Kravis Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Witam. poszukuję roweru kolarzówki/szosówki do utrzymywania formy no i treningów. Biegam amatorsko ale pomyślałem że do biegania chciałbym dołożyc rowerek. Co prawda mój budżet jest skromny ale mam nadzieję że poradzicie mi coś w miarę przyzwoitego. Nie wiem też jaki rozmiar ramy do mnie pasuje bo różnie czytam. Mój wzrost to tak 179-180 cm. Przeszukiwałem ostatnio allegro i znalazłem ciekawe rowerki. Prosiłbym bardzo o pomoc w doborze i wyborze Pozdrawiam.
mansua Napisano 8 Października 2012 Napisano 8 Października 2012 Na zimę i na miasto polecam jednobiega, na stalowej ramie Cr-Mo i z byczymi rogami ewentualnie barankiem jak chcesz szosową pozycję, korba 48z, wolnobieg 16z-17z jest takich dużo z flip-flopem, szosowe hample i podstawowe SPD. Prosty niezawodny rower, tani lekki i szybki , przy Twoim budżecie spokojnie kupisz-poskładasz sobie taki zupełnie nowy na przyzwoitych komponentach. Rama w rozmiarze 52-54 powinna być ok. 1300zł to mało na rower z fajnie działającymi szosowymi klamko - manetkami, i przyzwoitymi kołami.
Kravis Napisano 9 Października 2012 Autor Napisano 9 Października 2012 Na zimę i na miasto polecam jednobiega, na stalowej ramie Cr-Mo i z byczymi rogami ewentualnie barankiem jak chcesz szosową pozycję, korba 48z, wolnobieg 16z-17z jest takich dużo z flip-flopem, szosowe hample i podstawowe SPD. Prosty niezawodny rower, tani lekki i szybki , przy Twoim budżecie spokojnie kupisz-poskładasz sobie taki zupełnie nowy na przyzwoitych komponentach. Rama w rozmiarze 52-54 powinna być ok. 1300zł to mało na rower z fajnie działającymi szosowymi klamko - manetkami, i przyzwoitymi kołami. Zdaję sobie sprawę że to bardzo mały budżet jednak chciałbym coś w miarę przyzwoitego wyrwać. Nie oczekuje bóg wie czego po porstu ma jeździć sprawnie a ja mam mieć trochę frajdy.. a no i nie będę go często użytkował raz w tygodniu może. a coś takiego: http://allegro.pl/bulls-52cm-i2704319466.html albo takiego: http://allegro.pl/szosa-butler-rozm-54-carbon-krakow-okazja-i2691492733.html
szczav Napisano 10 Października 2012 Napisano 10 Października 2012 Jeśli nie jeździsz często to SPD są bez sensu. Tym bardziej, że to dodatkowe i raczej nie małe koszty. Jednobieg bym jednak odradzał, zwłaszcza dla początkującego - szkoda kolan, a poza tym jest to duże ograniczenie podczas treningów i gdybyś miał gdzieś podjeżdżać też jest to problematyczne. Radziłbym poszukać używanego roweru w okolicy. Może znajomy znajomego ma albo jakiś sklep z używanymi rowerami. Można objechać sprzęt i sprawdzić czy rama i pozycja pasuje. Na allegro jest to trochę ryzykowne jeśli towar ma być wysyłać. Kolega nie napisał z jakiego jest miasta. Jeśli przypadkiem z Krakowa to mogę polecić sprzedawcę u którego sam kupiłem używaną szosówkę do treningów/dojazdów do pracy. Kosztowała mnie 600 zł i jak za tą cenę jestem zadowolony - rama dobra, przerzutki sprawne, tylko koła trochę styrane i suport trzeba było wymienić. Dodatkowo nie był zarejestrowany w żadnej bazie kradzionych rowerów Powyżej 1000 da się znaleźć całkiem fajny sprzęt.
Kravis Napisano 10 Października 2012 Autor Napisano 10 Października 2012 Jeśli nie jeździsz często to SPD są bez sensu. Tym bardziej, że to dodatkowe i raczej nie małe koszty. Jednobieg bym jednak odradzał, zwłaszcza dla początkującego - szkoda kolan, a poza tym jest to duże ograniczenie podczas treningów i gdybyś miał gdzieś podjeżdżać też jest to problematyczne. Radziłbym poszukać używanego roweru w okolicy. Może znajomy znajomego ma albo jakiś sklep z używanymi rowerami. Można objechać sprzęt i sprawdzić czy rama i pozycja pasuje. Na allegro jest to trochę ryzykowne jeśli towar ma być wysyłać. Kolega nie napisał z jakiego jest miasta. Jeśli przypadkiem z Krakowa to mogę polecić sprzedawcę u którego sam kupiłem używaną szosówkę do treningów/dojazdów do pracy. Kosztowała mnie 600 zł i jak za tą cenę jestem zadowolony - rama dobra, przerzutki sprawne, tylko koła trochę styrane i suport trzeba było wymienić. Dodatkowo nie był zarejestrowany w żadnej bazie kradzionych rowerów Powyżej 1000 da się znaleźć całkiem fajny sprzęt. Zgadzam się jednak problem w tym że w moim rejonie cholernie cięzko o osoby na rowerze a co dopiero o to by gdzieś kupić rowerek ;(
mansua Napisano 11 Października 2012 Napisano 11 Października 2012 Moim zdaniem singlespeed 46-48 na 17/16z to bardzo dobry rower do szybkiej jazdy bo płaskim, po miescie takim rowerem "wciągam" większosć skuterów i innych pierdziawek. Tanim kosztem można poczuć ten szosowy ogień i jeździć naprawdę bardzo szybko na dość lekkim rowerze. Co do SPD, to nie demonizował bym tak tych kosztów, buty to koszt ok 150-200zł, a pedały spokojnie wystarczą ci M505 Shimano które kosztuja ok 70zł, a jazda jest dużo fajniejsza , kręcenie jest znacznie bardziej efektywne i utrzymanie wysokiej kadencji nie stanowi już takiego wyzwania jak nogi luzem latają, no i wygląda to znacznie lepiej. Fajny jednobieg jest bardzo ładny - nie mylić z "hipsterkimi parchami", bo z byczymi rogami (opcja lepsza od typowego barana, bo można się mocno wyciągnąć a jednak ręce są znacznie wyżej jak w baranie), nieco przypomina rower torowy. Do tego kwestia wagi takie roweru gdzie tania szosa z biegami będzie "klocowata" a na ramie z alu znacznie mniej komfortowa od ramy Cr.Mo czy carbonu. Jednobiegiem zejdziesz bez problemu poniżej 10kg. Przy małym poziomie wytrenowania odradzam Ci szosę generalnie jako rower, a jak masz problemy z kolanami to już zupełne nieporozumienie. Ja taki rower sobie poskładałem jak przełożenie 44/11 w góralu 26" i szosowej oponie, jest dla mnie za miękkie na płaskiej szosie, i moim zdaniem to jest moment w którym można zacząć myśleć nad rowerem o szosowej charakterystyce. W góry i strome podjazdy, to trzeba już konkretnej łydy żeby wjechać na porządny podjazd szosą na przełożeniu 39-25 i kole 28" ;] , i nawet do takiej jazdy zdecydowanie lepiej nadaje się rower górski z miękkimi biegami. Dobrą alternatywą jesli chesz mieć rower na szosę ale z przerzutkami, to góral na szosowej oponie i ze sztywnym widelcem, ewentualnie jakiś cross ze sztywnym widłem, cokolwiek sztywnego, byle by nie miało szosowych klamkomanetek, bo to jest element bardzo drogi żeby był porządny. Ten Bulls z wgniecioną ramą bym sobie darował, mimo fajnego osprzętu. Ten drugi rower ma osprzęt najniższej szosowej grupy - 2300, da sie na tym jeździć, ale precyzja działania ergonomia klamek to zdecydowanie nic specjalnego i szczegolnie manetki są dalekie od poprawności.
Kravis Napisano 12 Października 2012 Autor Napisano 12 Października 2012 A np coś takiego: http://allegro.pl/rower-szosowy-carrera-i2708224768.html http://allegro.pl/batavus-campagnolo-42-cm-9-3kg-i2708249514.html
mansua Napisano 12 Października 2012 Napisano 12 Października 2012 Dziecięce rozmiary 42-43. ........ Ta carrera, o ile cała jest na Tiagrze i w dobrym stanie, powinna działać poprawnie.
Kravis Napisano 12 Października 2012 Autor Napisano 12 Października 2012 Dziecięce rozmiary 42-43. ........ Ta carrera, o ile cała jest na Tiagrze i w dobrym stanie, powinna działać poprawnie. hehe racja ale gafa nie zauwazyłem.. co robi cały tydzień na uczelni u człowieka ryje banie .. sorki totalna gafa 42 hehe
Kravis Napisano 15 Października 2012 Autor Napisano 15 Października 2012 To co ta Carrera za tą cenę mniej więcej się opłaca? rowerek ma służyć do pojeżdzania bardziej i np długiego wyjazdu gdzieś.. priorytetowym sportem jest bieganie alee jakoś trzeba trening urozmaicać.. a nie ukrywam ze samochodem nie chce mi się latać kiedy jest ciepło i pogoda dobra wolę wsiąść na rower
mansua Napisano 17 Października 2012 Napisano 17 Października 2012 Dopytaj o detale i poproś o lepsze foty napędu. Tak to ciężko stwierdzić, teoretycznie powinno to działać ok, ale ja bym się jednak liczył z koniecznością inwestowania w ten rower w najbliższej przyszłości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.