bryla33 Napisano 25 Września 2012 Napisano 25 Września 2012 Witam, od kilku dni mam problem ze "strzelaniem" napędu. Rower był oddawany dwa razy na serwis (mam jeszcze gwarancje), ale nie udało się z tym nic zrobić. Teraz chcę wziąć sprawy w swoje ręce. Strzelanie przedstawione jest na filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=Xc7Yo1Z0W4M Wymieniany był suport, ale to nic nie dało. Dzisiaj Pan "serwisant" powiedział mi, że to na 99% pedały (Shimano 520), mimo wymiany pedałów problem nadal się pojawia. Jak myślicie co to może być?
CzikO Napisano 25 Września 2012 Napisano 25 Września 2012 Stawiam albo na łożyska tylnej piasty lub bębenka. Miałem kiedyś podobny problem ale przyczyną okazał się źle (czyt. słabo) dokręcony wkład suportu.
ukaniex Napisano 25 Września 2012 Napisano 25 Września 2012 Zetknąłem się z podobnym problemem w swoim bajku. 1. Bębenek (łożyska) do wymiany. 2. Gwint pedałów do smarowania. 3. Krzywy hak przerzutki, korekta do pionu plus odrobina smaru. W Twoim przypadku obstawiam jednak na pedały, a nuż serwisant zapomniał o tak istotnej opcji.
bryla33 Napisano 25 Września 2012 Autor Napisano 25 Września 2012 2i regulaminu 1. Spróbuję włożyć koło kolegi i wtedy zobaczę. 2. Czy nie byłoby widać śladów jakichkolwiek zniszczeń na gwincie z powodu strzelania 3. Hak przerzutki był wymieniany na początku września (stary został urwany), a strzelanie występowało wcześniej Na końcu pierwszego posta napisałem coś o pedałach
ukaniex Napisano 25 Września 2012 Napisano 25 Września 2012 Przeczytałem post do końca, razy dwa. Mimo to Pan serwisant mógł nie zastosować smaru na gwinty pedałów, czy nowe czy stare szczelać będzie. Ja ostatnio wymieniłem CAŁY napęd z myślą, że jednak nie w świeżo wymienionym suporcie leży wina ze strzelania, hak okazał się winowajcą. Rama bardzo chętnie przenosi dźwięki z różnych obszarów roweru.
bryla33 Napisano 25 Września 2012 Autor Napisano 25 Września 2012 Jutro jeszcze spróbuję przesmarować ten gwint. Wiem, że rama przenosi dźwięki co jest strasznie mylące i potrafi dodać trochę roboty :/ Przesmarowałem gwinty, ale problem pojawia się dalej.
bryla33 Napisano 26 Września 2012 Autor Napisano 26 Września 2012 Spróbowałem pojeździć na innym kole...strzelanie nie występuje. Czyli to wina piasty. Dzięki za odpowiedzi
ukaniex Napisano 26 Września 2012 Napisano 26 Września 2012 Możesz wyjaśnić? Na Twoim kole strzela, na innym też... i piasta jest winna. Nie kąsam. Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
bryla33 Napisano 26 Września 2012 Autor Napisano 26 Września 2012 Napisałem przecież że na innym "kole strzelanie nie występuje".
CzikO Napisano 27 Września 2012 Napisano 27 Września 2012 W takim razie winne może być : -piasta, -bębenek, -szprycha -y, Mniej prawdopodobne : - obręcz, -kaseta.
Naprawiacz Napisano 28 Września 2012 Napisano 28 Września 2012 Na poczatek proponuję wyjąć środek suportu, wyczyścić mufę sam środek też. Nasmarować gwint mufy i pożądnie dokręcić suport. Jeżeli to nie wyeliminuję trzasków wtedy zajmij się wymianami kół i tym podobnymi. Sprawdzenie suportu to podstawa. Dobrym pomyslem jest też wyczyszczenie i przesmarowanie gwintów na pedałach.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.