Skocz do zawartości

[widelec]dobór do ramy Accent El Norte 19"

cash718

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam zamiar kupić ramę Accent El Norte 19". Proszę o pomoc w dobraniu do niej sztywnego widelca(v-brake). Czytałem coś tam o geometrii i nie wiem za bardzo jaki kupić, żeby było dobrze.

http://www.velo.pl/p...?m=1&pk=%&id=14 - Czy taki widelec będzie dobry?

Co jeszcze trzeba kupić? Stery już są w ramie. Mostek wystarczy, że będzie pasował do widelca, czy też musi być jakoś dobrany pod względem geometrii.

Z góry dziękuje za pomoc.

Napisano

wiesz gdy dasz ten wideł przód będzie leżał ,będziesz musiał dać duzo podkładek pod mostek ,zależy ile masz też wzrostu lepiej by pasował amortyzator

Napisano

Ale czy jest sens wydawać 500 zł na amortyzator, którego jakoś specjalnie nie potrzebuje? Zabawy w podkładki, wolałbym uniknąć. Może jakaś inna rama + sztywny widelec pod koła 26", v-brake? Powiedzmy, że mam 1000 zł na rame, widelec, stery, mostek, kierownice, suport i sztyce.

Koła z kasetą, przerzutki, korbe, łancuch, klamko-manetki i siodełko mam resztę trzeba kupić. Powiedzmy, że na całość mam 1500+, hamulce będą Avid Single Digit 7. Rower do jazdy po asfalcie, wzrost 180cm, waga obecnie 90kg.

Napisano

Ja miałem kiedyś podobny dylemat, i kupiłem widelec RS Judy TT, obniżyłem go do 60 mm skoku i był jak ulał. Jeśli masz tylko 1000 PLN na te części, i chcesz jeździć głównie na asfalcie, to może jednak jakiś inny sprzęt (szosa) albo rower używany? Nie chcesz może kupić używanej ramy Gary Fisher Tassajara w rozmiarze 19,5" w cenie 250 PLN ze sztycą?

Napisano

W grę wchodzi tylko zakup tych części co pisałem, ponieważ resztę mam i muszę je jakoś wykorzystać. Budżet nie duży bo możliwe, że kupię jeszcze rower przełajowy.

Napisano

http://rowertour-com.home.pl/rowertour/geometria-ramy-accent.pdf

Stary plik z geometriami accenta.

Masz tam podaną długość widelca (455 mm) na jaką została zaprojektowana rama.

Co do widelca to myślę, że możesz napisać do velo, żeby Ci podali jego wymiar. Wydaje mi się, że minimum to jest 450 mm bo przecież Accent nie zrobiłby widelca MTB, który nie pasowałby do jego ram :)

ps. w najgorszym przypadku jakby się okazało, że widelec faktycznie jest te 5 mm krótszy, to takiej podkładki nawet nie będzie widać (a dodatkowo stery chyba więcej wytrzymają), a w ostateczności to 5 mm chyba nie zaburzy tak geometrii, żeby się nie dało jeździć.

Miłego składania życzę :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...