Skocz do zawartości

[korba] skrzypi przy pedałowaniu - tylko na najmniejszej koronce

migajek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

mam korbe Truvativ X-FLOW, tak jak w temacie - przy pedałowaniu (pod obciążeniem) skrzypi przez około ćwierć obrotu - zawsze zaczyna w tym samym położeniu korby (lewy pedał u góry, prawy na dole), stąd założenie że chodzi właśnie o korbę. I, co ciekawe, tylko gdy łańcuch jest na najmniejszej koronce.

• Pedały można wyeliminować bo zupełnie nowe, zresztą odkąd zaczęło skrzypieć jest to trzeci komplet pedałów.

• Na pewno nie chodzi też o obcieranie łańcucha o prowadnicę w przedniej przerzutce, bo występuje niezależnie od tylnej koronki (zresztą słychać jak na skrajnym dodatkowo lekko obciera)

• suport - stosunkowo nowy, ale nie wykluczam że to jego wina - zmieniany w serwisie "na szybko" i nawet nie spytałem co wsadzili ...

jakie macie sugestie, co sprawdzić by zdiagnozować przyczynę?

Napisano

jeśli przednia przerzutka jest za nisko, a korba na kwadrat (na którym korba po jakimś czasie nie chodzi "prosto") to może trzeć o przerzutkę niezależnie od tego na której zębatce będzie z tyłu;) Sprawdź organoleptycznie czy nie trze.

Napisano
Pedały można wyeliminować bo zupełnie nowe

To, że pedał jest nowy, nie musi oznaczać, że nie może skrzypieć. Kiedy kupiłem swoje, po paru dniach zaczęło coś piszczeć i oczywiście, pedały brałem pod uwagę, jako ostatnie – bo przecież nowe, więc powinny być dobrze nasmarowane. Kiedy je rozkręciłem, okazało się, że mają łożyska ślizgowe i rzeczywiście, smaru było od groma na całej osi pedału, ale w miejscu tarcia pedała z ośką, od strony korby, było sucho jak pieprz. Widać, robotnik w fabryce, który je składał, większą uwagę przykładał do ilości, jaką wypuści, niż do jakości swojej pracy. Wystarczyło poprawić jego robotę i przestało piszczeć, skrzypieć i rzęzić.

Na najmniejszej koronce z tyłu, nacisk nogi jest największy, dlatego, jeśli współpracujące części mogą ocierać o siebie, to właśnie podczas działania największych sił.

Napisano

Co przez to rozumiesz?

normalnie, przypatrz sie korbie na kwadrat po paru k km, i paru ostrzejszych zjazdach, nie będzie się już kręcić idealnie prosto ;)

• Mod Team
Napisano

No nie wiem nie wiem moja ma przebieg między 15 a 20 kkm na kwadrat, zdejmowana kilkanaście razy, idelanie prosta ... nakręcić ci filmik ? :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...