Skocz do zawartości

[do 2500] uniwersalny do jazdy off road

Manmario

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich na forum, jestem nowym użytkownikiem, i dlategpo na początku chciałbym się przedstawić. Nazywam się Mariusz i od jakiegoś czasu postanowiliśmy razem z żoną powrócić do jazdy rowerowej. Rowerem będziemy na początku wyjeżdzać na godzinne wypady do lasu, ale mam też okazję pojeździć razem z zapaleńcami MTB :). Stąd trafiłem na wasze a teraz już i moje forum. Prosiłbym o opinie na temat w/w rowerków, szczególnie chodzi mi o ocene podzespołów oraz ogólnej waszej opini o firmie Kross. Oczywiście przeszukiwałem fora i czytałem różne opinie na temat tej marki, ale zależy mi na rowerach nowych no i oczywiście cenie. Poniżej dwa linki do w/w rowerków:

Level A5 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Level F5 | Kross - Rower górski, rowery trekkingowe, rowery miejskie

Pozdrawiam Wszystkich i czekam na opinie

Napisano

Do 2,5k to coś takiego

http://allegro.pl/gt-karakoram-29er-1-0-2011-19-cali-krakow-uzywany-i2633921061.html'>http://allegro.pl/gt-karakoram-29er-1-0-2011-19-cali-krakow-uzywany-i2633921061.html

Ew scott http://allegro.pl/scott-comp-racing-xt-xtr-sid-bialystok-i2625087718.html'>http://allegro.pl/scott-comp-racing-xt-xtr-sid-bialystok-i2625087718.html

Do 2,5k to coś takiego

http://allegro.pl/gt-karakoram-29er-1-0-2011-19-cali-krakow-uzywany-i2633921061.html

Ew scott http://allegro.pl/scott-comp-racing-xt-xtr-sid-bialystok-i2625087718.html

Napisano

@MichauuuBrawo, nie zapytałeś nawet o wzrost oraz o to, czy używane wchodzą w grę. Brawo.

Swoją drogą Scott jest bardzo słabą propozycją, stare części i tyle. Może nadawałby się dla maniaka retro, ale nie na co dzień.

Stąd teraz dwa pytania? Jaki wzrost Twój i małżonki oraz raczej coś nowego, czy używane też może być?

Napisano
2i

Mój wzrost to 182 cm / waga 72- 75 kg , więc chyba rama 19"

moja żona : 170 cm / waga 55 kg

bardziej mi zależy na nowym wyrobie

Napisano

A zaile możesz nabyć tego A5, pewnie coś między 2,5, a 3 tys. , a w tej cenie masz tego lub tego , które wypadają lepiej niż on.

te dwa modele mogę mieć po jakieś 2,3 tys. za sztukę, ale czy one są aż tak złe , czy jest coś z nimi nie tak ??

Napisano

Nie są złe ale w tej cenie możesz kupić coś lepszego tak jak kolega qwaq napisał. Je ze szczerym sumieniem mogę polecić Unibike Flite. Polska firma ,na jakość nie można narzekać bo komponenty roweru są od renomowanych producentów i patrząc ze względu cena-jakość to trudno znaleźć coś lepszego w tym przedziale cenowym.

Napisano

Nie są złe ale w tej cenie możesz kupić coś lepszego.

ok, ale co to znaczy ??? czy pisząc możesz kupić coś lepszego znaczy - używanego ??? czy coś innego . Zaznaczam że to jest nasz początek , więc patrząc na wybór popatrz przez ten pryzmat :) , ale dziękuje za pomoc

Napisano

Staram się doradzić tak jak napisałeś w swoim poście ,że chcesz kupić coś nowego więc podałem propozycję nowego sprzętu który jest troszkę lepszy patrząc na osprzęt względem pozycji które Ty podałeś. Np. cena katalogowa unibike flite 2599 ale spokojnie da radę się targować - ja swojego kupiłem za 2399. Jeżeli tak jak piszesz są to Twoje początki na rowerze to względem jakości sprzętu na pewno nie będziesz narzekać - przynajmniej ja swojego katowałem już nieraz po górach i w innym również wymagającym terenie i jak na chwilę obecną działa jak winien.

Napisano

Staram się doradzić tak jak napisałeś w swoim poście ,że chcesz kupić coś nowego więc podałem propozycję nowego sprzętu który jest troszkę lepszy patrząc na osprzęt względem pozycji które Ty podałeś. Np. cena katalogowa unibike flite 2599 ale spokojnie da radę się targować - ja swojego kupiłem za 2399. Jeżeli tak jak piszesz są to Twoje początki na rowerze to względem jakości sprzętu na pewno nie będziesz narzekać - przynajmniej ja swojego katowałem już nieraz po górach i w innym również wymagającym terenie i jak na chwilę obecną działa jak winien. Skoro również chcesz użytkować swój rower w terenie ,a zarazem żeby dobrze się sprawował w mieście to wydaje mi się ,że właśnie najlepszą propozycją będzie dla Ciebie hardtail na którym da radę pośmigać po asfalcie oraz w terenie.

wielkie dzięki , Unibike zaraz popatrzę a co z moją żoną czy oferta Unibika skierowana jest też dla kobiet ???

Napisano

Chętnie bym Ci pomógł ,niestety co do roweru dla kobiety nie jestem w temacie które firmy obecnie wypadają najlepiej względem cena-jakość. Więc pozostało tylko poczekać aż ktoś mający większą wiedzę w tym temacie zapoda jakąś ciekawą alternatywę dla kobiety.

Napisano

Chętnie bym Ci pomógł ,niestety co do roweru dla kobiety nie jestem w temacie które firmy obecnie wypadają najlepiej względem cena-jakość. Więc pozostało tylko poczekać aż ktoś się wypowie co siedzi w tym temacie i ma jakieś ciekawe propozycje.

ok , ale i tak wielkie dzięki za podpowiedź, gdzie szukać . ale mam małe pytanko , kupując swój rower nie myślałeś o Krossie lub o Mbike ??????? czemu Unibike ???

Napisano

Myślałem o różnym sprzęcie ,przekopałem niejedno forum na temat rowerów w przedziale cenowym który by mi odpowiadał i wybór padł na Unibike Flite ze względu na jakość osprzętu do ceny ,po drugie Unibike nie jest aż tak bardzo znaną firmą (ale robioną na renomowanym osprzęcie) dlatego ceny sprzętu są troszkę niższe niż oferuje konkurencja oczywiście na pewno ta reguła nie tyczy się każdej maszyny ze stajni Unibike ale odnośnie roweru z przeznaczeniem które mi odpowiadało tak właśnie było. Dodatkowo miałem możliwość przetestowania roweru przed zakupem i mogłem zobaczyć jak się prezentuje bo kolega posiada ten model z 2010r. ,a jego ojciec z 2011r. (w tym wypadku kolorystyka taka sama) ,obaj startują w maratonach i również polecili mi ten sprzęt ,dlatego też poniekąd z tego powodu mój wybór padł właśnie w tym kierunku.

Swój zakupiłem przez internet www.rowerzysta.pl - ze względu na to ,że można się targować względem ceny ,a poza tym u mnie w okolicy nigdzie nie mieli na stanie tego roweru.

Napisano

Myślałem o różnym sprzęcie ,przekopałem niejedno forum na temat rowerów w przedziale cenowym który by mi odpowiadał i wybór padł na Unibike Flite ze względu na jakość osprzętu do ceny ,po drugie Unibike nie jest aż tak bardzo znaną firmą (ale robioną na renomowanym osprzęcie) dlatego ceny sprzętu są troszkę niższe niż oferuje konkurencja oczywiście na pewno ta reguła nie tyczy się każdej maszyny ze stajni Unibike ale odnośnie roweru z przeznaczeniem które mi odpowiadało tak właśnie było. Dodatkowo miałem możliwość przetestowania roweru przed zakupem i mogłem zobaczyć jak się prezentuje bo kolega posiada ten model z 2010r. ,a jego ojciec z 2011r. (w tym wypadku kolorystyka taka sama) ,obaj startują w maratonach i również polecili mi ten sprzęt ,dlatego też poniekąd z tego powodu mój wybór padł właśnie w tym kierunku.

Swój zakupiłem przez internet www.rowerzysta.pl - ze względu na to ,że można się targować względem ceny ,a poza tym u mnie w okolicy nigdzie nie mieli na stanie tego roweru.

a co z gwarancją ?? słyszałem że jak kupujesz sprzęt z neta to tracisz gwarancje , ja nie mieszkam w Polsce więc stąd te pytanie

Napisano

Gdybyś kupił bezpośrednio od producenta czego się robić nie opłaca bo przy zakupie detalicznym nie da się z nim targować tj. cena katalogowa jest ceną ostateczną ,a zarazem korzystając z możliwości przesyłki gwarancja przepada. Jeżeli kupujesz od jakiegoś przedsiębiorcy który sprzedaje sprzęt danego producenta to obejmuje Cię gwarancja tego sprzedającego - rower dostajesz w kartonie już złożony, wystarczy dokręcić pedały, kierownicę i ruszać w drogę :). Jeżeli coś zepsułoby Ci się w czasie gwarancji to wysyłasz w miejsce zakupu i sprzedający ubiega się o gwarancję - nie Ty.

Napisano

Unibike zastrzega, że rowery zakupione przez Internet pozbawione są Gwarancji producenta. Do czego zresztą ma pełne prawo. Co nie zmienia faktu, że nadal możesz korzystać z ustawowej Niezgodności towaru z umową.

Napisano

Gdybyś kupił bezpośrednio od producenta czego się robić nie opłaca bo przy zakupie detalicznym nie da się z nim targować tj. cena katalogowa jest ceną ostateczną ,a zarazem korzystając z możliwości przesyłki gwarancja przepada. Jeżeli kupujesz od jakiegoś przedsiębiorcy który sprzedaje sprzęt danego producenta to obejmuje Cię gwarancja tego sprzedającego - rower dostajesz w kartonie już złożony, wystarczy dokręcić pedały, kierownicę i ruszać w drogę :). Jeżeli coś zepsułoby Ci się w czasie gwarancji to wysyłasz w miejsce zakupu i sprzedający ubiega się o gwarancję - nie Ty.

ok wielkie dzięki za pomoc :)

Napisano
Unibike zastrzega, że rowery zakupione przez Internet pozbawione są Gwarancji producenta. Do czego zresztą ma pełne prawo. Co nie zmienia faktu, że nadal możesz korzystać z ustawowej Niezgodności towaru z umową.

W sklepie którym kupiłem rower powiedziano mi ,że gwarancja jest zawarta między nimi ,a Unibike. Jako ,że oni są dystrybutorem i również rowery otrzymują drogą wysyłkową bo tak jest najtaniej (ich gwarancja obejmuje - bo taka jest między nimi umowa) ,w momencie gdy sprzęt nawali ja gwarantuje rower w sklepie ,a sklep gwarantuje u producenta. Innymi słowy mówiąc ,Unibike nie udziela gwarancji na rowery dostarczone drogą wysyłkową natomiast sklep w którym kupiłem jest w tym momencie moim gwarantem i jako sklep udziela gwarancji na artykuły dostarczone tą drogą - więc gwarancja jak najbardziej jest aktualna.

Napisano

Mówię tylko, jak to wygląda z punktu widzenia prawa. Zaś umowa między Tobą a sklepem to już inna bajka. Teoretycznie większość producentów zabrania zmian podzespołów roweru pod groźbą utraty gwarancji. W praktyce tylko jedna firma robi z tym problemy.

Napisano

Z punktu prawnego obowiązuje mnie umowa między mną ,a sprzedawcą. Dlatego jeżeli sprzedawca udziela gwarancji na rzeczy dostarczone wysyłkowo to nie interesuje mnie .że zabrania tego producent. Gwarancja będzie nieuwzględniona jeżeli sprzęt zakupię bezpośrednio od producenta bo wtedy obowiązuje mnie jego regulamin.

Napisano

Jeśli masz to na papierze/w wersji elektronicznej, pilnuj tego jak oka w głowie. Różni ludzie są, różne są sklepy. Jedni ustosunkują się zgodnie ze swoimi słowami, drudzy zwyczajnie się wypną zasłaniając warunkami gwarancji. Tyle.

Napisano

Każda firma aby mogła sprzedać jakąś rzecz ,musi zawrzeć z nami umowę, umowa z reguły jest zawarta w regulaminie sklepu i jeżeli tam niema wzmianki ,że na dany produkt nie udziela się gwarancji gdy jest on dostarczony drogą wysyłkową ,nas jako nabywcę to nie interesuje ponieważ akceptujemy tylko i wyłącznie regulamin który niejako podpisaliśmy w momencie zawarcia umowy i wszystkie "niepisane" punkty nas nie dotyczą (bo ich po prostu niema). Gdy kupuję dany przedmiot interesuje mnie forma prawna spółki z którą zawieram umowę (ja jako potencjalny nabywca nie mam obowiązku zagłębiać się w regulamin producenta ,a dotyczy mnie jedynie instrukcja obsługowa danego urządzenia - w momencie gdybyśmy się rażąco nie stosowali do przeznaczenia produktu w efekcie czego uległby on uszkodzeniu ,wtedy producent może odmówić prawa do gwarancji). Patrząc z pryzmatu firmy Unibike który jest producentem ,a zarazem dystrybutorem rowerów ,on jako sprzedawca w swoim regulaminie sprzedaży napisał ,że gwarancja nie jest uwzględniona w momencie odebrania towaru drogą wysyłkową ale skoro ja z nim interesów nie robiłem to jak może mnie dotyczyć jego regulamin sprzedaży?.

Ps: widzę ,że nasza ciekawa rozmowa mogła nieco przysłonić główny temat tego postu dlatego ponawiam zapytanie kolegi dotyczące:

"Jakie propozycje rowerów przeznaczone dla kobiety do jazdy off road wypadają najlepiej względem cena-jakość".

Napisano

Każda firma aby mogła sprzedać jakąś rzecz ,musi zawrzeć z nami umowę, umowa z reguły jest zawarta w regulaminie sklepu i jeżeli tam niema wzmianki ,że na dany produkt nie udziela się gwarancji gdy jest on dostarczony drogą wysyłkową ,nas jako nabywcę to nie interesuje ponieważ akceptujemy tylko i wyłącznie regulamin który niejako podpisaliśmy w momencie zawarcia umowy i wszystkie "niepisane" punkty nas nie dotyczą (bo ich po prostu niema). Gdy kupuję dany przedmiot interesuje mnie forma prawna spółki z którą zawieram umowę (ja jako potencjalny nabywca nie mam obowiązku zagłębiać się w regulamin producenta ,a dotyczy mnie jedynie instrukcja obsługowa danego urządzenia - w momencie gdybyśmy się rażąco nie stosowali do przeznaczenia produktu w efekcie czego uległby on uszkodzeniu ,wtedy producent może odmówić prawa do gwarancji). Patrząc z pryzmatu firmy Unibike który jest producentem ,a zarazem dystrybutorem rowerów ,on jako sprzedawca w swoim regulaminie sprzedaży napisał ,że gwarancja nie jest uwzględniona w momencie odebrania towaru drogą wysyłkową ale skoro ja z nim interesów nie robiłem to jak może mnie dotyczyć jego regulamin sprzedaży?.

Ps: widzę ,że nasza ciekawa rozmowa mogła nieco przysłonić główny temat tego postu dlatego ponawiam zapytanie kolegi dotyczące:

"Jakie propozycje rowerów przeznaczone dla kobiety do jazdy off road wypadają najlepiej względem cena-jakość".

heheh, dzięki za ponowienie mojego pytania , ale wątek który dotyczy gwarancji jest też jak najbardziej potrzebny, gdyż w moim/naszym przypadku mieszkamy za granicą i wszelkie reklamacje stanowią problem dla nas. Dlatego też interesują mnie modele nowe :)

heheh, dzięki za ponowienie mojego pytania , ale wątek który dotyczy gwarancji jest też jak najbardziej potrzebny, gdyż w moim/naszym przypadku mieszkamy za granicą i wszelkie reklamacje stanowią problem dla nas. Dlatego też interesują mnie modele nowe :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...