Skocz do zawartości

[przód] łańcuch owija się wokół najmniejszego blatu

Belegdol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koleżanki i koledzy,

dzisiaj, w trakcie jazdy po hardkorowym błocie, zauważyłem następujący problem ze swoim napędem. Mianowicie, podczas jazdy na najlżejszym biegu z przodu, łańcuch owijał się wokół blatu - tzn. nie odchodził po stycznej na dole, tylko pozostawał przyczepiony do blatu i blokował się z częścią łańcucha na górze.

Jako że błoto było po kostki, na początku myślałem że to takie uroki zabawy po deszczu. Niestety, po wymyciu napędu problem pozostał. Macie jakiś pomysł, co może być jego źródłem? Napęd mam w konfiguracji 3x9. Jakiś czas temu musiałem skrócić łańcuch o dwa ogniwka, czy to może być to? Inne podejrzenie to za słaby napinacz, ale w sumie to stary ale jary RD-M960 z 2009 roku, więc powinien działać jak należy.

Co więcej problem pojawia się tylko przy większym obciążeniu, więc ciężko to sprawdzić na sucho.

Napisano

No wygląda na to, że Ci się zacina tak ze nie może zeskoczyć swobodnie, albo ząbki krzywe albo coś z łańcuchem, załóż jakiś inny i sprawdź co się będzie działo

Napisano

No wygląda na to, że Ci się zacina tak ze nie może zeskoczyć swobodnie, albo ząbki krzywe albo coś z łańcuchem, załóż jakiś inny i sprawdź co się będzie działo

Przyjrzałem się i w sumie mały blat nie wygląda najlepiej, może błoto po prostu przelało czarę goryczy. Założę nowy i zobaczymy co się stanie. W międzyczasie dowiedziałem się, że to zjawisko to "chain suck" i jego najczęstym powodem są zjechane blaty/łańcuch/oba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...