orzech Napisano 15 Września 2012 Napisano 15 Września 2012 Witam mam pytanie chciałbym zmienić korbę 3 rzędową na 2 rzędową tył zostawić bez zmian czyli 9 rz. Obecnie posiadm korbę Shimano XT 42-32-22 chcę zamienić na XT FC-M785 38-26,czy do tej korby muszę wymieniać przednią przerzutkę do napędów 2x10, posiadam XT FD-M770 ?
Lawon Napisano 16 Września 2012 Napisano 16 Września 2012 U kolegi napęd 2x9 bez problemu obsługuje Shimano Alivio i manetka 3-rzędowa więc podejrzewam że również nie będziesz miał problemów, żeby to odpowiednio wyregulować.
Synergy Napisano 17 Września 2012 Napisano 17 Września 2012 2i regulaminu Wkręcasz tą śrubkę bliżej ramy na pałę, a nawet jeśli jest za krótka bierzesz dłuższą i dokręcasz ją do momentu gdy zrzucenie z 2 na 1 nie da żadnego efektu.
twojastara Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 pamietaj o dobraniu linii lancucha (najlepiej wszystkie podkladki spod misek lzysk na lewo, a jak nie bedzie Ci RD obskakiwac to po kolei przenos na prawo)
Sagitt77 Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 W przypadku przebudowy korby 3-rzędowej na 2-rzędową nie można przenosić podkładek z łożysk suportu. Jeśli większa zębatka będzie zamontowana na miejscu 32 to będzie akurat na środku kasety, czyli tam gdzie powinna być. Przeniesienie podkładek grozi ocieraniem mniejszej zębatki o ramę.
Mod Team IvanMTB Napisano 21 Września 2012 Mod Team Napisano 21 Września 2012 Kłaniam, Ale puryści się znaleźli Mam zwykłe, stare Sugino Impel (20/32) i kasete Deore 12/36, gripa 9.0 i nie bawiąc się w żadne podkładki i wynalazki jeżdżę tak bezproblemowo 3-ci sezon. Napęd był w pełnym bujaku, taraz w sztywniaku i nie zauważyłem żadnych problemów. Jedyny ukłon w stronę 2x9 jaki zrobiłem to zakup przedniej zmieniarki SLX dedykowanej napędom dwublatowym. Jak mi się zdawa klatka tej przerzutki jest nieco szersza od 3 blatowej, co pomaga. Szacunek... I.
twojastara Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 rusz wyobraznia kolego z torunia; 2-rzedy to nie tylko kiepawe zestawy 64+blacik na miejsce sredniej 104mm; masz octaraps i inne mody oraz pajaki 94/58 (korby z wymiennymi pajakami/fsa,frm,middleburn czy c'dale si) inna sprawa, ze jesli bedzie mial "gorski" 2-rzed tak jak Ivan, ale na korbie zintegrowanej z oska, to rowniez przekladac podkladki moze/powinien - wszystko zalezy od ramy; to juz niestety nie takie czasy kiedy wszystko mozna bylo sobie dowolnie regulowac dlugoscia / pzesunieciem kwadratu...
Sagitt77 Napisano 21 Września 2012 Napisano 21 Września 2012 Ale w temacie mowa jest o korbach Shimano, a nie o egzotykach, więc Twoja uwaga o podkładach mogła kogoś wprowadzić w błąd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.