Skocz do zawartości

[korba] sram xx

belet

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie odnośnie dwurzędowej korby SRAM XX która występuje w dwóch wariantach 156 i 166. Czy to całkowita długość osi włącznie z ramionami? Dodam że nie ma to nic wspólnego z długością ramion które standardowo wynoszą 170 lub 175mm.

Napisano

A jakie znaczenie ma ten profil pająka? Można powiedzieć że któraś wersja jest "lepsza" lub "gorsza"?

Napisano

Na wąskiej lepiej pracują nogi jeśli oczywiście są "normalnej" budowy natomiast nie do każdej ramy podejda tak wąskie korby... Najłatwiej mierzyć przez widełki, bo jest jakiś punkt odniesienia i przy q156 zdarza się że widełki sa szerzej. Np we Flashu pozostaje z q168 dosłownie 2 mm szczelina a to za mało niestety. Patyk, gałęzie, no cokolwiek pomiędzy i pozamiatane

Napisano

A która z tych korb pasowałaby do karbonowego Scale jeśli wiecie? Z moich pomiarów wychodzi że 156 ale czytałem kiedyś, gdzieś że właśnie potrzebuje szerszych korb bo łatwo zahaczyć butem o tylne widełki.

Napisano

To już zależy od konstrukcji widełek, jeśli nawet ramiona korby przejdą we właściwej odległości a dalej widełki rozszerzają się to łatwiej zaczepić butem zwłaszcza jeśli pięty przy pedałowaniu kierujesz do wewnątrz, przy szerszym Q-factor mniej obciążasz stawy kolanowe.

Napisano

OK, przejrzałem katalog Scotta i wychodzi na to że w modelach RC stosują korby z Q-factor 156mm. Dzięki wszystkim za przybliżenie pojęcia :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...