Skocz do zawartości

[kaseta] na aluminiowym pająku

farmer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chce kupić nową kasetę 10 sram-pg-1070 lub shimano DEORE XT CS-M771-10. Problem polega na tym że mam aluminiowy bębenek i już go ponacinałem kasetą bez pająka. Z tego co się rozczytałem to te kasety również mają pająka tylko na największych tarczach. Czy tak jest naprawdę? Jakie kasety mają wszystkie koronki zamocowane na pająku?

Napisano

Chce kupić nową kasetę 10 sram-pg-1070 lub shimano DEORE XT CS-M771-10. Problem polega na tym że mam aluminiowy bębenek i już go ponacinałem kasetą bez pająka. Z tego co się rozczytałem to te kasety również mają pająka tylko na największych tarczach. Czy tak jest naprawdę? Jakie kasety mają wszystkie koronki zamocowane na pająku?

Niestety niema takiej kasety żeby wszystkie koronki były na pająku. Ale jest taka, trochę droga ale za to w większości na pająku. :)

Singletrack Magazine | That Sram XX cassette in close up

wersja na zdięciu jest akurat pod 9s.

Napisano

Shimano xt ma wg strony producenta: 6 koronek na dwóch pająkach (3+3)

dla PG-1070: Sprockets on Spider: 3

Może ktoś potwierdzić ze ta sramowska ma tylko 3 koronki na pająku? czy to też jest jakaś kombinacja ze np 2 pająki po 3 zębatki?

Napisano

Nacinanie dobrego jakościowo bębenka nie jest problemem eksploatacyjnym - gorzej z miękkimi, wtedy luźne koronki lubią się wbić i może być problem z ich ruszeniem. Tak czy inaczej nie ma jednak problemu że koronka przetnie wypusty na bębenku :)

Napisano

Bo macie jakieś dziadowskie aluminium ;) tytan trzeba kupić i problem znika.A tak na serio na alu bębenku zawsze będą nacięcia od kasety, ale pająk je minimalizuje.

Napisano

Rozwiazania Srama xx, red, czy tez jednoblokowych wyrobow z aluminium, plus najmniejsza koronak i nie ma zadnych sladow na bebenkach (aluminiowych).

Ewentualnie, jak da sie wcisnac, stosowac zszywacze. Tez nie bedzie sladow.

Napisano

Rozwiazania Srama xx, red, czy tez jednoblokowych wyrobow z aluminium, plus najmniejsza koronak i nie ma zadnych sladow na bebenkach (aluminiowych).

Ewentualnie, jak da sie wcisnac, stosowac zszywacze. Tez nie bedzie sladow.

Dokładnie! Taka kaseta zalatwi sprawę. Jeden minus taki że kosztuje kilka ładnych stówek.

Patent ze sszywaczami też jak najbardziej dziala :)

Napisano

Zszywki próbowałem ale nie jestem w stanie wcisnąć żadnej między bębenek a kasetę. Tam jest wszystko tak spasowane że nie ma żadnej szczeliny. No nic pozostaje kupić jakiś na chociaż częściowym pająku. Ponawiam pytanie czy wiecie ile koronek jest na pająku na PG 1070?

Napisano

No dobra a czy ma ktoś doświadczenia z kasetą shimano CS-M980 HG (XTR). Z jednej strony wygląda ciekawie -kwota może też do przeżycia, jedyne co mnie niepokoi i to 5 tytanowych koronek. Jak z ich wytrzymałością? pociągną dłużej niż klasyczne stalowe? Rozumiem że tytan jest wstawiony żeby były lżejsze ale czy nie zajdę tych koronek w 1kkm?

Napisano

Ale koronki ti w kasecie xtr nie są najczęściej używanymi - z tego też powodu w kasecie xtr są tylko w tym miejscu.

Recon oferuje kasety w pełni tytanowe, ja taką miałem i sprzedając używkę miałem problem żeby dopatrzeć się wyjątkowych spustoszeń. Moja miała 11tkę stalową ale popełniłem błąd - mogła być tytanowa bo ja z tej koronki praktycznie nie korzystam.

Shimano robi komponenty dla mas - tak by każdy przeciętny użytkownik mógł z nich korzystać. Tytan w kasetach shimano, xtr i dura ace, jest od kiedy interesuję się rowerami, czyli co najmniej od 1997 roku.

Napisano

Niemalze to samo co 970, tam byly 4 najwieksze koronki tytanowe. A na tej kasecie cale narody jezdzily.

To juz nie lepiej srama xx? Sporo lzejsza kaseta, cala ze stali, oprocz 36 (alu).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...