borozu Napisano 3 Lutego 2013 Napisano 3 Lutego 2013 Witam. W rowerach jestem kompletnie zielony. Jestem najzwyklejszym użytkownikiem. Potrzebuję czegoś do jazdy poza miasto, niedalekie wyprawy weekendowe itp. ( powiedzmy 50km ). Teren różnisty, od eleganckich ścieżek rowerowych, przez popękany dziurawy asfalt do leśnych ścieżek z korzeniami. Jakby to powiedzieć laickim językiem: Potrzebuję używanego "górala" do 500zł. Mam 189cm wzrostu więc o ile się nie mylę rama nie mniejsza niż 19.5?
PanNoName Napisano 5 Lutego 2013 Napisano 5 Lutego 2013 Mam małe doświadczenie z rowerami ale ja posiadam treka identycznego jak ten w tej ofercie: http://allegro.pl/trek-3700-alpha-aluminium-19-5-i2985770597.html tylko moja rama jest w nieco gorszym stanie. Bardzo przyjemny rowerek jedynym mankamentem u mnie jest luz na przednim amorku ale czego można oczekiwać za te pieniądze(te amory po 70-80zł na alledrogo stoją) ale jak mówię mój jest już wyjechany a ten wygląda naprawdę ładnie. Moje odczucia po przesiadnięciu się z markokeszy z pseudo full amortyzacją(ważących niczym rowery do DH) są nie do opisania także odradzam zakup takich "cudaków" lepiej kupić coś używanego a dobrego(firmowego).
borozu Napisano 5 Lutego 2013 Autor Napisano 5 Lutego 2013 Dzięki za odpowiedź i propozycję. Tylko czy rama nie będzie za mała przy moim wzroście? Wiem, że dla duuużej większości użytkowników, kwota 500zł na rower jest śmieszna ale jak wspomniałem potrzebuję go raz na 2 tygodnie kiedy będzie ciepło także nie wymagam wiele.
PanNoName Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Nad tym najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto się w tym jako tako orientuje ale ja mam około 182cm i jeszcze spory zapas stycy siedzi w ramie.
krism4a1 Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Nie wiem dlaczego jest rozpięty tylny hamulec, nie wiadomo w jakim jest stanie mechaniz korbowy ani wolnobieg. Za 500 PLN, nie wiem czy skusiłbym się. Na pewno na takim osprzęcie rower spełni twoje oczekiwania. Nie tyle wzrost co długość nogi jest tu ważna, Poczytaj jak dobrać wielkość ramy, będziesz wiedział o co pytać sprzedawcę.
firefoks Napisano 6 Lutego 2013 Napisano 6 Lutego 2013 Przy tym wzroście i założeniu proporcjonalnej budowy ciała stawiam na ramę 22-22,5 cala
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.