tomiz1 Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Witajcie. Jak to w zimkę nadchodzi czas na serwis. Zauważyłem dwie niepokojące mnie "awarię". Mianowicie: 1. Luz całego "pakietu" (trzy blaty) względem korby. Tzn. gdy chwyci się w jedną rękę ramię korby, to chwytając drugą za blat można nim nieznacznie poruszać. Dopuszczalne? 2. Luz bębenka. Gdy się bardziej przyglądnąć, wygląda to na luz tej "szyjki" względem bieżni bębenka. Foto części o które mi chodzi niżej, czyli szyjka (to kremowe), niestety zapożyczona z google tylko poglądowo, bo ostatecznie chcę wiedzieć czy to się jakoś wymienia by luz zniwelować. Ewentualnie czy w ogóle warto przy tym grzebać. Pozdrawiam Tomek
artex232 Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Co do korby to pewnie suport ci się rozleciał miałem tak 2 razy i w końcu zainwestowałem w suport maszynowy. Więc to chyba powinieneś wymienić
tomiz1 Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Napisano 31 Stycznia 2013 Wiesz, tylko to jest trochę dziwne. To nie luz na suporcie, tylko luz zębatek względem korby, a przecież na suport nakładasz scaloną korbę z zębami. Pozdrawiam
artex232 Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Aaaa to z takim czymś się jeszcze nie spotkałem
beskid Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Nic innego poza lużnymi śrubami łączącymi blaty z korbą w gre nie wchodzi. Objaw deliktnego falowania kasety na bębenku jest stary jak świat. w niczym to specjalnie nie przeszkadza.
tomiz1 Napisano 31 Stycznia 2013 Autor Napisano 31 Stycznia 2013 Jeśli korba jest na octalink'u to pakiet zębów jest zespolony z korbą, czy jest jakoś na korbę nakładany na wieloklin?
beskid Napisano 31 Stycznia 2013 Napisano 31 Stycznia 2013 Dla mnie korba składa się z ramienia do którego przykręcone są blaty. W octalinku ramię korby wchodzi w osiem wpustów. Cokolwiek się tam rusza to albo jest to wina śrub albo suportu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.