Magyc Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Witam Zastanawiam sie nad kupnem roweru wiec postanowilem sie zglosic po rade do Was a mianowicie mam do wyboru a raczej takie sobie upatrzylem 4 rowery tj: kellys magic master Rower górski Kellys Magic Master 2012 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery 2300zł ktm ultra fire Katalog Rowerowy – KTM Ultra Fire 2350 zł merida Tfs 300d http://www.rowerymerida.pl/produkt26/matts-tfs-300-d-rower-merida.html 2400zł kross level a4 Level A4 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie 1999zł Ja jako laik w tym temacie co gdzieniegdzie kiedys tam przeczytalem nie umiem odpowiedziec sobie na pytanie ktory z nich jest najlepszy a z racji tego ze jest kwota dosc duza wiec wole sie upewnnic i madrze zainwestowac ta sume:D. Jezeli ktos by mial jakis inny typ to nie ma problemu, jednakze kwota 2500 jest dla mnie nei przekraczalna. Wzrost 174, 85kg . Za kazda informacje bede bardzo wdzieczny. Pozdrawiam LuCas
MokryxD Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Z tych 3 Kellys jest bezkonkurencyjny. Amorek powietrzny, dobrzy napęd i całkiem fajna rama. Jeśli ja miałbym wybierać to byłby to Kellys w 100% bez wahania.
kobi13 Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Faktycznie Kellys najlepszy ale niedostępny na tym sklepie.
Magyc Napisano 27 Października 2012 Autor Napisano 27 Października 2012 a jezeli chodzi o ktm ? jak z rama ? czy tam sie rzeczywiscie placi za marke ?
MokryxD Napisano 27 Października 2012 Napisano 27 Października 2012 Powiem tak. W KTM masz sporo gorszy amorek, ale masz lepszą tylną przerzutkę. Jeżeli chodzi o hamulce to wg mnie raczej Shimano są lepsze od Helixów. A co do ramy to musisz się przymierzyć, wtedy powiesz, że ten z lepszy sprzętam jest gorszy, bo na tym 2 jest ci wygodniej.
Magyc Napisano 27 Października 2012 Autor Napisano 27 Października 2012 najlepiej to by bylo sie przejechac na jednym i drugi , wtedy mialbym rozeznanie;D, tylko gdzie ja po sklepie bede jezdzic.... chodzilo mi o jakos ramy, bo dla mnie to totalna magia a z tego co wiem to rama jest jak kregoslup;D, osprzet mozna wymienic.
mansua Napisano 28 Października 2012 Napisano 28 Października 2012 No masz sporo racji w tym rozumowaniu, a dokładnie najważniejsza jest rama,amor koła. Z drugiej strony można tez kupić rower dla osprzętu a samą ramę "z czasem wymienić" Rower górski Merida Matts TFS 500-V 2011 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery O ile jest dostępna ta merida to moim zdaniem świetna opcja. 18" bedzie jak ulał, meridy TFS to b.dobre lekkie i sztywne ramy. B.dobry amortyzator (jak na ten przedział cenowy), lepszy niż Raidon z Kellysa i waży prawie 0,5kg mniej od niego. Rama Meridy też ciekawsza zdecydowanie od Kellysa. V-ki zdecydowanie rozsądniejsza opcja o ile nie chcesz się ścigać, ze względów praktycznych przede wszystkim, a jak masz mgliste pojęcie o mechanice rowerowej i zerowe zacięcie do tego, to tym bardziej odradzam disc . XT z tyłu pod 9s to bardzo dobra przerzutka, dobre manetki czyli podstawa do komfortowej jazdy. Ja bym w tym rowerze wymienił koła na jakieś na maszynowych piastach, opony na jakieś bardziej ukierunkowane na to gdzie chcesz jeździć (Smart Sam, Race King), jakieś fajne klocki do V-ek, SPD i OGIEŃ. Fajniejszą kasetę , korbę na taką z zewnętrznymi łożyskami suportu wsadzisz sobie jak zajedziesz tą co jest.
MokryxD Napisano 28 Października 2012 Napisano 28 Października 2012 Jeździłem na tym rowerze w sklepie i bardzo fajnie działa napęd. Hamulce też niczego sobie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.