Skocz do zawartości

[Dętka] Czy się opłaca wymienić?

Gryziion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W praktyce opony bez mleczka trzeba co tydzień/dwa lub np 500km dopompowywać, co jest upierdliwe, z mleczkiem np raz na miesiąc.

Po drugie: aby używać UST bez mleczka należy mieć set producenta, np crossmax, red metal, XTR etc. Miałem, nie polecam. Mimo niskiej wagi słaba sztywność i problem w razie awarii.

A tradycyjnej obręczy z taśmą nie uszczelnisz bez mleczka.

Napisano

W praktyce mam komplet kół składany na obręczach mavic 819 (wcześniej tył na freeride-owej 821), obecnie komplety opon geax barro mountain i gato, maxxis crossmark wcześniej miałem również gumki do mazania w postaci schwalbe ro-ro, ra-ra, wszystkie w systemie UST i odkąd nie montuje ich na suchara tzn używam pasty montażowej na ranty opony (takiej jak wulkanizatorzy - co zresztą bardzo ułatwia montaż) kompletnie nie pamiętam co to dopompowywanie koła, a przez to że w sezonie najrzadziej raz w miesiącu oponę trzeba zmienić (a czasem cztery razy) to nie wyobrażam sobie babrać się w mleku...

Napisano

Opony takie jak napisałem, waga - lekki nie jestem - w sezonie 75kg, ciśnienie treningowe to 2,2 bar i między maratonami nie spada, a na sztywność nie mogę narzekać... i nie był bym taki pewien (choć głowy obciąć sobie nie dam), czy 819 jest w CrossMax ponieważ jak chciałem kupić klucz do zakrętek nypli to te standardowe nie pasowały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...