Skocz do zawartości

[1300] szosówka do podtrzymywania formy

Kravis

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. poszukuję roweru kolarzówki/szosówki do utrzymywania formy no i treningów. Biegam amatorsko ale pomyślałem że do biegania chciałbym dołożyc rowerek. Co prawda mój budżet jest skromny ale mam nadzieję że poradzicie mi coś w miarę przyzwoitego.

Nie wiem też jaki rozmiar ramy do mnie pasuje bo różnie czytam. Mój wzrost to tak 179-180 cm.

Przeszukiwałem ostatnio allegro i znalazłem ciekawe rowerki.

Prosiłbym bardzo o pomoc w doborze i wyborze :)

Pozdrawiam.

Napisano

Na zimę i na miasto polecam jednobiega, na stalowej ramie Cr-Mo i z byczymi rogami ewentualnie barankiem jak chcesz szosową pozycję, korba 48z, wolnobieg 16z-17z jest takich dużo z flip-flopem, szosowe hample i podstawowe SPD. Prosty niezawodny rower, tani lekki i szybki , przy Twoim budżecie spokojnie kupisz-poskładasz sobie taki zupełnie nowy na przyzwoitych komponentach. Rama w rozmiarze 52-54 powinna być ok.

1300zł to mało na rower z fajnie działającymi szosowymi klamko - manetkami, i przyzwoitymi kołami.

Napisano

Na zimę i na miasto polecam jednobiega, na stalowej ramie Cr-Mo i z byczymi rogami ewentualnie barankiem jak chcesz szosową pozycję, korba 48z, wolnobieg 16z-17z jest takich dużo z flip-flopem, szosowe hample i podstawowe SPD. Prosty niezawodny rower, tani lekki i szybki , przy Twoim budżecie spokojnie kupisz-poskładasz sobie taki zupełnie nowy na przyzwoitych komponentach. Rama w rozmiarze 52-54 powinna być ok.

1300zł to mało na rower z fajnie działającymi szosowymi klamko - manetkami, i przyzwoitymi kołami.

Zdaję sobie sprawę że to bardzo mały budżet jednak chciałbym coś w miarę przyzwoitego wyrwać. Nie oczekuje bóg wie czego po porstu ma jeździć sprawnie a ja mam mieć trochę frajdy.. a no i nie będę go często użytkował raz w tygodniu może.

a coś takiego:

http://allegro.pl/bulls-52cm-i2704319466.html

albo takiego:

http://allegro.pl/szosa-butler-rozm-54-carbon-krakow-okazja-i2691492733.html

Napisano

Jeśli nie jeździsz często to SPD są bez sensu. Tym bardziej, że to dodatkowe i raczej nie małe koszty. Jednobieg bym jednak odradzał, zwłaszcza dla początkującego - szkoda kolan, a poza tym jest to duże ograniczenie podczas treningów i gdybyś miał gdzieś podjeżdżać też jest to problematyczne.

Radziłbym poszukać używanego roweru w okolicy. Może znajomy znajomego ma albo jakiś sklep z używanymi rowerami. Można objechać sprzęt i sprawdzić czy rama i pozycja pasuje. Na allegro jest to trochę ryzykowne jeśli towar ma być wysyłać. Kolega nie napisał z jakiego jest miasta. Jeśli przypadkiem z Krakowa to mogę polecić sprzedawcę u którego sam kupiłem używaną szosówkę do treningów/dojazdów do pracy. Kosztowała mnie 600 zł i jak za tą cenę jestem zadowolony - rama dobra, przerzutki sprawne, tylko koła trochę styrane i suport trzeba było wymienić. Dodatkowo nie był zarejestrowany w żadnej bazie kradzionych rowerów ;) Powyżej 1000 da się znaleźć całkiem fajny sprzęt.

Napisano

Jeśli nie jeździsz często to SPD są bez sensu. Tym bardziej, że to dodatkowe i raczej nie małe koszty. Jednobieg bym jednak odradzał, zwłaszcza dla początkującego - szkoda kolan, a poza tym jest to duże ograniczenie podczas treningów i gdybyś miał gdzieś podjeżdżać też jest to problematyczne.

Radziłbym poszukać używanego roweru w okolicy. Może znajomy znajomego ma albo jakiś sklep z używanymi rowerami. Można objechać sprzęt i sprawdzić czy rama i pozycja pasuje. Na allegro jest to trochę ryzykowne jeśli towar ma być wysyłać. Kolega nie napisał z jakiego jest miasta. Jeśli przypadkiem z Krakowa to mogę polecić sprzedawcę u którego sam kupiłem używaną szosówkę do treningów/dojazdów do pracy. Kosztowała mnie 600 zł i jak za tą cenę jestem zadowolony - rama dobra, przerzutki sprawne, tylko koła trochę styrane i suport trzeba było wymienić. Dodatkowo nie był zarejestrowany w żadnej bazie kradzionych rowerów ;) Powyżej 1000 da się znaleźć całkiem fajny sprzęt.

Zgadzam się jednak problem w tym że w moim rejonie cholernie cięzko o osoby na rowerze a co dopiero o to by gdzieś kupić rowerek ;(

Napisano

Moim zdaniem singlespeed 46-48 na 17/16z to bardzo dobry rower do szybkiej jazdy bo płaskim, po miescie takim rowerem "wciągam" większosć skuterów i innych pierdziawek. Tanim kosztem można poczuć ten szosowy ogień i jeździć naprawdę bardzo szybko na dość lekkim rowerze. Co do SPD, to nie demonizował bym tak tych kosztów, buty to koszt ok 150-200zł, a pedały spokojnie wystarczą ci M505 Shimano które kosztuja ok 70zł, a jazda jest dużo fajniejsza , kręcenie jest znacznie bardziej efektywne i utrzymanie wysokiej kadencji nie stanowi już takiego wyzwania jak nogi luzem latają, no i wygląda to znacznie lepiej.

Fajny jednobieg jest bardzo ładny - nie mylić z "hipsterkimi parchami", bo z byczymi rogami (opcja lepsza od typowego barana, bo można się mocno wyciągnąć a jednak ręce są znacznie wyżej jak w baranie), nieco przypomina rower torowy. Do tego kwestia wagi takie roweru gdzie tania szosa z biegami będzie "klocowata" a na ramie z alu znacznie mniej komfortowa od ramy Cr.Mo czy carbonu. Jednobiegiem zejdziesz bez problemu poniżej 10kg. Przy małym poziomie wytrenowania odradzam Ci szosę generalnie jako rower, a jak masz problemy z kolanami to już zupełne nieporozumienie. Ja taki rower sobie poskładałem jak przełożenie 44/11 w góralu 26" i szosowej oponie, jest dla mnie za miękkie na płaskiej szosie, i moim zdaniem to jest moment w którym można zacząć myśleć nad rowerem o szosowej charakterystyce. W góry i strome podjazdy, to trzeba już konkretnej łydy żeby wjechać na porządny podjazd szosą na przełożeniu 39-25 i kole 28" ;] , i nawet do takiej jazdy zdecydowanie lepiej nadaje się rower górski z miękkimi biegami.

Dobrą alternatywą jesli chesz mieć rower na szosę ale z przerzutkami, to góral na szosowej oponie i ze sztywnym widelcem, ewentualnie jakiś cross ze sztywnym widłem, cokolwiek sztywnego, byle by nie miało szosowych klamkomanetek, bo to jest element bardzo drogi żeby był porządny.

Ten Bulls z wgniecioną ramą bym sobie darował, mimo fajnego osprzętu. Ten drugi rower ma osprzęt najniższej szosowej grupy - 2300, da sie na tym jeździć, ale precyzja działania ergonomia klamek to zdecydowanie nic specjalnego i szczegolnie manetki są dalekie od poprawności.

Napisano

Dziecięce rozmiary 42-43. ........

Ta carrera, o ile cała jest na Tiagrze i w dobrym stanie, powinna działać poprawnie.

hehe racja :D ale gafa nie zauwazyłem.. co robi cały tydzień na uczelni u człowieka :D ryje banie .. sorki totalna gafa :) 42 hehe

Napisano

To co ta Carrera za tą cenę mniej więcej się opłaca? rowerek ma służyć do pojeżdzania bardziej i np długiego wyjazdu gdzieś.. priorytetowym sportem jest bieganie :) alee jakoś trzeba trening urozmaicać.. a nie ukrywam ze samochodem nie chce mi się latać kiedy jest ciepło i pogoda dobra wolę wsiąść na rower

Napisano

Dopytaj o detale i poproś o lepsze foty napędu. Tak to ciężko stwierdzić, teoretycznie powinno to działać ok, ale ja bym się jednak liczył z koniecznością inwestowania w ten rower w najbliższej przyszłości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...