mati102 Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 Znajomy zastanawia się między Scott Sportster X40 Rowery Kadrzyński - Szczecin � ROWERY CROSSOWE - SCOTT SPORTSTER X40 czy merida 300 d -> linka nie da się dodać niestety rowerymerida.pl/produkt559/crossway-300-d-rower-merida.html
zadra1965 Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 osobiście brałbym meride . Można liczyć o zainteresowanie tematem?
mati102 Napisano 4 Lutego 2013 Autor Napisano 4 Lutego 2013 Bardziej interesuje mnie porównanie podzespołów niż osobista opinia kierująca się sympatią marki bądź wyglądem.
zadra1965 Napisano 4 Lutego 2013 Napisano 4 Lutego 2013 Merida ma zdecydowanie lepszy osprzęt. Bardziej interesuje mnie porównanie podzespołów niż osobista opinia kierująca się sympatią marki bądź wyglądem.
mati102 Napisano 6 Lutego 2013 Autor Napisano 6 Lutego 2013 Co dokładniej ma lepsze? można prosić o wypunktowanie? Może się jeszcze ktoś wypowie? byłoby bardzo miło Dziękuję.
Krathor74 Napisano 8 Lutego 2013 Napisano 8 Lutego 2013 Co dokładniej ma lepsze? można prosić o wypunktowanie? Może się jeszcze ktoś wypowie? byłoby bardzo miło Dziękuję. Nie jestem specem rowerowym ale rzut okiem na specyfikację też skłania mnie do opinii że Merida ma niektóre komponenty lepsze, np. przerzutki. Ale znowu kilka mam wątpliwości np. co do hamulców. Musiałby się wypowiedzieć ktoś kto używa ale chyba Shimano są lepsze od Tektro. Generalnie rowery są podobne, ot jeden jest lepszy w jednym a drugi w czymś innym. Ja Bym wolał Scotta bo akurat na Scott'cie jeżdzę i ale znowu nie używałem dotychaczas Meridy i nie mam porównania z tą konkretną marką.
mati102 Napisano 10 Lutego 2013 Autor Napisano 10 Lutego 2013 Rok temu jak kupowałem rowerek dla siebie to jakoś więcej odpowiedzi dostałem... może dlatego, że to nie sezon rowerowy? nadal liczę na odpowiedź w temacie doświadczonych użytkowników...
phanatic Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Jak dla mnie oba rowery nie warte swojej ceny, Merida lepsza osprzętowo. Rama: Merida - nie potrafie znaleźć więcej informacji, ale widze, że jest hydroformowana Scott - za tą cenę i w dzisiejszych czasach oczekiwałbym hydroformingu, chyba że scott w nazwie rekompensuje Hamuce (czy naprawde w takim rowerze jest konieczność tarczówek?): tektro: http://www.forumrowerowe.org/topic/89418-hamulcetektro-draco shimano: wystarczająco dobre przerzutka tył: SLX: po co? - aż za dobra do całej reszty ;p Alivio: mogło być deore, ale powinna przeżucać precyzyjnie Piasta przód/tył: Merida: jak dla mnie do wymiany/ jeśli ma uszczelnienie to ujdzie, lepsza niż w scott Scott: ? nie wiem co to i wole nie wiedzieć/ (chyba) najtańsza piasta shimano w rowerze za 2800 ?? Kaseta: nie wiem czy ja w innym świecie żyje, ale za 2800 to cs-hg50 bym oczekiwał Sztyca: Merida: amortyzowana- w ogóle bezsensu Korba/środek suportu: nie użytkuje ani jednej firmy z firm/modeli więc nic nie mogę powiedzieć/b.d. - czyli możliwe, że te same znaczki co korba Obręcze: podejrzewam, że porównywalne Merida jest lepszym zakupem, no chyba że nazwa scott nie jest twojemu kumplowi obojętna. Sam nie kupiłbym żadnego i proponowałbym, jeśli naprawdę interesuje go osprzęt, a nie marka zajrzeć pod: unibike, mbike - przy okazji choć trochę wspierając polską gospodarkę ;p Zastanowiłbym się także poważnie nad hamulcami tarczowymi - sam jeżdżę na crossie w różnych warunkach i terenie i uważam, że v-ki w zupełności wystarczają (i do tego ta masa, prostota i taniocha), choć to on już sam najlepiej wie czego mu potrzeba;p Niech się też zastanowi czy w przyszłości nie zamierza zamontować bagażników, bo dzisiejsze crossy coraz częsciej odchodzą od pierwowzoru, czyli trekingu i trzeba się męczyć (w scott nie widzę otworów w ramie)
robertos102 Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Witam W/w przez Ciebie rowery są porównywalne.Jak zależy Ci na lepszym osprzęcie to poszukaj w używkach,bo przy odrobinie szczęścia znajdziesz coś za mniejsze pieniądze a lepsze. Kolega z forum Tomek21001 ma na sprzedaż taką to oto używkę: sklep.rower.com: Cube Tonopah Team 2011 (coś mi się pokręciło w służbowym kompie i nie mogę inaczej wkleić tego linka Co do ceny,to z tego co pamiętam chciał połowę tego co podaje katalog. pozdrawiam R/
Darek14 Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Scott - za tą cenę i w dzisiejszych czasach oczekiwałbym hydroformingu, chyba że scott w nazwie rekompensuje Niech się też zastanowi czy w przyszłości nie zamierza zamontować bagażników, bo dzisiejsze crossy coraz częsciej odchodzą od pierwowzoru, czyli trekingu i trzeba się męczyć (w scott nie widzę otworów w ramie) Scott ma hydroformowaną ramę. Ma też otwory montażowe pod bagażnik i błotniki.
Kluska Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 witam a może Wheeler Cross 6.4, 100zł tańszy, a osprzęt porównywalny lub ciut lepszy
Darek14 Napisano 11 Lutego 2013 Napisano 11 Lutego 2013 Pewnie dałoby radę wytargować do założonego budżetu: http://www.ctm.sk/model/cross/spark-1-0/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.