Skocz do zawartości

[obręcze] 29" tubeless

Kabanos

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, potrzebuję porady, jakie obręcze wybrać do mojego roweru, przy założeniach że mają być przystosowane do użytkowania bezdętkowego (tak, żeby zgrały się z Racing Ralphem TL ready). Mam w tej chwili piasty dartmoor vee one/vee two i raczej nie widzę potrzeby ich zmiany. Ważę 85 kg i jeżdżę głównie po lesie. Mam do wydania ok. 600zł razem z szprychami (no chyba że udałoby się dobrać obręcz tak, żeby pasowały stare szprychy, obecna obręcz to author krypton pro).

Pozdrawiam, Teusz.

Napisano

Czyli rozumiem że potrzeba jeszcze mleczka, taśmy i wentyli. Polecisz coś taniego i dobrego? Tzn przede wszystkim dobrego, byle nie przepłacać.

Napisano

Ok, dzięki, czyli w sumie wychodzi zbicie masy o ponad 200g na koło. Jest to znacząco odczuwalne podczas jazdy? Może warto zainwestować też w jakieś leżejsze szprychy? Obecnie dt swiss competition.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Tak patrze sobie na ceny onych zestawów do konwersji na bezdętke i przekonuję sie że jednak moje ghetto to był zajedwabisty wybór.

A już na pewno zdecydowanie tańszy :)

Szacunek...

I.

Napisano

DT Swiss X470 komplet kupisz za 150 pln jak dobrze poszukasz plus zestaw bezdętkowy czyli taśmy, wentyle i płyn Geaxa który jest dużo lepszy niż Stana za kolejne 150 pln

Napisano

Jakoś nie mogę znaleźć nigdzie tego zestawu geaxa. Można prosić jakiś link do stosowanego przez Ciebie konkretnie, Ivanie, rozwiązania ghetto?

Napisano

Bo i takiego zestawu z Geaxem nie ma - jest tylko płyn.

http://allegro.pl/geax-plyn-antyprzebiciowy-pit-stop-tnt-250ml-cyklo-i2967897740.html

Wpisz ghetto tubeless na youtube i kilka fimów jest jak przerabiac koło, jednak moim zdaniem nie jest prosta operacja tak jak to ma miejsce z dedykowanym zestawami np takim poniżej ale coś za coś:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=10513

na cene nie patrz bo jak napisałem można kupić taniej takie komplety.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Nie wiem jak Ty ale ja zrobiłem dotychczas 7 czy 8 kół w systemie ghetto i nigdy nie miałem z tym problemów. Całość to 20-30 minut dziergania - włączając napompowanie na sucho i na mokro tylko z uzyciem pompki stacjonarnej.

Koszt detki BMX-owej - 20ziko? - a koszt opasek i wentyli - 130ziko - jak mi się zdawa nie wymaga komentarza.

http://www.youtube.com/watch?v=WRM7gq1fcoQ

http://www.youtube.com/watch?v=PwON2VxZL0g&list=UUBLJCBLN47WQUix2tA-j4zQ&index=20

Można to też zrobić z takzwaną gaffa tape, czyli po naszemu (chyba?) taśmą instalacyjną - nie mylić z izolacyjną.

Szacunek...

I.

Napisano

Ale po co stosować Ghetto w obręczy tubeless ready, żeby zwiększyć wagę ?, jeśli zastosuje w tej którą ma też z wagi nie zejdzie za to się nakombinuje...

• Mod Team
Napisano

... aby zejść z kosztów. Poza tym wcale nie jestem przekonany czy dętka BMX (szczególnie po docięciu) bedzie ważyć więcej niż taśma i wentyle zestawu.

A juz na pewno wersja zrobiona z taśmy instalacyjnej będzie najbardziej zbliżona wagowo do zestawowej, a ponownie kilka razy tańsza.

Z reszta ja tam gramów nie liczę także w sumie jak dla mnie pytanie zupełnie pomijalne :)

Szacunek...

I.

Napisano

Nie ma to jak radosne rękodzieło, ale wiem, że Ty lubisz takie eksperymenty ... jednak niektórzy wolą normalnie. Jak zdążyłem doczytać "Kabanosowi" zależy jednak na zbiciu wagi.

• Mod Team
Napisano

Radosne jak radosne, najważniejsze że działające bez problemu. Eksperymentem to był pierwszy raz, potem to już była normalka :)

Nie mówię że system bezdetkowy jest zły, pokazuje tylko realną, tańszą i porównywalną wagowo alternatywę.

Szacunek...

I.

Napisano

Właśnie największym zdzierstwem wydaje mi się ta "specjalna taśma" Stan's lub wtb. Ktoś testował czy faktycznie jest taka wyjątkowa i nie da się zastąpić jej inną ogólnodostępną taśmą, tańszą?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...