Skocz do zawartości

[napęd]napęd 2x9

orzech

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam pytanie chciałbym zmienić korbę 3 rzędową na 2 rzędową tył zostawić bez zmian czyli 9 rz.

Obecnie posiadm korbę Shimano XT 42-32-22 chcę zamienić na XT FC-M785 38-26,czy do tej korby muszę wymieniać przednią przerzutkę do napędów 2x10, posiadam XT FD-M770 ?

Napisano

U kolegi napęd 2x9 bez problemu obsługuje Shimano Alivio i manetka 3-rzędowa więc podejrzewam że również nie będziesz miał problemów, żeby to odpowiednio wyregulować.

Napisano

2i regulaminu

Wkręcasz tą śrubkę bliżej ramy na pałę, a nawet jeśli jest za krótka bierzesz dłuższą i dokręcasz ją do momentu gdy zrzucenie z 2 na 1 nie da żadnego efektu.

Napisano

pamietaj o dobraniu linii lancucha (najlepiej wszystkie podkladki spod misek lzysk na lewo, a jak nie bedzie Ci RD obskakiwac to po kolei przenos na prawo)

Napisano

W przypadku przebudowy korby 3-rzędowej na 2-rzędową nie można przenosić podkładek z łożysk suportu. Jeśli większa zębatka będzie zamontowana na miejscu 32 to będzie akurat na środku kasety, czyli tam gdzie powinna być. Przeniesienie podkładek grozi ocieraniem mniejszej zębatki o ramę.

• Mod Team
Napisano

Kłaniam,

Ale puryści się znaleźli :P

Mam zwykłe, stare Sugino Impel (20/32) i kasete Deore 12/36, gripa 9.0 i nie bawiąc się w żadne podkładki i wynalazki jeżdżę tak bezproblemowo 3-ci sezon.

Napęd był w pełnym bujaku, taraz w sztywniaku i nie zauważyłem żadnych problemów. Jedyny ukłon w stronę 2x9 jaki zrobiłem to zakup przedniej zmieniarki SLX dedykowanej napędom dwublatowym. Jak mi się zdawa klatka tej przerzutki jest nieco szersza od 3 blatowej, co pomaga.

Szacunek...

I.

Napisano

rusz wyobraznia kolego z torunia; 2-rzedy to nie tylko kiepawe zestawy 64+blacik na miejsce sredniej 104mm; masz octaraps i inne mody oraz pajaki 94/58 (korby z wymiennymi pajakami/fsa,frm,middleburn czy c'dale si)

inna sprawa, ze jesli bedzie mial "gorski" 2-rzed tak jak Ivan, ale na korbie zintegrowanej z oska, to rowniez przekladac podkladki moze/powinien - wszystko zalezy od ramy; to juz niestety nie takie czasy kiedy wszystko mozna bylo sobie dowolnie regulowac dlugoscia / pzesunieciem kwadratu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...