FilipEcki Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Witam. Od miesiąca mam Konę Stinky, ale już myślę nad jej zmianą... Co mi się w niej podoba, jakie miałem założenia kupując ją? Podoba mi się to jak się na niej jeździ(poza tym, że jak czołgiem ) to jest bardzo fajny rower wg mnie. Kupując ją chciałem skakać, ale nie mam z kim ani w sumie gdzie. Mój brat cioteczny coś tam ze mną jeździ trochę ale on ma rower do XC więc gdzie tam on mi dorówna na zjazdach a ja jemu na dojazdach... Z drugiej strony, miałem Giant'a Yukon'a FX2, który też był ok, no ale zachciało mi się skoków i go sprzedałem... To taki w sumie opis sytuacji żebyście wiedzieli jak mi doradzić Czego wymagam od nowego roweru? Rama ma wytrzymać pod amorkiem 120-150mm przy mojej wadze 65-70kg. Wzrost 180cm i pewnie jeszcze urosnę trochę. Gianta miałem 17", Kona ma 19 i raczej szukał bym 19". Z moich typów to z powrotem Yukon FX albo Trance(ale to już wychodzi ze 2x drożej na ramie) ogółem chciał bym się zmieścić w 3000zł, ale wiadomo im mniej tym lepiej. Będę szukał na pewno teraz po sklepach bo wiadomo, wyprzedaże itp(mój brat kupił Yukona FX2 z 2010r za 1990zł nowego ze sklepu, a miał lepszy osprzęt niż teraz FX2) Jeżeli trafię taką okazję to w sumie raczej się zastanawiał nie będę i biorę go z miejsca, później jakieś modyfikacje typu amor i hamulce(tu zależnie jak się Hayesy MX4 spisują). Jeżeli dorwę ramę to składam sam cały rower. Myślałem nad amorkiem na QR20(tak tak, moje wymysły niczym nie uzasadnione). Tylko pytanie, w jaką ramę celować. W wakacje nie wykluczam wyjazdu gdzieś do Zakopca(ale też bez wydziwiania, bo kolega z którym mam się zamiar wybrać ma sztywniaka) Nie chcę sztywniaka bo nie przyzwyczaję się do niego(chyba, że jako drugi rower do Kony ) Myślałem nad Reginą, ale nie te fundusze... Wiem, że może i strasznie obszernie napisane ale inaczej nie potrafię Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
TrzecieKolo Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 Jak Cie ciągnie do skakania, to pewnie będzie Cie ciągnąć i w końcu będziesz to robił nawet sam. Bo kolega jeździ xc, to żaden powód, żeby też kupować xc Będziesz się nudził Coś w kierunku enduro kup, to i na zjazdach da radę, i skoki, a i z kolegą xc też pojeździsz. Te 3000 to na ramę, czy cały rower? Co masz w tym Stinkaczu? Chcesz przekładać z niego części do nowej ramy, czy sprzedać cały rower i kupić cały?
lukaszs Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 ja równiez polecam cos enduro - moze nawet sztywniaka bo na początek na pewno wystarczy i taniej będzie a resztę kasy na reszte gratów.
FilipEcki Napisano 4 Października 2012 Autor Napisano 4 Października 2012 W Stinkaczu mam w sumie tylko Boxxera, mogą zostać hamulce bo jest Grimeca 8 i Hayes Nine. Chciałem go sprzedać i kupić drugi rower. 3000 na cały rower niestety. W sumie mógł bym zmienić samą ramę i amora. Chciał bym na tym rowerze zrobić też jakieś 80km, na poprzednim Yukonie bez problemu robiło się 70 (ok 14.5kg ważył). Konę właśnie ważyłem i ma 19.1 kg Edit Napisałem przecież, że nie chcę sztywniaka.
lukaszs Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 ok ......... 3k na cały rower będzie ciężko lepiej sprzedac rame i amor bo za to weżmiesz 1,5-2k jeżeli w dobrym stanie a ramkę z amorem enduro już można trafic za tyle.... http://allegro.pl/rama-iron-horse-7-point-3-1-5-i2667728228.html to jest fajne ale zaraz sie kończy i to jest ciekawe http://allegro.pl/rama-specialized-enduro-manitou-nixon-dodatki-i2679234472.html
FilipEcki Napisano 4 Października 2012 Autor Napisano 4 Października 2012 To chyba wolę sobie zostawić Konę jak mam przechodzić na takiego klocka z powrotem. Poza tym rama i amor to 2003 rok więc ciężko będzie za 1500 sprzedać, pomimo dobrego stanu(rama malowana ze 2 tygodnie temu) Co powiecie o Trance X5 z 2009? Wytrzyma? Jest jedna za 1500, z korbą, papierami na gwarancji. Mnie Yukon FX w zupełności wystarczał, a Trance ma więcej skoku(jaki tam damper idzie, 190mm?). Mógł bym sobie koła zostawić z Kony, a resztę wymienić(ew hamulce jeszcze) Obecnie mam 1700zł, a myślę, że Kona by poszła za jakieś 2000(no ale musi trochę zostać na życie :E )
Fenthin Napisano 4 Października 2012 Napisano 4 Października 2012 O Trance i Reignie dużo znajdziesz na forum emtb.pl Zaś damper w tej ramie jest specyficzny, 184x44mm. Ale i 190x50mm dałby radę, przy czym wtedy obowiązkowo widelec 140mm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.