Skocz do zawartości

[obrecze] Budowa koła 26" do street/ditr'u

SKL

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

Zakupiłem ostatnio obręcz Accent Airplane 26" (36 otworów) x2. Chciałbym zbudować sobie 'seta na miasto'.

Ten który teraz posiadam w obecnym rowerze jest do fr i trochę waży. Zależy mi przede wszystkim na jakości ale

chciałbym również zrzucić trochę z wagi, no i z ceny. Myślałem o piaście z wysokim kołnierzem i w miarę dobrych szprychach.

Jeżeli da radę to proszę o pomoc w następujących pytaniach:

- jaką piastę wybrać/wysoki kołnierz

- jakie szprychy

- jakie opony dobrać do tych obręczy, myślałem o kevlar'ach ale czy dadzą radę

Pozdro

Napisano

Nie napisałeś jakie osie,do jakiej kwoty i w ogóle :)

Przepraszam ale zapomniałem. Na chwilę obecną nie pamiętem rozmiaru tylnej ośki, rama to ns surge z 2010r.

Co do budżetu to 200 pln na jedno koło. Amora mam pod oś qr20.

Pozdro

Napisano

Z takim budżetem to bardziej opłaca się szukać używanego kompletu na Allegro...

Bo same szprychy to około 140zł (mowa o championach),opony to np Kenda K Rad 50zł sztuka,więc następna stówa,złożenie to około 60zł,a na piasty zostaje około 100zł więc niewiele :(

Z używek to choćby cos takiego: http://allegro.pl/komplet-kol-downhill-135x10-mm-oraz-20-mm-dt-mavic-i2835448298.html

Zostanie jeszcze na oponki :)

Napisano

Z takim budżetem to bardziej opłaca się szukać używanego kompletu na Allegro...

Bo same szprychy to około 140zł (mowa o championach),opony to np Kenda K Rad 50zł sztuka,więc następna stówa,złożenie to około 60zł,a na piasty zostaje około 100zł więc niewiele :(

Z używek to choćby cos takiego: Komplet Kół Downhill 135x10 mm oraz 20 mm DT,Mavic (2835448298) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.

Zostanie jeszcze na oponki :)

dzięki za konkrety :-)

to może zacznijmy od końca, jakie piasty? zbuduję sobie najpierw jedno koło przednie - max 400pln (piasta+szprychy+opona),

p.s. przeanalizowałem Twoją podpowiedź, 200 pln to ..uj a nie budżet :-)

• Mod Team
Napisano

200zł na obrecz to kwota całkiem dobra, na 2 już średnio do ciezkiego zastosowania i niskiej stosunkowo wagi a o całych kołach to już prawioe zapomnieć można :P Jeszcze jeden ważny aspekt ... ile jaśni pan waży?

Napisano

niestety nie ma mocować pod tarcze

Jeszcze jeden ważny aspekt ... ile jaśni pan waży?

rozumiem, tak czy siak muszę wykorzystać te obręcze. Czytałem o nich i nawet zebrały fajne opinie, do tego ich waga ( dane producenta- 450g). Reasumując: najpierw złożę przednie koło, i tutaj chciałbym uzyskać waszą opinię na temat piasty (ns, dart czy nova) oraz szprychy, radzicie champion'y a co sądzicie o marce Sapim?

zapomniałem dopisać co do mojej wagi: 70 kg

Pozdro

Napisano

Przód http://allegro.pl/pr...2774395366.html Można taką kupić poniżej 80 zł już pełnym kompletem adapterów i masz wtedy dość uniwersalną mocną piaste.

Jak będziesz chciał to mogę ci przesłać na priv nick gościa który to sprzedawał za 78zł z kompletem adapterów.

Napisano

Przód http://allegro.pl/pr...2774395366.html Można taką kupić poniżej 80 zł już pełnym kompletem adapterów i masz wtedy dość uniwersalną mocną piaste.

Jak będziesz chciał to mogę ci przesłać na priv nick gościa który to sprzedawał za 78zł z kompletem adapterów.

ciekawa opcja, tak poproszę o kontakt :)

Napisano

2i regulaminu

"pw524" dzięki, no to już wiem trochę więcej. Teraz przydałoby się usłyszeć opinie innych użytkowników na temat tych piast ;)

Reborn przypadł mi do gustu, a O1 nawet nie jest cięzka. Co do szprych to nie mam zdania.

Pozdro

Napisano

Możesz zajrzeć na DH-zone, tam jest troszkę o tych piastach, raczej dobrego.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam ponownie,

Odgrzewam wątek;

Jaką piastę na tył?

-zainteresowałem się O1 Orbital Pro 2012 albo Novatec D812SB

Jaką kasetę wybrać(8)?

-przerzutki mam Sram x7

Pozdro

• 2 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

Ja mam NS Primary casette i ona jest mocowana na takich potężnych śrubach ze myślę ze nadawała by sie do dirtu :D Jak chcesz kasetę 8 rzędową to HG51.

• Mod Team
Napisano

Ja za swoją NS dałem chyba 220 jest lekka ma alu bębenek i tym sie głownie kierowałem, wagą. Piasta ma defakto przeznaczenie grawitacyjne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...