Skocz do zawartości

[Kellys Coach 2010] Usprawnienie na szosę

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie który wogóle nie wiem czy jest dobry i w dobrym dziale. Z góry przepraszam.

Mianowicie posiadam totalnie seryjny rowerek K.Coach z 2010 roku. Kopiłem z myślą codziennej jazdy do pracy. Mieszkałem na wsi wiec wybrałem crossa z racji na ''drogi''. Obecnie przeniosłem się do Rzeszowa. Do pracy już nie jeżdżę bo mam za daleko. Ale naszło mnie na jeżdżenie po szosie bo mam tutaj gdzie ( przynajmniej tak mi się wydaje ) Z racji ze troszkę kilometrów zrobiłem tym rowerkiem i stwierdziłem ze pozycja na szosie nie jest za dobra, za mało aerodynamiczna i dość ciężko jedzie się pod wiatr.

Do czego zmierzam, chciałem sobie przystosować ten rower do jazdy szosowej. Ale w taki sposób żeby mona było go przepoczwarzyć z powrotem na rower crossowy. Mam tu na myśli zmianę obręczy, opon i czegoś co polepszy warunki jazdy na szosie.

Nie mam więcej pomysłów ponieważ temat rowerowy jest dla mnie mało znany.

Napisano

Wymiana opon na gładszy bieżnik i zastosowanie lżejszych kół da największy efekt, ale nadal bez szału. Rower crossowy to rower o geometrii bardziej turystycznej. Zamontowanie baranka mija się z celem. W typowej szosie dodatkowo korba ma nieco większą dużą zębatkę. Także najlepiej zmienić koła i opony.

Napisano

Oprócz zmiany opon na wąskie slicki - jak np. maxxis detonator, możesz wymienić mostek na jakiś o mniejszym wzniosie i dł. 100-130 mm, albo też dać mostek który masz obecnie na "minus", oraz pomyśleć o wymianie amortyzatora na sztywny widelec

Napisano

Wąskie opony i sztywny widelec dadzą bardzo dużo, jak by jeszcze zastosować bardziej szosowe przełożenia to już praktycznie wyjdzie fitness, speeder czy jak to tam nazywają

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...