biegi, piasty Shimano - 999zł Unibike Flash GTS - przerzutka tył Acera, wolnobieg i 21 biegów, hamulce v-brake Shimano - 1124zł Kross Evado 2.0 - przerzutka tył Acera, hamulec tarczowy Shimano, także wolnobieg i 21 biegów - 1399zł MTB: Kross Hexagon X3 - przerzutka tył Altus, wolnobieg 21-biegowy - 988zł Unibike Mission - przerzutka tył Acera, hamulec v-brake Shimano, wolnobieg i 21 biegów - 1019zł Kross Hexagon X5 - przerzutka tył Acera, kaseta 24-biegowa - 1188zł Unibike Fusion - przerzutki Alivio/Acera, kaseta Shimano 24-biegowa, hamulce v-brake Shimano - 1274zł Kross Hexagon X6 - przerzutka tył Acera, kaseta 24-biegowa, hamulec tarczowy Shimano - 1298zł Podsumowując: z crossów najatrakcyjnejszy jest z pewnością Lazaro Senatore, obawiam się tylko gwarancji i konieczności odsyłania roweru do producenta w razie awarii, do tego czytałem różne opinie o tym rowerze i są zarówno pozytywne jak i negatywne. Niestety nie znalazłem innego crossa z 24-biegową kasetą do 1200/1300zł. Natomiast wśród MTB ciekawym modelem wydaje się Hexagon X5 ze względu właśnie na kasetę. Co z tych rowerów będzie najlepszym wyborem, a może jeszcze jakieś ciekawe modele moglibyście polecić? Najlepiej, jakby posiadał przerzutkę tylną przynajmniej klasy Acera/Alivio, kasetę 24-biegową oraz aby był to rower crossowy (chyba, że trafi się jakiś MTB w naprawdę atrakcyjnej cenie).
switek3 Napisano 26 Lutego 2013 Napisano 26 Lutego 2013 Co z tych rowerów będzie najlepszym wyborem, a może jeszcze jakieś ciekawe modele moglibyście polecić? Najlepiej, jakby posiadał przerzutkę tylną przynajmniej klasy Acera/Alivio, kasetę 24-biegową oraz aby był to rower crossowy (chyba, że trafi się jakiś MTB w naprawdę atrakcyjnej cenie). tutaj masz X5 w wersji eksportowej z tylną Alivio i szerszą kierownicą i kosztuje mniej http://www.sklep.eurorower.pl/pl/p/-ROWER-KROSS-HEXAGON-X5-M-GRAFIT-MAT-EKSPORTOWY-2012/822 ale podłączam się, bo też się nad tym samym zastanawiam
kaeres Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 Jeżeli Evado to żadne wynalazki typu 1.0 czy 2.0 - to są gnioty za drogie. Evado 1.2 ma w miarę odpowiednią cenę do jakości. Lazaro Senator i tak jest od niego lepszy...i tańszy MTB Kross i ich Hexagony to pomyłka w ich cenach. Tylko ładnie wyglądają.
kasperek Napisano 27 Lutego 2013 Napisano 27 Lutego 2013 Interesująca pozycja w tej kategorii cenowej to Schwinn Mesa. Pytanie tylko czy będzie ci pasować rozmiar. http://allegro.pl/ro...3055456257.html Moim zdaniem ta oferta bije Krossa...
Piotrek71 Napisano 1 Marca 2013 Autor Napisano 1 Marca 2013 Jeżeli Evado to żadne wynalazki typu 1.0 czy 2.0 - to są gnioty za drogie. Evado 1.2 ma w miarę odpowiednią cenę do jakości. W sklepach internetowych prawie nie mogę znaleźć Evado 1.2 (rocznik 2011), a pojedyncze uchowane egzemplarze mają ceny ok 1400-1500zł. Czy gdzieś dostanę taniej ten rower (nowy)?
nemo2009 Napisano 3 Marca 2013 Napisano 3 Marca 2013 Jedno trzeba wziąć pod uwagę. Obręcze w budżetowych Krossach są ich produkcji. Są kiepskie. Z modeli,ktore wymieniłes, polecam Unibike Fusion. Rower ma wszystkie komponenty firmowe. Modele Krossa,niestety nie. Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2
Piotrek71 Napisano 3 Marca 2013 Autor Napisano 3 Marca 2013 Jedno trzeba wziąć pod uwagę. Obręcze w budżetowych Krossach są ich produkcji. Są kiepskie. Z modeli,ktore wymieniłes, polecam Unibike Fusion. Rower ma wszystkie komponenty firmowe. Modele Krossa,niestety nie. Polecasz go bardziej niż np. Lazaro Senatore?
Piotrek71 Napisano 5 Marca 2013 Autor Napisano 5 Marca 2013 Polecasz go bardziej niż np. Lazaro Senatore? Na placu boju zostały 2 rowery: Lazaro Senatore (1000zł) i Kross Evado 1.2 (1200-1300zł). Co brać i dlaczego?
kaeres Napisano 6 Marca 2013 Napisano 6 Marca 2013 Jeżeli gdzieś znajdziesz Evado 1.2 za 1200zł to bierz. (nowy rzecz jasna).
Piotrek71 Napisano 10 Marca 2013 Autor Napisano 10 Marca 2013 Dziś zauważyłem, że jednak osprzęt nieco się różni od tego w specyfikacji producenta, mianowicie: - kaseta jest Shimano CS-HG41, a powinna być CS-HG40 - opony Impac Crosspac 700x38C, a wg specyfikacji Rubena V84 Gripper 700x40C - obręcze Kross MTR XC, wg producenta Kross R Disc (być może chodzi o to samo). Czy to błędy w specyfikacji czy wszystkie Crossy Evado 1.2 2011 tak wychodziły? To lepsze czy gorsze komponenty?
kaeres Napisano 11 Marca 2013 Napisano 11 Marca 2013 naprawdę nie przejmowałbym się takimi różnicami. Może w różnych partiach jakie wychodziły z fabryki dawali nieco inny osprzęt ale nie różniący się jakością. Kupiłeś Evado 1.2 ? Za ile i gdzie ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.