miki111390 Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Witam, a tym forum jestem nowy, nie wiedziałem gdzie tego typu temat wsadzić, dlatego piszę tutaj. Proszę o odp. jedynie tych osób które doświadczyły czegoś takiego, albo mają na ten temat szeroką wiedzę. Mianowicie, wpadłem na taki pomysł aby stworzyć trasę rowerową dla rowerów MTB, w mojej okolicy znajdują się dość strome zbocza obsiane drzewami, więc pomyślałem dlaczego by nie. I pytanie dotyczy tego jak się za to zabrać, od kogo mieć pozwolenia, itp. Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
tomiz1 Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Zależy na jaką skalę chcesz to zrobić. Czy tylko "wyjeżdżone ścieżki" czy może na stałe wygrodzone tereny.
miki111390 Napisano 11 Lutego 2013 Autor Napisano 11 Lutego 2013 Powiem tak, chciałbym tą trasę z biegiem czasu jakoś rozwijać, powiększając ja o jakieś podjazdy, nowe zjazdy, ramy. I oczywiście ja odgrodzić. Abym nie tylko ja wiedział że takie coś tam istnieje.
miki111390 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 Proszę o jakieś informacje do mojego tematu.
tomiz1 Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Skoro chcesz ogrodzić lub jakoś "zaznaczyć" to musisz mieć własny teren.
miki111390 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 Ogrodzić w sensie zaznaczyć trasę taśmą "policyjną", ale chciałbym się dowiedzieć czy pozwolenie na to będzie trudno dostać.
miki111390 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 No tak, bo miejscówka to las który nie jest moją własnością. Jednak chciałbym aby nie zakończyło się to jedynie na założeniu taśmy.
tomiz1 Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Jeśli chodzi o miejsce, działkę, no to musisz pogadać z właścicielem. Może być różnie, ale warto spróbować. Czasem bywa, że rolnik ma na swojej działce rolnej także kawałek lasu którego nie używa z oczywistych względów. Jeśli chodzi o prawo stawiania budowli. Nie potrzebujesz pozwolenia, jeśli budowla nie jest na stałe związana z gruntem
miki111390 Napisano 12 Lutego 2013 Autor Napisano 12 Lutego 2013 Dzięki wielkie, jest to last obsiany drzewami, więc nie myślę aby właścicielowi byłby on akurat do czegoś potrzebny.
tomiz1 Napisano 12 Lutego 2013 Napisano 12 Lutego 2013 Jeśli to jest prywatnego właściciela to nie powinno być problemu.
PanNoName Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 To ja się przyłącze do tematu chcieliśmy z kolegami zrobić ścieżkę mtb w lesie z tym, że to las państwowy a zrobienie trasy polegałoby głównie na zgrabieniu liści i ewentualnie wyprofilowaniu zakrętów dodam, że chcielibyśmy to zrobić po części na starych ścieżkach po których chodzą tylko czasem poszukiwacze grzybów jeśli jest na nie sezon. Czy mogą nas za to czekać jakieś nie przyjemności? Dodam, że miejscowy leśniczy to spoko gościu i na pewno nie będzie się czepiał ale ciekawi mnie jak to ma się od strony prawnej. Pozdrawiam
tomiz1 Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Hmm. Jeśli to nie park ani rezerwat to chyba nie będzie problemu. Nie stawiacie żadnych budowli.
miki111390 Napisano 14 Lutego 2013 Autor Napisano 14 Lutego 2013 Dokładnie o taką sytuację mi chodzi, o jakiej mówi: PanNoName
lukaszs Napisano 14 Lutego 2013 Napisano 14 Lutego 2013 Nie będzie problemu puki ktoś "życzliwy" nie zainteresuje się waszymi poczynaniami Tak było i mnie chłopaki zrobili kilka skoczni i pomostow i dopóki pewnej osobie coś się noego spodobało wszystko było ok nawet leśnicy się nie czepiali . nagle zaczęło tp wszystkim przeszkadzać że inwestujemy las straszymy zwierzęta itp
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.