Skocz do zawartości

[do 2000 zł] rower mtb do xc/maratony

poziom

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przede wszystkim witam na forum. Zanim się zarejestrowałem przejrzałem oczywiście podobne tematy.

Na codzień jeżdże głównie na szosie, mam też bardzo starego mtb Treka (z 1994-sztywny), który służy mi do wycieczek krajoznawczych z dziewczyną lub jazdy w cięższych warunkach pogodowych.

Ciągnie mnie jednak do powrotu do mtb, tym bardziej, że koledzy z którymi jeżdżę rok w rok w maju wyjeżdżają na 'zgrupowania' w góry, w które ze swoim 'sztywniakiem' bałem się jeździć.

Potrzebuję zatem maszyny, która umożliwi mi w miarę przyjemną jazdę z nimi w terenie górskim, a także start w maratonach mtb.

Mój wzrost: 179, waga: ~67 kg.

Budżet: do 2000 zł

Naczytałem się o amorach i w tym przedziale cenowym pozostaje mi chyba tylko SR XCR (odrzucam XCM i inne X..)

Mam na oku kilka modeli, oto one:

1.Lapierre Tecnic 300

LAPIERRE TECNIC 300 Rower owa Częstochowa i Ghost (2670854053) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - wg mnie ma SR XCM, sprzedający pisze, że XCR, wysłałem maila, czekam na odp. Na plus marka, osprzęt jak na tą cenę i waga o ile jest prawdziwa...

2.Northtec Gravity

ROWER MTB NORTHTEC GRAVITY SLX TARCZE HYDR. SALE! (2725015241) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - dobry osprzęt, XCR, niestety koła jak dla mnie No Name i marka też słabo znana

3.RDR

Rower górski - custom (2732991481) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - minus, że używka, plus osprzęt i amor

4.Eurobike Expert

EUROBIKE EXPERT - OSPRZĘT DEORE + XCR - WAGA 12kg! (2708711600) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - plus cena(!) i waga (o ile to nie ściema...), minus-marka

5.Bulls

BULLS FULL SLX HYDRAULIKA...AUKCJA BCM !!!!!! (2732595262) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - minus, że uzywka

6.Bulls Copperhead

GIANT KELLYS MERIDA BULLS- DEORE SLX PELNE!!! (2728870900) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. - minus, że używka

7. Spec Rockhopper Int

Specialized Bicycle Components - używka w dobrym stanie (dostałem zdjęcia na maila), gośc chce mi puścić za 2000 pln

8. Nieśmiertelny Kross Level A6 (2011)

Kross Level A6 V-brake / Hardtail - 2015 pln na rower.com.pl

Uff-chętnie posłucham opinii osób bardziej doświadczonych w MTB, szczególnie zaś uzytkowników powyższych maszyn :)

Dzięki z góry i pozdrawiam!

Napisano

Ten jest z pewnością najlepszy - http://allegro.pl/bulls-full-slx-hydraulika-aukcja-bcm-i2732595262.html ... Widac, że nie dużo używany ;-) Tyle, że w licytacji :D

Ten custom też fajny rowerek, prawie na takim osprzęcie jak ten bulls, napisz może do gościa tylko ile go używał ;D

http://allegro.pl/giant-kellys-merida-bulls-deore-slx-pelne-i2728870900.html

Ten też zły nie jest :) Tylko ile ten gość tak naprawdę za niego chce? To nie bardzo wiadomo :D

WAŻNE:Odpowiedz sobie na pytanie, czy chcesz koniecznie nowy czy może mógłbyś się rozglądnąć za używanym rowerem ?

Napisano

Dzięki za uwagi.

Te dwa Bullsy sa do siebie diablo podobne. Za tego z Łodzi (w której nota bene mieszkam), czyli tego drugiego w Twoim poście gość dał minimalną 1650 (pytałemm mailowo), także w zasięgu.

Co do pytania...no gdyby miał byc koniecznie nowy, to nie dałbym linków do używek :).

Napisano

Ok ;-)

To teraz odpowiedz sobie na pytanie jeszcze który Ci się bardziej podoba ;) Mi np. podobałby się bardziej ten 2-gi ale nie będę nic sugerować...Ale i tak niezależnie od tego który bardziej podobałby mi się poczekałbym do konca aukcji tego za 1050zł(licytacja, bez minimalnej) i jak poniżej 1800 to brał :D Jak się nie uda to wiadomo, bierzesz tamtego(jeszcze może coś byś znegocjował)...I git :)

Napisano

ok, zwiększyłem nieco budżet (do 3 k) ale skłaniam się ku nowemu sprzetowi. Przeszedłem już tez etap 29er, ale za taką kase, nie ma bata...

W dobrej cenie jeśli chodzi o osprzęt są Kellys'y, tylko zastanawiam się, czy one dadzą radę na górskich ściezkach, po których mam jeździć z kumplami, z których częśc ma fulle a większość jeździ bardzo dobrze.

Przykładowe Kellysy:

http://hematph.bazarek.pl/opis/2492579/rower-mtb-kellys-magnus-white-2011-lodz.html

http://hematph.bazarek.pl/opis/3021595/rower-mtb-kellys-glock-2012wyprzedaz.html

http://hematph.bazarek.pl/opis/2492575/rower-mtb-kellys-quartz-dsc-race-2011-lodz.html

http://hematph.bazarek.pl/opis/2492597/rower-mtb-kellys-quartz-race-2011-lodz.html

no i jeszcze Kross A7 za 3400 z najtańszymi SPD Shimano i butami Shimano do tychże (też z dolnej półki), ale nadwyręzam sporo budżet wtedy...

Aha, żeby nie było z Kellysów jak coś mam zamiar coś stargować.

Napisano

Dzięki za błyskawiczą odpowiedź! Jednak jeszcze bardziej zależy mi na opinii co do geometrii-czy te ramy kellysa nadają się do czegoś więcej niż wycieczki po lesie? Czy np start w jakimś amatorskim XC czy wycieczki po Karkonoszach to dobry pomysł na tych ramach?

Szukam jakichś testów tych modeli ale słabo coś z tym.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam. Mam 175cm wzrostu i waze 60kg.. Chce kupic rower glownie na maratony do 2000zl.. Moglibyscie mi doradzic czym mam sie kierowac przy wyborze i podac jakies linki do rowerow? Moje wymagania to hydraulika, prosta kierownica, obrecze z wysokim stozkiem, kaseta 8/9rz i oczywiscie zeby byl lekki. Wiem ze ciezko znalezc dobry rower w tej cenie ale moze akurat ktos wyczail okazje.. Dodam jeszcze ze najlepiej jakby rower byl nowy ale uzywany w bdb stanie tez wchodzi w gre.. pozdrawiam..

Napisano

Na tego Bulls'a uważajcie...był już na allegro, tez na niego polowałem (jest w moich postach powyżej). Ale aukcja z jakichś powodów została usunięta przez Allegro. Także ostrożnie.

Ja w końcu dorzuciłem 1000 i za 3000 kupiłem KTM Ultra Flite 2011. Po prostu usiadłem na niego i wiedziałem: to ten.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...