Skocz do zawartości

[do 2500 zł] MTB XC / ATB / Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Na wstępnie chciałbym się przywitać jako nowy na forum i od razu prosić was o pomoc w wyborze sprzętu.

Na rowerze jeżdżę od dziecka, były momenty, że dużo, ale i były wręcz lata, że praktycznie wcale. Rower nigdy nie był dla mnie sportem numer jeden i raczej się na to nie zanosi, ale może uda się aby wskoczył na pudło :) Z tego też względu były inne priorytety i do tej pory nie dorobiłem się żadnego przyzwoitego sprzętu. Teraz nadarza się okazja by to zmienić.

Czytałem sporo na tym forum jak również w internecie, ale wybór nawet typu roweru nie jest dla mnie w 100% pewny.

Lista wymagań :)

- nowy z salony

- powinien wystarczyć na długo, ale w tym sensie, że nie przewiduje wymiany na inny przez co najmniej 5 lat może i dłużej jeżeli się nie rozleci (nie licząc oczywiście ewentualnie normalne zużycie części w tym okresie)

- z racji lokalizacji będę jeździł przy każdej sesji pewnie około 20%-30% na asfalcie, reszta szutry utwardzone, leśnie ścieżki, trochę piasku przy gorszej pogodzie błoto, tereny płaskie, ale również dość ciekawe pagórki mimo nizinnego terenu. Podsumowując asfalt i lekki teren

- w weekendy w sezonie, szczególnie jak już się trochę wkręcę, to wypady w góry pewnie trasy dla początkujących w tym mam nadzieje ciekawsze już zjazdy i trudniejszy teren

- szacuje około 2 tys. km rocznie w tym około 300 w górach więc wielkiego szały nie będzie

- jazda wczesna wiosna - późna jesień, zima raczej sporadycznie i wtedy będę dobijał swój stary złom

- wzrost 184 cm, waga 80 kg, wiek 33

- hamulce wolałbym tarczowe który już w tym zakresie cenowym się pojawiają

- chciałbym kupić maksymalnie do końca roku aby sie załapać może na ostatnie wyprzedaże

- nie zamierzam startować raczej w żadnych amatorskich zawodach

Początkowo byłem przekonany do cross'a, ale pytanie czy nie będzie zbyt delikatny jeżeli uda się rozwinąć i jeździć w coraz trudniejszym terenie. Nie jestem fanem jakiś bardzo długich jednorazowych przelotów i prędkości po asfalcie. Jednak jak wcześniej pisałem nie chciałbym wymieniać roweru za dwa lata.

Jeżeli chodzi o inne sporty to sezonowo (kite, wake, snb), regularnie (bieganie i basen).

Będę wdzięczy za sugestie jaki obrać kierunek i ewentualnie jaka już konkretna marka i model.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem ostatecznie Konę Blast 2012 za 2400. W necie można było taniej ją dostać o jakieś 200-300 zł a wołałem się do niej przymierzyć i osobiście ze sklepu odebrać.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...