Skocz do zawartości

[korba] przerzutka przednia nie przerzuca na największą tarczę

batu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wymieniłem suport na deone(122mm) i przy zakładaniu starej korby Shimano Cyclone al-7 łancuch przechodził na przedniej przerzutce na wszystkie 3 zębatki (wymieniłem ją bo zebatki były już nierówne).

Zakupiłem nową korbę SUNRACE Allegro

wersja 9 rzędowa (ja mam wolnobieg na 7,ale nie miało być problemów według sprzedawcy).

Po założeniu korby okazało się że przerzutka przednia nie przerzuca na największą tarczę, regulowałem na wszystkie sposoby linką, śrubami L H i na końcu odpiąłem linkę przerzutki by zobaczyc jak daleko może dostać w stronę ostatniej tarczy. prawa czesc tej metalowej osłony przerzutki (zewnetrzny prowadnik) znajduje się na środku 3 zębatki przy maksymalnym wychyleniu w prawo.

Doszedłem do wniosku że brakuje jakieś 4-5mm żeby 3 zebatka mieściła się prowadniku.

czy jedynym wyjsciem to zakup krótszego suportu?

Myślałem że może podłoże od lewej strony tzw. podkładki dystansujące, ale żeby dały efekt musiałbym zmienić położenie suportu w ten sposób że tą większą część wstawić od strony gdzie nie ma zębatek(i dołożyć tu podkładki), a część suportu która zakrywa tylko suport załozyłbym od strony zebatek - czy w ten sposób suport bedzie działał prawidłowo ???

(ps.pedały nie będą zawadzać o ramę -sprawdzałem)

Napisano
Myślałem że może podłoże od lewej strony tzw. podkładki dystansujące, ale żeby dały efekt musiałbym zmienić położenie suportu w ten sposób że tą większą część wstawić od strony gdzie nie ma zębatek(i dołożyć tu podkładki), a część suportu która zakrywa tylko suport założyłbym od strony zębatek - czy w ten sposób suport będzie działał prawidłowo ??? (ps.pedały nie będą zawadzać o ramę -sprawdzałem)

Nie jestem pewien ale gwinty mogą nie pasować (nie pamiętam dokładnie ale chyba są różne strony dokręcania prawo/lewo) jeśli tak jest to nie wkręcisz suportu z lewej strony. Ma to zapobiegać odkręcaniu suportu przy pedałowaniu. Jeśli się mylę proszę mnie poprawić. Każda kobra ma określoną przez producenta długość suportu dla zapewnienia właściwego odstępu od ramy. Za tą cenie mogłeś kopic jakąś lepszą kobrę, mam na myśli shimano alivio.

Napisano

1. Fakt, nie wejdzie od drugiej strony ...

2. Akurat lepszej nie miał w sklepie, a dostałem ją za 75zł - taka okazja że teraz dopłacę 30 zł wrrrr.

Znalazłem specyfikacje i suport 113mm, mam nadzieje że juz nie bedzie pomyłki ;/

http://jetcomp.eu/index.php/page/items/show/26

Dzięki za szybką odp. TEmat do zamkniecia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...