Skocz do zawartości

[1200] Cross/mtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was drodzy cykliści!

Kiedyś tutaj już pisałem, ale z zakupu nic nie wyszło niestety :(

Teraz sprawa przedstawia się następująco: mam 6-letniego, komunijnego makrocasha, którego mimo tego, że jest beznadziejny bardzo lubię, ale niestety już naprawdę jest o wiele za mały.

Poszukuję roweru na głównie szosę, ale jednak jakiś las czy wertepy też się zdarzą co jakiś czas, więc w grę wchodzą rowery crossowe lub mtb. Moje "wymiary" to wzrost ok.186 i ciągle rosnę w dość niezłym tempie, więc rama mogłaby być trochę większa. Waga to coś 83 kg? Nie jestem pewny, ale 90 to nie ma na pewno. Rower w tej cenie cudem nie będzie - to wiem. Mówimy o rowerach nowych i używanych,o ile nie są zajechane. Z nowych to coś czytałem o lazaro integral lub kands 1300, a z używanych to nie wiem. Niestety kasy więcej nie będzie i to jest maks. Liczę na waszą pomoc i propozycje. Z góry dzięki! Pozdrawiam, Marcin.

Napisano

Z nowych rowerów,właśnie Kands byłby dobry z tej grupy cenowej. Tylko z wielkością może być kłopot,bo mają nieparzyste wielkości ram.Musiałbyś kupić ramę 21",skoro jeszcze rośniesz.Możesz jeszcze rzucić okiem na Rometa Ramblera 5.0,rama 20".Można go kupić za 1200 zł.

Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk

Napisano

Ten romet to chyba gorszy jest. W lazaro mnie ruszyły te koła 28". Myślicie, że one by dały większą prędkość, lepsze przyspieszenie etc? Amortyzator na np. xcr może mógłbym wymienić po wakacjach. Czy do tego lazaro można by wsadzić jakieś grubsze opony i zrobić coś do mtb podobnego? Sztywność i wytrzymałość ram jest pewnie podobna w kandsie i lazaro, czy się mylę? Jeszcze bym prosił o jakieś propozycje używek.

Napisano

W rowerach typu cross,ramy są delikatniejsze,w stosunku do mtb,z racji ich przeznaczenia.Czemu chcesz kupić Lazaro,nie lepiej Kandsa Energy 1300?

Wysłane z mojego Alcatela za pomocą Tapatalk

Napisano
W lazaro mnie ruszyły te koła 28". Myślicie, że one by dały większą prędkość, lepsze przyspieszenie etc?
Większe koła dają inne przełożenie. Da takiego samego przełożenia w porównaniu z 26'' użwasz większych zębatek, więc większa efektywność (przenoszenie mocy) ale w zasadzie ile włożysz energi tyle przyśpieszysz. Przy większych kołach Vmax wzrośnie ale nie dlatego, że koła są większe, a dlatego, że wzrośnie ich "pojemność energetyczna" .Nawet nie wiem czy coś takiego istnieje, generalnie chodzi mi o to że przyjmą więcej energi wytworzonej z nóg, bo i przełożenia maksymalne mogą być większe. Tyle że pamiętaj, że nie przełożenie daje przyśpieszenie, a para w nogach.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Interesuje mnie lazaro, bo ma większe kółka, a większe kółka to jak się dowiedziałem dadzą mi trochę więcej prędkości. Co do tego, że para w nogach daje prędkość to się zgadzam bez dwóch zdań. A waszym zdaniem lepiej wziąć solidniejszą ramę (kands) i kółka 26" (nie da rady wsadzić tam 28"? pewnie głupie pytanie, ale warto spytać) czy coś delikatniejszego na 28" (lazaro). Rower ma być na parę dobrych lat (być może, że będę coś wymieniał itp, ale całego roweru raczej nie). Zaznaczam znów, że rower głównie na szosę, więc czy jest sens brania mtb?

Napisano

na 28'' będziesz miał tą samą prędkośc co na 26'', ale w miarę rozwoju kondycji może się zdarzyć że zamłynkujesz się na 26'' a na 28'' jeszcze będziesz przyśpieszać. Na asfalt lepiej 28 cali i cieńsze opony, a te 10% terenu to jakoś przebolejesz.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Ooo! Powiedziałeś coś bardzo ciekawego! Nie chodzi mi o to, żeby cały czas zapier.... (przepraszam nawet za ocenzurowane :D) na maksa, ale żeby utrzymać te 25-30 km/h i jeżeli na 26" będzie to to samo co na 28" to ja biorę 26" i mocniejszą ramę czy coś, że tak powiem :P

To jak, podrzucicie coś używanego z np. alledrogo? Ew. powiedzcie w jakim kierunku mam szukać. I rama 21" tak?

Napisano

Hehee mam Lazaro Integral trzeci rok, jeżdżę całorocznie, pierwsza przesiadka z psełdo MTB (choć jednak nie był taki zły tylko stary) i moja prędkość max wzrosła o 30%, więc bez żartów.

Natomiast prawdą jest, że masz jeszcze zapas, po prostu w crossach są inne przełożenia na korbach (większa liczba zębów na tarczach). Z przyspieszaniem jest różnie w lesie będzie niższe od kolegów na MTB, ale na asfalcie przy zalożeniu podobnej kondycji nie będzie porównania, zawsze odjedzie cross.

Co do samego Lazaro, mój ma już ok 10 tys. km, raz w roku nowa kaseta + 2 łańcuchy, raz korby, klocki, czyszczenie itp. amortyzator na asfalt wystarcza wzupelności. Tylko, że nowych chyba ich już nie sprzedają, moż używkę gdzieś znajdziesz.

edit: sorka wlaśnie zobaczyłem, że dalej je sprzedają ok 1000 PLN i na starcie nawet trochę lepiej osprzętowany niż był mój 3 lata temu.

Napisano

Nic się nie sypie, tylko podlega zużyciu. Zależy od stylu jazdy, przebiegu, konserwacji itp. jak w każdym innym rowerze.

łańcuch, kaseta, tarcze korby, opony, łożyska piast, linki, pancerze, suport, itd. mniej więcej w tej kolejności.

Napisano

Oferta jest dobra ale są tylko 3 sztuki i w jednym kolorze. Może zapytaj sprzedawcę o ofertę na 2013 rok. A tak przy okazji to dobrze,że sprzedający bf nie czyta tego forum bo dawno podniósłby cenę ;)

Napisano

Żebym nie został źle zrozumiany, rower ma swoje wady, nigdy nie twierdziłem inaczej, gdzieś to zamieściłem test nowego i po 4,5 tys. km, moze powinienem zrobić update po 8 tys. km.

Po prostu ja za taką cenę nie znalazłem nic lepszego, moze nie szukalem wystarczająco, nie wiem.

Napisano

ja mam ich kandsa maestro. rower glownie na miasto. juz 2 lata nim jezdrze i wymienilem w nim, nie z koniecznisci ale dla wlasnej wygody, hamulce na avid sd7-za 99 pln udalo sie mi kupic komplet tyl-przod, oraz zmienilem opony na schwalbe 29x2,25. do opon szersze detki poszly, tez schwalbe av19. rower ma za soba ponad 6000 km po dziurawym wroclawiu plus troche krecenia po walach nad odra. z rzeczy, ktore padly w tym modelu, to tylko o pedalach wspomne. do tej pory zajechalem 2 komplety no name, teraz na wellgo m111 pomykam i jest dobrze. ps. rower jest uzywany codziennie, w kazda pogode, jedyna konserwace jaka widzial to smar na lancuch, cos na amortyzator, centrowanie kol ze 2 razy w roku, regolacja przerzutek i hamulcow.

pozdrawiam.

Napisano

Nie wiem czy z Kands Maestro, ale z Lazaro nie ma mowy. To są dwie różne ramy, Lazaro jest bardzo podsterownny, wogole nie nadaje się do astrej jazdy po bardziej wymagającym, wąskim lesie. Ne ma tu znaczenia wielkość, czy szerokość opon tylko możliwość uniknecia w ciasnym skręce szybko zbliżającego sie drzewa :)

Napisano

Panowie, dzięki wam za porady etc. Ale ja to chyba jednak zdecyduję się na Kands'a 1300 :P Zawsze można wsadzić jakieś cienkie opony i mieć coś crossowego, a jak najdzie ochota to coś z większym bieżnikiem i do lasu :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...