Skocz do zawartości

[1500-2000] MTB Prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam mały dylemat odnośnie zakupu roweru mającego mi służyć na dojazdy do pracy (asfalt) oraz na małe wypady w teren (leśne ścieżki trochę piasku, błota itd:)) Dodam że powinien to być w miarę solidny sprzęt który wytrzyma moje obciążenie. Mam 185 cm i jakieś 95 kg.

Zastanawiam się nad następującymi modelami:

Rower KROSS LEVEL A3 hydraulika 2013- OLSZTYN (2982242414) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Kross Level A3 2012 [a3r2] - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis

ROWERY ROWER GÓRSKI MERIDA 40-D SHIMANO + GRATIS (2972123622) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Ewentualnie w grę wchodzi Merida 40-d z 2013 roku.

Proszę o pomoc w wyborze ludzi posiadających w temacie pojęcie większe ode mnie:)

Napisano

Zgadzam się z przedmówcą. A3 z 2012 roku to dobry wybór np. tu :

Kross Level A3 2012 [a3r2] - Rowery Kross - Sklep rowerowy Mudserwis

ale ja bym się skłaniał:

KROSS 2012 - KROSS Hexagon X9 2012 - KROSS

wypada jeszcze lepiej z tego względu że ramy w hexagonach mają bardziej rekreacyjną geometrię. W levelach pozycja jest bardziej sportowa. Rowerzysta jest bardziej pochylony i wyciągnięty nad ramą. Tak więc myślę że do pracy i na weekndowe wypady bardziej pasuje hexagon. Po za tym można kupić go w dobrej cenie tylko trzeba szukać bo z rozmiarami jest już słabo. W podanym linku jest rama w rozmiarze L także powinna pasować. Po za tym ma lepszy osprzęt od levela i 9 biegów z tyłu a nie 8.

Napisano

Dzięki Panowie.

Na szczęście mam jeszcze trochę czasu do kupna więc mogę na spokojnie się zastanowić. Ciekawe że Merida, która na początku była moim faworytem odpadła już w przedbiegach :)

Napisano

W takim razie na 95% będzie Kross a3 jeśli uda mi się dorwać model 2012 w odpowiednim kolorze

Napisano
W takim razie na 95% będzie Kross a3 jeśli uda mi się dorwać model 2012 w odpowiednim kolorze
Czemu rower mtb? Bardziej pasowalby cross,do takiego zastosowania. Na Krosie A3 się umeczysz. Dojazdy do pracy po asfalcie na A3? Można, wszystko można,nawet ....:o

Wysyłane z mojego ALCATEL ONE TOUCH 991D za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Też myślę że A3 trochę nie pasuje. Ja bym stawiał na hexagona x9, bardziej rekreacyjna pozycja za kierownicą i można kupić za nie duże pieniądze z 2012. W tej cenie chyba najlepsza opcja.

Napisano

MTB wydaje mi się najlepszą opcją ze względu na to, że z tymi crossami w terenie bywa różnie.... Mam kolegę który jeździ crossem podobnie jak ja. Praca dom a czasem w teren. I niestety narzeka na możliwości roweru w terenie

Napisano

Witam

Niestety w tym przedziale cenowym to wszystkie rowery będą bardzo zbliżone do siebie i nie będą się wiele różnić. Dość istotnym elementem jest rama i Ty musisz się określić czy potrzebujesz bardziej sportowej czy turystycznej geometrii.Musisz wiedzieć,że komponenty użyte w tych rowerach,takie jak piasty i jak np. koła są budżetowe i przy Twojej wadze możesz się liczyć z ich szybką wymianą.

Ja sam zaczynałem od roweru w okolicach 3 tyś zł i przy mojej wadze 100 parę kg,te podzespoły nie wytrzymały długo.

Zajrzyj na ofertę sklepu Sportsales, może trafisz na dobre wyprzedaże,rzędu nawet 40 %.

Chcesz koniecznie nowy rower? Bo w tych pieniądzach można trafić o wiele ciekawszą używkę.Chociaż musisz wiedzieć,że zakup używki trzeba dobrze przemyśleć, żeby nie kupić zamiast roweru,skarbonki :)

pozdrawiam

R/

Napisano

Skłaniam się ku bardziej sportowym parametrom bo fakt rower nie ma służyć szaleństwom ale nie wiadomo co do głowy strzeli :)

Trochę boję się używek bo jak sam napisałeś może to się okazać początkiem wydatków.

Napisano

Im więcej się czyta tym ciężej dokonać wyboru :) Mam już swój typ teraz czekam na zastrzyk gotówki. Dziękuję wszystkim za cenne porady :)

Napisano

Chciałbym odkurzyć trochę swój temat:) Mianowicie chodzi o to, że w tych samych pieniądzach (2000 tys PLN) mogę stać się posiadaczem Krossa level a5 zarówno z roku 2012 jak i 2013. CO ROBIĆ??????? Różnica polega na tym, że rocznik 2012 byłby kupiony przez internet w mudserwis a 2013 na miejscu w sklepie który ma różne opinie jeśli chodzi o reklamacje itd.

Napisano

Rowery różnią się przede wszystkim hamulcami. Model 2012 ma shimano m446 a 2013 avid elixir 1. No i przednia przerzutka alivio w 2012 a acera w 2013 (na korzyść 2012). Na temat tych elixirów się nie wypowiem bo nie miałem z nimi styczności. Niby lepiej mieć model tegoroczny ale ja bym skupił się na hamulcach które Ci bardziej odpowiadają i ten wybrał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...