slasal Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Witam mam taka przerzutkę na tył Shimano Alivio RD-M410, z długim wózkiem, potrzebuje do obsługi megarange 34T, obsłuży mi moja kasetę 8, ale to model nizszy wiem że sa wyższe, czy mogliwyscie mi polecić modele wyższe obsługujace megarange, cena nie gra roli w tym przypadku, kaseta 8 biegów, mam jeszcze kasete 7 przerobioną , - 36,34,28,24,21,19,17, dużo zachodu było z przerobką, tylko do jazdy terenowej, Czy modele np wyższe obsługujące 8,9 biegów bedę współpracować z kaseta 7 rz ?
Mod Team Puklus Napisano 26 Stycznia 2013 Mod Team Napisano 26 Stycznia 2013 Masz na kasecie 36t na pierwszym biegu ?? To już z deczko dużo. X9 dała by sobie z tym rade myślę a na pewno przerzutki dyna sys będzie pojawiła sie taka kaseta. Alivio myślę ze tez to ogarnie. Ogólnie przerzutki do napędów 9 rzędowych włącznie sa ze sobą kompatybilne, dzieli je tylko manetka. Później to już sie cuda wianki zaczynają jak sie che mieszać. Tak że do towjej kasety alivio na pewno będzie pasować tylko nie wiem czy chapnie 36t.
marcinsms Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Tak będzie wszystko obsługiwać, osobiście znam tylko 2 modele przerzutek z serii alivio rd-m410 i rd-m430 tu masz link do przykładowej aukcji tego wyższego modelu, Przerzutka Shimano Alivio RDM430 czarna KIELCE (2962292177) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
slasal Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Napisano 26 Stycznia 2013 Tak będzie wszystko obsługiwać, osobiście znam tylko 2 modele przerzutek z serii alivio rd-m410 i rd-m430 tu masz link do przykładowej aukcji tego wyższego modelu, Przerzutka Shimano Alivio RDM430 czarna KIELCE (2962292177) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Obsłuży 36t delikatnie naciągnięta jest, chodziło mi także aby alivio zastąpić czymś lepszym( z długim wózkiem), np xt, deore lx ? itd tylko jakim ?
derwisz Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Wszystkie 9 rzędowe shimano jakie możesz dostać, czyli od xtr'a aż po alivio obsłużą 36t. Wszak jest kaseta deore 12-36, której nie wypuściliby na rynek, gdyby nie była kompatybilna. Możesz też zmontować 10s przerzutkę shimano z manetkami srama 7,8 i 9s. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że możesz sobie kupić przerzutkę z shadow plus, a ciąg linki to w przybliżeniu 1:1, co poprawia działanie przerzutek. Bo jak rozumiem szukasz czegoś wysokiej klasy pod 8 i 7rz.
slasal Napisano 26 Stycznia 2013 Autor Napisano 26 Stycznia 2013 Wszystkie 9 rzędowe shimano jakie możesz dostać, czyli od xtr'a aż po alivio obsłużą 36t. Wszak jest kaseta deore 12-36, której nie wypuściliby na rynek, gdyby nie była kompatybilna. Możesz też zmontować 10s przerzutkę shimano z manetkami srama 7,8 i 9s. Jest to o tyle dobre rozwiązanie, że możesz sobie kupić przerzutkę z shadow plus, a ciąg linki to w przybliżeniu 1:1, co poprawia działanie przerzutek. Bo jak rozumiem szukasz czegoś wysokiej klasy pod 8 i 7rz. Tak dokładnie pod 7,8, chodzi mi o konkretne modele tylnych przerzutek
derwisz Napisano 26 Stycznia 2013 Napisano 26 Stycznia 2013 Np. SLX rd-m662, XT rd-m772 z shadow. Klasyczne xt czy deore też obsłuży. Ja polecam ci slx rd-m775, jest to dyna-sys z systemem shadow plus. Z tym że musiałbyś do tego mieć manetki srama.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.