Skocz do zawartości

[do 2100 zł] cube analog v brake czy kross level a5

caruzzo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Który z rowerków lepiej wybrać w tym przedziale cenowym. Ważę 85 kg i 185 cm wzrosru. W większości będę jeżdził po mieście oraz leśnych ścieżkach ale chciałbym mieć jakiś mały zapas mocy wrazie bardziej wymagającego wypadu np. w góry. pozdrawiam Robert

Napisano

Z tych dwóch lepszy będzie kross, najlepiej model 2012 z hamulcami shimano. W tarczówki warto zainwestować, ponieważ docenisz je nawet podczas jazdy po lesie. Większa wydajność hamowania, dłuższa żywotność klocków i brak problemów w deszczu, czy błocie, gdzie v breke pełnią jedynie funkcię dekoracyjną ;).Cube w niższych modelach, ma dość krótkie ramy, co dla mnie, nawet przy rekreacyjnej jeździe jest lekko mówiąc upierdliwe

Napisano

Witam. dziękuję bardzo za interesowanie się moim tematem. tak ten kross jest z 2012r. Posiada tarczówki shimano, aczkolwiek wiele czytałem o tym iż w tej cenie to lepiej wziąć V bo hamulce tarczowe to nie są dobraj jakości. Dobre tarcze zaczynają się w roweruch dużo droższych niż zakłada mój budżet.stąd też mój dylemat co do wyboru ponieważ pewnie już nie zmienię roweru a co do modyfikacji to także kaska na to mi nie pozwoli. w związku z tym chciałbym wybrać coś co posłuży mi kilka ładnych lat bez wkłady finansowego. pozdrawiam robert

Napisano

Nie ma się co bać tarczówek ;) Sam od wiosny jestem posiadaczem shimano m445, zrobiłem na nich ponad 3000 km (głównie lasy + 3 maratony) i póki co są to hamulce kompletnie bezobsługowe. Nie ma mowy o zapowietrzaniu, wyciekach czy innych tego typu rzeczach. Ponadto tarczówki biją na głowę fałki pod względem modulacji i mocy, zarówno w deszczu, jak i suchych warunkach. Opinie o słabej jakości tanich tarczówek pochodzą pewnie sprzed paru ładnych lat, kiedy to nawet droższe modele mialy sporo problemów (były niedopracowane) lub tyczą się tanich hamulców mechanicznych, w których co prawda nie zdarzały się awarie trudne do naprawienia, ale ich skuteczność nawet przy użyciu dużej siły była mizerna.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...