Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna]Shimano XTR 980 -Skaczący wózek

uczaj25

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem związany z skaczącym wózkiem na przełożeniach 11-13-15 zębatka korby 30T.Na filmiku kręcę korbą do tyłu celem pokazania skaczącego wózka ,dodam że jak normalnie jadę również wózek skaczę ,w serwisie powiedzieli mi że może łańcuch jest za sztywny ,ale nie wierzę za bardzo w to .Drugą sprawą przy przełożeniu 30t na korbie i 36 na kasecie przy pedałowaniu słychać zgrzyty co najlepsze to łańcuch nie ociera o przednią przerzutkę i moje pytanie brzmi z jakiego powodu to tak zgrzyta ,może naprawdę coś z tym łańcuchem nie tak .Jeśli chodzi o łańcuch to xtr 980.Proszę o radę

Przerzutka ze skaczącym wózkiem

zgrzyty na korbie 30T i kasecie 36

Napisano

Kręcisz do tyłu a jak jedziesz to co, też jest coś nie tak na tych samych przełożeniach?? Kolejna sprawa to to, że środkowy blat nigdy prawidłowo nie będzie obsługiwał najmniejszych koronek bo jest za duży przekos zwłaszcza na napędach 9/10 sp.

Napisano

Kręcisz do tyłu a jak jedziesz to co, też jest coś nie tak na tych samych przełożeniach?? Kolejna sprawa to to, że środkowy blat nigdy prawidłowo nie będzie obsługiwał najmniejszych koronek bo jest za duży przekos zwłaszcza na napędach 9/10 sp.

jak jadę normalnie też wózek skacze ale nie aż tak bardzo ale skacze i jest to odczuwalne .Mam system dwu blatowy i na tym systemie nie powinno być takich przekosów. NIe wiem co teraz robić czy kupić inny łańcuch np Sram xx do 10s

po dokładnym przyjrzeniu się znalazłem powód skakania wózka , a więc jak łańcuch jest na 11t to w pewnym momencie ogniwa łańcucha zahaczają o zębatkę 13t i w tym momencie łańcuch podskakuję co za tym idzie wózek również .Sprawa wygląda również przy 13t zahacza o 15t.Z początku myślałem że to ocieranie wywołuję jeden sworzeń ,lecz jest to losowe raz ten raz inny zahacza.I sam niewiem co robić ,wygląda jakby łańcuch był za szeroki chociaż jest to dedykowany łańcuch , albo jakby kaseta była źle wyprofilowana.

filmik ukazujący ten problem

Napisano

Czyli jeśli moje napędy są prawidłowo obsługiwane (bez przykrych przydźwięków, przeskakiwania, mylenia się) to jest to coś nienormalnego? :)

Napisano

Mi wózek też skakał ale dzisiaj gruntowne czyszczenie napędu zastosowanie nowego smaru rohloff i założyłem nową spinkę connexa kiedyś miałem srama i co? wózek nie skacze biegi wskakują jak należy i niema zgrzytu! Także spróbował bym może tą spinkę wsadzić inną bo są różne i naprawdę różnie się zachowują

Napisano

Mi wózek też skakał ale dzisiaj gruntowne czyszczenie napędu zastosowanie nowego smaru rohloff i założyłem nową spinkę connexa kiedyś miałem srama i co? wózek nie skacze biegi wskakują jak należy i niema zgrzytu! Także spróbował bym może tą spinkę wsadzić inną bo są różne i naprawdę różnie się zachowują

nie mam spinki tylko taki bolec oryginalny z łańcuchem

Napisano

Czyli jeśli moje napędy są prawidłowo obsługiwane (bez przykrych przydźwięków, przeskakiwania, mylenia się) to jest to coś nienormalnego? :)

W czym w kręceniu do tyłu bo jeśli o to chodzi to słowa prawidłowo obsługiwane są tutaj kluczem do sprawy. Co z tego, że przy moim 8sp na przełorzeniu np. 3x4 nic nie słychać jak kręcąc do tyłu łancuch spada nawet o dwie koronki. Był tu też podobny przypadek i dla nie wiedzących czasem tak bywa bo są za duże przekosy.

Jeśli łańcuch zachacza o którąkolwiek z zębatek to trzeba na początek pobawić się śrubą baryłkową przy manetce. Jeśli i to nie pomaga to konieczne jest ponowne wyregulowanie przerzutki.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Mam zamiar zmienić łańcuch bo normalnie jak jadę i przy większej sile pedałowania po prostu w wyżej opisanym problemie ocierania 11t o 13t i 13t o 15t łańcuch tak jakby się zrywał ,znaczy nie zrywa się ale przy większej sile w niektórych momentach mam wrażenie przerywania.

Napisano

przesuń przerzutkę śrubą w prawo o troszeczkę i sprawdź czy nadal skacze :) - w moim xt 780 pomogło

Chodzi ci o śrubę H ,L czy tą trzecią

Napisano

tą od przesuwania prawo lewo na najniższej koronce - któraś z L/H(nigdy tego nie zapamiętam - po prostu patrze na której mi się przerzutka tam opiera) - zrób tak, żeby przerzutka przestawiła się delikatnie w stronę ramy.

Napisano

hak masz prosty ?

jakie masz zalozone pancerze ?

bo u mnie na tanich pancerzach accenta tez sie cuda dzialy

zalozylem jagwire i problemy zniknely ;)

pancerze mam jagwire ,hak prosty

Napisano

nareszcie uporałem się z problemem pobawiłem się śrubką odpowiadającą za kąt opasania łańcucha i udało się.Co do skaczącego łańcucha przy pedałowaniu do tyłu to dostałem odpowiedź że to normalne ponieważ przy kombinacji 11t i 30t korba łańcuch pracuję pod kątem a ząbki kasety są zrobione aby przy pedałowaniu do przodu wybierać łańcuch w przypadku kręcenia w tył łańcuch tak się zachowuję.Najważniejsze że już przy normalnym pedałowaniu jest ok i wreszcie od tej pory jestem zadowolony ,bo w pewnym momencie byłem zawiedziony.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...