Skocz do zawartości

[Przerzutka] FD-M431 i korba z różnicą 8t

mnapraw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej

Moja obecna przerzutka C050 nadaje się powoli do wymiany. W związku z tym stwierdziłem, że kupię M431.

W dokumentacji na stronie Shimano jest napisane, że minimalna różnica pomiędzy dużą a średnią tarczą wynosi 12t.

A moja korba ma układ 42-34-24t (FC-TX70)

I tu pojawiły się wątpliwości, czy te dwie części będą ze sobą pracować.

Od razu mówię, że korba pójdzie do wymiany dopiero jak się zużyje.

Zadziała jedno z drugim?

Jakich ewentualnych problemów mogę się spodziewać?

Z góry dziękuje za pomoc.

Pozdrawiam

Michal

Napisano

Na początek ile masz biegów z tyłu? Wybrałeś przerzutkę na 9s która nie jest kompatybilna z 8 czy 7 biegami jakie domniemam posiadasz. Więc już pod tym względem nie będzie to dobrze chodzić gdyż będzie obcierać na niektórych biegach na których nie powinno. Druga sprawa masz góry czy dolny ciąg linki? Od siebie proponuję taką przerzutkę FD-M190 jest to najwyższy model który obsługuję twoją korbę, biegi 6/7/8 i jest uniwersalna górny i dolny ciąg.

Napisano

Dzięki za uwagi

Z tyłu jest 8 i Alivio M410

Przerzutka musi być z górnym ciągiem.

Nie chciałbym się blokować obecną korbą, bo docelowo planuje wymienić ją na coś z grupy Alivio (choć jeszcze nie w tym momencie)

Pozdrawiam

Michal

Napisano

Sezon rowerowy powoli dobiega końca więc na ten czas nic bym już nie zmieniał a z początkiem wiosny kupił nową korbę i przerzutkę przednią np. Korbę Alivio FC-M410 na Octalink przerzutkę Alivio FD-M413

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...