Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] Stara szosa i Shimano SIS na dziwnym haku.

MacDermot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Przeszukałem kawał internetu ale nie znalazłem odpowiedzi na dręczące mnie pytanie.

Kupiłem okazyjnie od znajomego starą szosę Raleigh Flyer w całkiem niezłym stanie. Jedynym minusem jest tylna przerzutka Shimano SIS, która do mistrzów precyzji i głądkości nie należy ( ale jest za to nieza######liwa ). Jest ona zamontowana na bardzo dziwnym haku przykręconym do osi. Jest on wyjątkowo długi i wygląda zupełnie inaczej niż haki, które zdarzyło mi się oglądać.

O co tu w ogóle chodzi i czy przy ewentualnej wymianie przerzutki da się zamontować coś z popularnych teraz modeli (Alivio, Deore, ewentualnie używana Exage)? I czy da się takie haki gdzies kupić?

Fotki przerzutki:

p1080184.jpg

p1080183a.jpg

p1080182m.jpg

Pozdrawiam wszystkich serdecznie. :)

Napisano

Dzięki za szybką rzeczową odpowiedź.

To świetnie, jak będę zmieniał zaopatrzę się w podobny hak.

Dzięki wielkie raz jeszcze. :)

Właściwie temat do zamknięcia.

Napisano

Sorry za OT, ale jak na używany i stary rower to napęd jest w bardzo dobrym stanie, bynajmniej wizualnym, a co do haka, to sam używam takiego rozwiązania w rowerze zastępczym i jest nieźle, tylko ja nie mogę przykręcić tą śrubka do ramy tylko aby na os i wkurza mnie za każdym razem przy wymianie dętki schodzi przerzutka :/

Napisano

Bo napęd jest prawie nowy. Przerzutka tylna, wolnobieg i łańcuch. Znajomy wymieniał bo stara oryginalna przerzutka mu się całkowicie rozklekotała.

Muszę wywalić to plastikowe kółko za wolnobiegiem bo jest paskudne. Wiecie, czy można kupić takiego tylko aluminiowego jakie było oryginalnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...