Skocz do zawartości

[2000] Cross

rower78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Prośba o pomoc w wyborze roweru. Potrzebuję czegoś, co pozwoli na poruszanie się po mieście (75%, dojazdy do pracy i rekreacja), a zarazem nada się do wywiezienia za miasto i rekreację w terenie (ale bez jakichś górskich hardcorów). Stąd decyzja o rowerze crossowym.

Kasa: właściwie bez limitu, ale uznaję że rower nie jest rzeczą, za którą warto płacić więcej niż 1000, maks. 2000 zł ;) Z wielu powodów, także takiego, żebym nie musiał go przesadnie pilnować na mieście. Z drugiej strony, za komfort i lepsze parametry jestem w stanie dopłacić.

Waga: znaczący dla mnie parametr, do tej pory jeździłem na Meridzie Kalahari 500 (2006), fajnie byłoby mieć coś lżejszego.

Parametry: (moje:) wzrost 173, waga: 75. (roweru:) nie znam się, jak najlepsze ;) Czy są crossy 27-biegowe? Powinien mieć możliwość montażu bagażnika itp.

Będę wdzięczny za rady. Na razie wypatrzyłem:

MERIDA CROSSWAY 10-V 2012 ROWER MERIDA CROSSWAY 10-V 2012r. OKAZJA!! (2629633542) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. 1149 zł

Lazaro Senatore V4 - polecany na tym forum, pierwsze słyszę, więc zaufanie ograniczone.

Coś z tego brać? Może coś innego?

Fajnie byłoby móc odebrać rower osobiście w Warszawie. Kupuję na firmę, więc tylko nówka z fVAT.

Z góry dziękuję za pomoc!

Napisano

Jak masz słabość do Meridy to najlepiej przejdź się do najbliższego salonu. Najlepiej się na miejscu dopytać czy mają pasujący bagażnik.

Rowery crossowe z 27 przełożeniami są jak najbardziej dostępne na rynku, ale raczej w zakresie budżetowym 2000+. W zakresie 1000-2000 możesz liczyć na napęd 3x8 klasy Acera/Alivo (ale wtedy droższy model 40-V). Teraz jest dobry okres (koniec sezonu), może ci się uda wysępić jakieś zniżki.

Napisano

W tej cenie to albo Lazaro Senatore V4/Kands Maestro, albo 2 x drożej masz tego, jak rowerek będzie służył rekreacji to wg. mnie weź pierwszą opcję, zmienisz ZOOMa, na coś lżejszego i masz całkiem fajny pomykacz.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi!

Nie mam słabości do Meridy, przypadkiem trafiłem na okazję, nie znam się, marka nie ma dla mnie znaczenia, a na pewno mniejsze niż Wasze opinie.

A 3x9 coś godnego polecenia powyżej 2k?

Unibike Viper GTS 2012 - z opinii wynika (i jest podkreślane), że jest ciężki, jak pisałem to dla mnie chyba główne kryterium, choć rower wizualnie fajny.

PARĘ GODZIN PÓŹNIEJ ;)

Ok, pojechałem obejrzeć Meridę, a ze sklepu wyjechałem z Kelly's Cliif 2011, przerobionym przez zaprzyjaźnionego ze sklepem gościa. Prośba o ocenę zakupu, bo decyzja była dość spontaniczna, a że się nie znam, to pozostaje niepewność, czy była to super okazja, czy nie ;) W to, że rower był tylko zmodyfikowany pod sprzedaż i nieużywany, wierzę, ma trochę widocznych znaków używania, ale związanych właśnie z wymianą komponentów.

Specyfikacja (italikiem elementy niezmienione, boldem elementy wymienione z konfiguracji podstawowej)

Ilość biegów 27

Rama KELLYS Crossforce Lite triple butted SCG (SportCro

Widelec SR SUNTOUR NCX-D LO Lite , 75mm, coil/ Speed Lock (nie widzę mm na amortyzatorze, ale podobno nie był zmieniony)

Przerzuta przód SHIMANO Alivio (11) M431 (31.8mm) Przerzutka przód Shimano Deore FD-M591

Przerzutka tył SHIMANO Deore XT M772 Przerzutka tył SHIMANO Deore XT M591 (tu widzę, że wymiana była na tańsze. Gorsze?)

Manetki SHIMANO Alivio (11) SL-M430 Rapidfire Plus Manetki Shimano Deore SL-M590

Kaseta SHIMANO (11) CS-HG30-9 (11-32) Shimano Deore IG HG M22 M9

Hamulce SHIMANO (11) M445 Hydraulic Disc Shimano Deore LX (nie widzę nigdzie numeracji)

Mechanizm korbowy KLS Expert integrated Mechanizm korbowy Shimano Deore fc m442/443

Piasty SHIMANO RM65 Disc Center lock (32 holes) Piasta Shimano Deore XT hb m770/fh m770

Obręcze KELLYS Draft Disc 622x19 (32 holes/ eyelets)

Opony SCHWALBE CX Comp - Puncture Protection 700x38C Ref CST traveller 47-622 28x1.75 700x45c

Siodełko KELLYS Cognithor CrMo

Kierownica KLS Rise CrossBar (25.4mm)

Stery KLS Expert integrated

Waga 12 kg

Co myślicie o takim sprzęcie? Jaka cena za niego byłaby "okazyjna"? :)

Napisano

Sprzęt wygląda na super sporządzony ale oczywiście jest to uzależnione w jakim przedziale cenowym.

Wg. mnie nówka byłby warta w sklepie z 2700-3000zł

Ale, że ma rok i nie wiadomo co się z nim działo czy był używany czy spadł z wieszaka czy miał inne przygody (szczególnie sądząc po tych wymianach to myślę, że był prostu używany) to dałbym za niego maks. 2000zł

Napisano

Rzeczywiscie rower "wyglada" na uzywany a te rzekome zadrapania przy wymianach elementow tez sa dziwne. Jak moze sklep/serwis pozwolic sobie na modyfikacje rowerow i ich porysowanie. Masz na niego gwarancje?

Stawiam, ze to uzywka i pewnie kogos ze sklepu ;)

Napisano

Mam pełną gwarancję, 24m.

Zaufałem sprzedawcom, wg tego co mówią, mają zaprzyjaźnionego gościa, który przerabia rowery i wstawia do nich, chyba na zasadzie komisu, nie wnikam, trochę zaufania do ludzi trzeba mieć ;)

Elementy "jezdne" nie wyglądają na eksploatowane, jest kilka drobnych przytarć na ramie, czy widelcu, które zauważyłem przyglądając się dokładnie, ale wszystkie (ze 3) są w okolicach, które ewidentnie wskazują na to, że powstały w trakcie przerabiania, w tych miejscach żaden upadek nie mógłby ich stworzyć.

Zapłaciłem 2k, wytargowałem jeszcze w bonusie zestaw lampek, który miał cenę nominalną 99 zł.

• Mod Team
Napisano
Kasa: właściwie bez limitu, ale uznaję że rower nie jest rzeczą, za którą warto płacić więcej niż 1000,
Waga: znaczący dla mnie parametr, do tej pory jeździłem na Meridzie Kalahari 500 (2006), fajnie byłoby mieć coś lżejszego.

Noo za takie pieniądze to chyba na papierowej ramie ... macie wymagania czasem :P

Napisano

Noo za takie pieniądze to chyba na papierowej ramie ... macie wymagania czasem :P

Dziwny sposób cytowania i odnoszenia się do wyciętego z kontekstu fragmentu ;) Dlaczego nie zostawiłeś 2000? Dlaczego nie odniosłeś się do "Kasa: właściwie bez limitu", które definiowało "takie pieniądze", podczas gdy 1000-2000 stanowiło osobistą opinię na temat wydatków na sprzęt rowerowy :D

Ale dziękuję za głos, który wniósł wiele do dyskusji :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...