Skocz do zawartości

[500pln] - rower szosowy-dojazdy do pracy,urozmaicenie treningu

kodzik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na 'codzień' jeżdżę rowerem MTB ale poszukuję jakiejś taniej szosówki na dojazdy do pracy (asfalt! ;( ) i niezbyt częste wypady w celu urozmaicenia treningu.

Planuję wydać ok. 500 pln . Czy z rowerów szosowych coś sensowanego można znaleźć w takim budżecie?

np:

http://allegro.pl/koga-miyata-i2872275791.html

warto? sugestie,propozycje ?

Z góry dzięki!

pzdr

Napisano

Myślę, ze w tej cenie mozna ustrzelić coś naprawdę ciekawego. Kogę ogólnie jako markę polecam. Przejeździłem latem sporo km na szosówce tejże firmy i sprawowała się świetnie. Trzeba tylko sporo po allegro szukać, a trafi się na super rower w niskiej cenie :)

Napisano

Za ok 500 zł poszukałbym jakiegoś górala na sztywnym widelcu i dał do niego opony np, 1.5 cala. Chyba, że po prostu chcesz szosę dla urozmaicenia, to ok. Ta szosa co dałeś fajnie wygląda, oldschoolowo, ale przy naprawach i wymianach części może być gorzej niż na tanim góralu.

• Mod Team
Napisano

Sprawa wygląda tak, że szosa tak szybko się nie zużywa jak to jest w przypadku rowerów górskich. Wiem to z autopsji, trzeba tylko o nią dbać.

Dostępność części jest różna, jednak nie generalizowałbym że są one nie do dostania. Od czego mamy allegro?

Kupno roweru mtb do jazdy po szosie to nie to samo, nawet jak się wsadzi tam opony 1". To zawsze będzie miało koła 26", inną geometrię, inne przełożenie a także brak możliwości ułożenia się tak jak w przypadku baranka na szosie. Ja swoją szosę kupiłem 2 lata temu za 100/150 zł jeździ ze mną do dzisiaj. Włożyłem w nią nowe opony za 30zł/komplet bo stare się już zużyły, wymieniłem koła za 100zł i kupiłem lepszą owijkę ~30zł, bo na taśmie izolacyjnej okręconej wokół kierownicy nie sposób było wytrzymać..

Mój głos jest za szosą, ta Koga bardzo przyzwoity rower. Ważne żeby nie pchać się w jakieś wynalazki z kolami 27" np. Romet. Ja to zrobiłem z niewiedzy i później żałowałem bo nie mogłem znaleźć wąskiej opony, m.in. dlatego zmieniłem koła na ówczesny standard 28"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...