Airsofter Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Witam! Mam pytanie: która przerzutka z podanych w temacie jest lepsza ? Pytam, bo mam w podobnej cenie co SLX do kupienia XT ze średnim wózkiem. Przerzutka była by użytkowana w FR ( jakoś szosowe kasety mi nie bardzo podchodzą wolę coś w stylu 32-11). Z góry dzięki
Mod Team Puklus Napisano 17 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 17 Grudnia 2012 Z tych dwóch to pewnie XT 770
Piksel Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Slx to kiepska przerzutka i zdecydowanie lepiej wziąć tradycyjnego xtka.
Dworniok Napisano 17 Grudnia 2012 Napisano 17 Grudnia 2012 Ja też uważam, że w SLX'a nie ma co inwestować. Lepiej troszeczkę dołożyć i kupić sobie XT. LWG!
Airsofter Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Napisano 18 Grudnia 2012 XT 770 Nie, chodzi o M771 (tą z normalną sprężyną)
Mod Team Puklus Napisano 18 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 18 Grudnia 2012 Fakt moja pomyłka miało być 771 Zwykłą klasyczna na 2 sprężynach oparta, czyli w wózku i śrubie mocującej
Mod Team michuuu Napisano 18 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 18 Grudnia 2012 Klasyczna xt771 ze średnim wózkiem (niektórzy twierdzą że z krótkim) wymiata, żadnych shadowów.
Mod Team michuuu Napisano 18 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 18 Grudnia 2012 W stosunku do długiego wózka łańcuch trzeba skrócić, napięcie łańcucha bez zarzutu.
MokryxD Napisano 18 Grudnia 2012 Napisano 18 Grudnia 2012 A jaka metoda dobierania długości łańcucha sprawdzi się najlepiej przy SGS?
Airsofter Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Napisano 18 Grudnia 2012 W stosunku do długiego wózka łańcuch trzeba skrócić, napięcie łańcucha bez zarzutu. Ale mocniej, lżej trzyma ? Co do długości dobieranej wzrorem itp. mnie to nie dotyczy bo mam jeszcze napinacz po drodze
Mod Team Puklus Napisano 18 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 18 Grudnia 2012 A jaka metoda dobierania długości łańcucha sprawdzi się najlepiej przy SGS? Taka jak przy każdym innym wózku. Jak dasz za mało to na jedno wyjdzie czy SGS cz GS bo łańcucha braknie, dasz za dużo będzie za luźny. Ma być w sam raz.
Airsofter Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Napisano 19 Grudnia 2012 A jeszcze takie dodatkowe pytanie, do m770 można stosować manetki pokroju m430 ?
Mod Team michuuu Napisano 19 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 19 Grudnia 2012 Podła manetka do dobrej przerzutki = rozczarowanie.
Mod Team Puklus Napisano 19 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 19 Grudnia 2012 Akurat M430 nie sa wcale podłe leprze od Deorek z poprzednich lat choć ocena to dość subiektywna. Ale jak najbardziej można to stosować ale wtedy przerzutka nie będzie działać wiele lepiej od alivio.
Mod Team michuuu Napisano 19 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 19 Grudnia 2012 Więc po co kupować xt jak i tak sterujemy na poziomie alivio.
Airsofter Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Napisano 19 Grudnia 2012 No cóż, niemiłe zaskoczenie... Manetka SLX`a by wystarczyła by wykorzystać potencjał XT ?
tor23 Napisano 19 Grudnia 2012 Napisano 19 Grudnia 2012 Manetki SLX praktycznie nie różnią się od Deorek i Alivio więc jak nie odkręcasz telewizorków, spokojnie kupuj tańsze. Jesli zaś chcesz precyzji i wykorzystania potencjału przerzutki xt to kup manetki xt. To inna bajka. Przede wszystkim posiadają mechanizm Instant Release, który zwalnia linkę i pozwala na zmianę biegu, jeszcze zanim dźwigienka wróci do pozycji wyjściowej.
Airsofter Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Napisano 19 Grudnia 2012 Chwila szperania i znalazłem m750, starczyły by stare XT, czy nowszych muszę szukać ?
Mod Team Puklus Napisano 20 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2012 Więc po co kupować xt Jest sporo lżej, na pewno szybciej i precyzyjniej ale o 100% można z takimi manetkami zapomnieć. Podobna sprawa jest z manetkami deore i SLX. Jeden pies różniący sie nieznacznie. Dopiero XT wprowadza zmiany. Wiec chcąc mieć fajną zmieniarkę to albo sensowne manetki alivio które oferują dobra jakość za nie wygórowaną cene albo już wysoka klasa cenowa XT. Po środku to dopiero nie widać sensu.
Mod Team michuuu Napisano 20 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2012 Puklus trochę nie ogarniam (pewnie dlatego że o świętach myślę), ale sensem moich wypocin było to że do przerzutki xt radochę dają hebelki xt a nie coś budżetowego. Bo po co sięgać górnej półki w zmieniarce jak sterować będziemy jakimś badziewiakiem.
Mod Team Puklus Napisano 20 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2012 Mówiąc hebelki masz na myśli hamulce ? Sprawa wygląda tak: mamy sobie osprzęt alivio i działa ok. Robimy sobie upgrade na XT na tyle. model M771. Mamy jakieś 100g lżej to jedna zaleta, druga zaletą jest wygląd który mi się osobiście podoba. Może i tobie to sie jakos nie specialnie podoba ale taka zmiana ma same plusy, dodatkowo mamy motywacje ze skoro juz jest TX na tyle może zasięgniemy po manetki XT za jakiś czas. A dlaczego nie ma sensu deore czy SLX bo to śa bliźniacze konstrukcje i może faktycznie działają lepiej od alivio (tu zdania publicznosci są podzielone) jednak mechanicznie sa takie same ( chyba ze sie mylę) dopiero XT pokazuje swoje zalety i przewagę. Poza tym badziewiaka to ja bym nazwał STEFana czy jego podobne konstrukcje a nie alivio.
Mod Team michuuu Napisano 20 Grudnia 2012 Mod Team Napisano 20 Grudnia 2012 Kurcze ja przecieź piszę że zalety zmieniarki xt są widoczne przy manetkach xt. Albo odwrotnie.
Airsofter Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Napisano 20 Grudnia 2012 Ja nie wiem o co wam chodzi, ale powtarzam pytanie- Czy M750 starczyło by żeby wykorzystać potencjał m770 ?
Airsofter Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Napisano 27 Grudnia 2012 Można powiedzieć że powracam bo już pier... denerwuję się. Na manetkę prawą, przerzutkę, łańcuch, kasetę mam 430 zł i nie bardzo wiem co wybrać. Myślałem nad 9 rzędowym napędem ale nie wiem czy nie zrezygnować z niego na rzecz lepszych części, czy to będzie SRAM czy Shimano nie bardzo mnie to interesuje. Łańcuch i kasetę wole kupić nowe reszta może być używana. Jazda będzie raczej w dół i po płaskim niż pod górę. Co polecacie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.