oluk Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 Witam serdecznie Jest to mój pierwszy post i kieruję go do osób, które pomogą fachowymi radami przy zakupie mojego pierwszego MTB Planowany budżet to 3500 zł. Celuje raczej w HT 26 bo na fulla 26 lub 29 HT po prostu mnie nie stać. Nie chcę brać używki bo nie znam się na rowerach (ale to chcę zmienić) i nie wiem czy dobrze trafię. Mam 179 cm ważę obecnie 92 kg ale marzy mi się zejście do max 80 kg. Wiem, bardzo ambitny cel:) Rower chciałbym kupić jeszcze przed zimą. Rower ma mi służyć do: - jazdy do pracy (drogi asfaltowe) 20 km dziennie - jazdy po pracy (droga terenowa, leśna) tu limit do 50 km w zależności od silnej woli:) - jazdy weekendowe (drogi takie jak po pracy + wypady w góry) - jazdy w maratonach XC, najwcześniej lato 2013. Najpierw trzeba solidnie potrenować, schudnąć i nauczyć się techniki... Oto moi faworyci do zakupu: 1. HAIBIKE Edition RC 2012 Cena katalogowa 3999; Cena promocyjna 3200; 2. KROSS Level A8 2012 Cena katalogowa 4199; Cena promocyjna 3699; Tutaj z wysupłaniem 199; problemu raczej nie będzie. Jest jeszcze jedna propozycja ale przekraczająca dość znacznie mój budżet. Aczkolwiek myślę, że jeśli będą argumenty za to coś wymyślę. 3. HAIBIKE Edition RX 2012 Cena katalogowa 5199; Cena promocyjna 4000; Na koniec mam kilka pytań: 1. Czy marka HAIBIKE to dobry stosunek jakość/cena. 2. Czym różnią się amortyzatory w HAIBIKE od amortyzatora w LEVEL A8. O Reconie Gold czytałem wiele pozytywnych komentarzy natomiast w przypadku amorka Durina nie mogłem nic znaleźć. 3. Czy możecie przedstawić inną/ciekawszą (czyt. lepszy osprzęt) propozycję. 4. Który rower jest potencjalnie lepszy jeśli chodzi o "upgrade" w przyszłości. Ten zakup będzie raczej na kilka lat (min 5) więc w szczególności zależy mi na odp do 4 pytania. Jeśli pominąłem w swoim mailu coś co może mieć wpływ na zakup proszę o korektę. Z góry serdecznie wszystkim dziękuję za odp.
TomeB Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/2589/162/Rower-LTD-PRO-2012-szary-metaliczny-CUBE
beskid Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 Zarówno Cube jak i ten HAIBIKE Edition RC 2012 to porządne maszyny. Osobiście bym brał tego drugiego na pełnym XT pytanie tylko co to za widły tam wsadzili. Inna propozycja http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-merida-matts-tfs-900-d-2012.html
oluk Napisano 27 Września 2012 Autor Napisano 27 Września 2012 Może jakieś linki? A, i to nie mail Sorki, dopiero poznaje zasady pisania na forum mam nadzieję, że wkleję poprawnie: HAIBIKE RC Edition RC - Sklep rowerowy haibike-polska.pl HAIBIKE RX Edition RX - Sklep rowerowy haibike-polska.pl KROSS Level A8 Level A8 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie Rower LTD PRO 2012 szary metaliczny CUBE - Cyklotur Bardzo ciekawa propozycja. Mam na mieście sklep z tym rowerkiem więc, jutro jadę przymierzyć. Jak osprzętowo to wygląda w porównaniu do A8 lub RC/RX? Zarówno Cube jak i ten HAIBIKE Edition RC 2012 to porządne maszyny. Osobiście bym brał tego drugiego na pełnym XT pytanie tylko co to za widły tam wsadzili. Inna propozycja http://www.rowerzyst...900-d-2012.html Jeśli piszesz o pełnym XT to nie RC a RX a to ponad mój budżet tak jak pisałem. Jak wypada porównanie osprzętowe Cube, RC, A8, Merida (którą zapronowałeś) bo w osprzęcie się kompletnie nie orientuje. BTW w RC i RX jest ten sam widelec: Magura Durin X, Remote Lock, Tłumienie: Powietrze, Olej, 100mm Dzisiaj mierzyłem RC Wrażenia z krótkiej bo 10 minutowej jazdy (deszczyk) to niezły wygląd, bardzo płynnie działający amorek no i waga => niecałe 12 kg. Pozostałe rzeczy trudno mi ocenić z uwagi na brak wiedzy i porównania z innym sprzętem. Mierzyłem "20" i dobrze się na nim jechało aczkolwiek wiało niepewnością podczas prowadzenia. Nie mniej, to mogę tłumaczyć faktem, że ostatni raz jechałem na rowerze chyba w latach 90'tych . RX poskładanego mieli tylko "16" więc nie polatałem. Znacząca różnica pomiędzy RX a RC to korba na XT ale czy warta dopłaty 800 zł ? zwłaszcza dla mnie jeśli to mój 1 rower MTB czy rzeczywiście będzie to odczuwalne? Levela A8 wogóle nie mieli a szkoda, bo ten model chciałem zobaczyć live. Sprzedawca modele HAIBIKE dość mocno zachwalał. Mówił, że w cenie 3200 (bo ten model jest mi bliższy z racji posiadanego budżetu) osprzętowo nie znajdę nic lepszego. Stwierdził nawet, że jest to model na równo z Krossem a 500 zł tańszy. Różnica spora, a mi trudno było się nie zgodzić z racji braku wiedzy... Dziwne, że nie zwrócił uwagi na to, że ramy HAIBIKE są podwójnie cieniowane a Kross potrójnie.. W week będę na przymiarce A8 w innym mieście, gdzie są jeszcze dostępne. Póki co czekam na podjęcie dyskusji przez inne osoby z forum. Pozdrawiam
Fenthin Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 W Krossie masz Recona Silver, nie Gold. O ile napęd po prostu wymieniasz, bo musisz, o tyle rama i widelec to baza roweru. A na tym polu Kross bardzo przegrywa z resztą. Jeśli masz pieniądze na RX, szkoda nie wykorzystać okazji, 4000zł za rower na pełnym XT to dobra cena. Różnica między RC, a RX to nie tylko korba. Przerzutki, manetki i hamulce. A tu dopłata 800zł to już zupełnie inna bajka. Jeśli miałbym wybierać z tych pięciu, to podium wyglądałoby tak: Haibike RX, Cube LTD Pro, Merida 900-D. Opiniami sprzedawców i cieniowaniem ramy się nie przejmuj. Pierwsze jest oczywiste, każdy chce sprzedać, drugie... jeśli nie jesteś obsesyjnym maniakiem lajtowania roweru, to tylko cyferki. Zresztą ciekawe, która rama mniej waży, cieniowanie to nie wszystko.
beskid Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 Z tych czterech to zostawił bym do zastanowienia Cube LTD i tę Meride. Obydwa mają świetne widły a ta "minuta" w Meridzie w szczegulności, Cube ma lepsze hydrauliki ale nie wiele ustępują tym w Cube. Co do osprzętu to nie wyczujesz absolutnie żadnej różnicy. Choć mam Rebe to właśnie na wideł osobiście jeśli była by taka opcja to brał bym Meride.
oluk Napisano 27 Września 2012 Autor Napisano 27 Września 2012 W Krossie masz Recona Silver, nie Gold. dziwne na stronie producenta podają, że Silver a w sklepie do którego jadę w sobotę w specyfikacji mają wpisane GOLD. I bądź tu mądry.. (http://www.pmbike.pl...VEL-A8-2012-/81) Jeśli masz pieniądze na RX, szkoda nie wykorzystać okazji, 4000zł za rower na pełnym XT to dobra cena. Różnica między RC, a RX to nie tylko korba. Przerzutki, manetki i hamulce. A tu dopłata 800zł to już zupełnie inna bajka. Jeśli miałbym wybierać z tych pięciu, to podium wyglądałoby tak: Haibike RX, Cube LTD Pro, Merida 900-D. Jutro mierzę LTD i Meridę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie jestem na 100% przekonany do rozmiaru "20" w HAIBIKE.
Fenthin Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 A3, do którego wcześniej rzuciłeś link, to model 2013. W 2012 rzeczywiście był Gold. Teraz to troszkę poprawia sytuację Krossa, choć i tak Reba, Minute czy Durin to lepsze widelce.
TomsonMTB Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 A7 ma silver a A8 ma gold. Bierz Cube ze wzgledu m.in. na Rebe i na wyglad ale pod warunkiem, ze uda Ci sie go kupic po obnizce za okolo 3400 zl bo za cene katalogowa to juz lepiej Meride
ZAiKS Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 siema, tez zamierzam podobny sprzet zakupic. jakie mieli w activi rozmiary haibike jeszcze?
TomeB Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Nie jestem na 100% przekonany do rozmiaru "20" w HAIBIKE. Jaką masz długość nogi? Ja przy podobnym wzroście (180cm/80cm noga) na 20" to bym chyba musiał z rozbiegu wskakiwać, 18" to optimum choć może długie 17" by było nawet lepsze.
maciej30 Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 W Krossie masz Recona Silver, nie Gold. O ile napęd po prostu wymieniasz, bo musisz, o tyle rama i widelec to baza roweru. A na tym polu Kross bardzo przegrywa z resztą. Kolega Oluk wkleił linka do specyfikacji modelu z roku 2013 który jest wyposażony troszkę gorzej niż model z roku 2012 którego zamierza kupić (wnoszę po cenach jakie podał). tutaj prawidłowy link http://www.kross.pl/pl/2012/level-a8 Model z 2012 posiada RS Recon Gold i wypada znacznie lepiej wagowo od modelu 2013! Ja zakupiłem tydzień temu Krossa A8 i jestem bardzo ale to bardzo zadowolony, a jeśli chodzi o cenę to bez problemów powinieneś dostać 20% rabatu + gratisy! Uważam że cena 3360 zł to bardzo dobry stosunek jakość/cena. Oczywiście wybór należy do ciebie!
Fenthin Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 I takie kwiatki wychodzą, gdy czyta się po łebkach. Przecież sam napisałem o różnicach w rocznikach. Ale to i tak niewiele zmienia. Nawet Recon Gold wypada gorzej od reszty.
oluk Napisano 28 Września 2012 Autor Napisano 28 Września 2012 A3, do którego wcześniej rzuciłeś link, to model 2013. W 2012 rzeczywiście był Gold. moje przeoczenie, sorki.
oluk Napisano 29 Września 2012 Autor Napisano 29 Września 2012 siema, tez zamierzam podobny sprzet zakupic. jakie mieli w activi rozmiary haibike jeszcze? Najlepiej będzie jak przedzwonisz bo teraz są duże wyprzedaże i na pewno to się szybko zmienia. Ja byłem ten czwartek i mieli "20" z RC i "16" z RX. Wczoraj udało mi się przymierzyć CUBE LTD PRO 2012 w rozmiarze "18". Wrażenie na żywo bardzo pozytywne.To chyba jest rozmiar, który szukam. Muszę się dokładnie pomierzyć i wtedy będę miał 100% pewność. Tak na dzisiaj wydaje mi się, że w końcowym rozrachunku zostaną 3 rowerki z lekką przewagą na Cube: 1. Rower LTD PRO 2012 szary metaliczny CUBE - Cyklotur cena 3600zł 2. Edition RC - Sklep rowerowy haibike-polska.pl cena 3200zł 3. http://www.kross.pl/pl/2012/level-a8 cena 3600zł Naczytałem się już sporo na temat tych rowerów i mam mały mętlik. Prośba raz jeszcze o opinie i doradzenie na który z nich ostatecznie się zdecydować. PS. Nie mam szans dozbierania do 4k na RX. Meridy nie biorę pod uwagę, głównie ze względu na cenę. 29 chodził mi po głowie ale zrezygnowałem z tego pomysłu.
jasskulainen Napisano 29 Września 2012 Napisano 29 Września 2012 http://allegro.pl/5kross-level-f7-a7-deore-xt-lx-60-ceny-recon-i2662085872.html
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.