Skocz do zawartości

[Rower ok 3000] Jaki w/g Was wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

To rozumiem iż jeśli delikatnie obciera z przodu to trzeba polużnić lub mocniej zacisnąć szybkozamykacz ?

Nie w tym rzecz. Siła docisku szybkozamykacza nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli wsadzisz przednie koło w widełki i ruszysz nim ręką u samej góry to zwróć uwagę jak zachowuje się tarcza. Lata od lewej do prawej krawędzi klocka. Cała sztuka polega na tym aby znależć u siebie w sprzęcie to właściwe ustawienie tarczy między klockami i dopiero wtedy zamknięciu koła. Trzeba się trochę pobawić. Przy moim poprzednim widelcu musiałem bardzo silno docisnąć do lewego klocka i dopiero potem zamykałem. Jeśli rzadko wypinasz koło to zrób regulację zaciskiem.

Co do samego ocierania to abyś nie przesadził. Kręcąc kołem ręką może się zdarzyć, że tarcza lekko muska klocek. Odgłos jest ledwie słyszalny a jeśli nawet to bardzo często niknie nawet przy minimalnej prędkości w trakcie jazdy. To nie problem.

Napisano

A ja miałem m575 i było takie ocieranie, kolega miał identyczne hamulce w innym rowerze i było to samo. To że XTR od samego początku działaja super nie znaczy że wszytkie modele muszą działać identycznie. Za coś jednak się placi więcej.

Napisano

Jeszcze kwestia widelca, moja Reba pracuje na tyle ze czasem w ostrym zakrecie potrafi otrzec. Najlepiej porzadnie ustawic zacisk* a potem w trakcie uzytkowania dostrajac szybkozamykaczem.

* tu juz roznie bywa, nie zawsze metoda na zacisniety hamulec dziala, trzeba sie pare minut pobawic, najwygodniej na stojaku, i da sie wszystko ustawic zeby bylo bezszelestnie.

Napisano

Szkoda że teraz dopiero zauważyłem ten temat bo mógłbym coś z mojej strony dodać.

Wcześniej jeździłem na krossie A6, też całość na SLX (rowerek też kupiony w tym samym sklepie co ty kupiłeś).

W tym sezonie przymierzałem się na zmianę na wyższy model Krossa- A10 z karbonową ramą.

Jednak jakiś miesiąc temu udało mi się kupić nowego Scotta Scale 50 za śmieszne 2750zł czyli 1700 zł mniej niż Kross A10 a osprzęt i waga nie licząc ramy ten sam.

Różnice postanowiłem wydać na pewne modyfikacje i akcesoria.

Polecam scooty ale też bardzo dobrze wspominam mojego krossa.

Pozdro

Napisano

Witam nie chce nowego tematu zakładać i śmiecić forum. Stoje przed podobnym wyborem szukam roweru mtb/xc do max 4 tyś ani grosza więcej ;) co byście mi poradzili? mój wzrost to 195cm i 85kg wagi Zastanawiałem się też nad fullem ale ciężko mi znaleźć coś fajnego w takiej cenie ;/ Proszę o pomoc i z góry za nią dziękuje ;) Rowerem będe jeździł głównie w terenie góry lasy błota jednym słowem wymagający teren

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...