wojtaszek Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Szukam dobrego osprzętu do Authora Granda. W nim jest dość średni, ja szukam możliwie najlepszego. Na Sramie nigdy nie jeździlem, czytając opinie, komentarze przekonuję się, że jest lepszy. Z kolei ponoć głośniejszy, zaś precyzyjniejszy. Osobiście jechałem na LX z manetkami dual control i byłem praktycznie zachwycony, przerzutki chodziły leciutko, praktycznie ich nie słyszałem. Stąd nie wiem co lepsze, LX (XT?, SLX nie zalecacie) czy X7. Do tego korba, myślę, że Alivio by wystarczyła, żeby nie przekroczyć budżetu. Podobno tanie i dobre. Tylko ona jest na kwadrat? Czy octalinka można do każdej ramy włożyć? Myślę, że w octalinka warto by zainwestować. Jeśli droższa, to może taka http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/14265/484/MECHANIZM-KORBOWY-FC-M521-SHIMANO Kaseta HG51 powinna wystarczyć? I łańcuch, podobno connex najlepszy, ale czy do takiej klasy nie będzie przerostem formy nad treścią? Manetki w zależności od przerzutek. Bardzo liczę na Wasze rady.
afly Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 Korba: Shimano FC-M442 (octalink) Suport: Shimano BB-ES25 113mm Manetka przód: http://www.bikestacj...=681_49_112_239 Manetka tył: http://xtrabike.pl/360/1420,0,,,,,,,,,,,,,,,,,id,1.html Przerzutka tył: Przerzutka tylna SRAM X.7 X-7 X7 długi 9sp 2012 (2593608996) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Łańcuch: Wippermann Connex 800 lub 804 + spinka ConneX Link. Kaseta: http://xtrabike.pl/3...,,,,,,id,1.html Shimano HG-50 11-32T Ewentualnie aby kupić u jednego sprzedawcy: Korba FC-M410 http://xtrabike.pl/3...,,,,,,id,1.html Suport BB-ES25 118mm http://xtrabike.pl/3...,,,,,,id,1.html
LFC Napisano 31 Sierpnia 2012 Napisano 31 Sierpnia 2012 · Ukryte przez safian, 31 Sierpnia 2012 - Brak powodu Ukryte przez safian, 31 Sierpnia 2012 - Brak powodu Menatka jest słaba tutaj.
wojtaszek Napisano 31 Sierpnia 2012 Autor Napisano 31 Sierpnia 2012 Co do korby to wolałbym raczej coś na 48 na największej. Co do kasety, właśnie czy lepiej 8 czy 9 rząd przy takim samym skrajnych zębach? na 9cio powinno chodzić płynniej lecz czy nie za dużo wtedy pykania? A manetki wolę na palce, nie w gripach. Zaznaczę, że to cross więc podobno pasuje tylko korba 48. Może taka Deore FC-M443 48/36/26 ? widziałem, że polecałeś w innym temacie.
wojtaszek Napisano 3 Września 2012 Autor Napisano 3 Września 2012 Mam jeszcze pytanie do wózka, jaki wybrać: krótki czy długi? Nie wiem za bardzo o to w tym chodzi. Krótki ponoć jest droższy, ale ja znalazłem w takich samych cenach.
afly Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 W Twoim przypadku najlepiej sprawdzi się długi wózek. Chodzi tutaj o pojemność przerzutki, aby była w stanie naciągnąc łańcuch. Jest liczona jako największa zębatka kasety - najmniejsza zębatka kasety + liczba zębów na blacie korby - młynek korby. Np. Kaseta 32-11 + korba 48-26 = 21+22= 43T - długi wózek.
gulczas783 Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 Witam. Chciałbym dołączyć się do tematu i zamierzam zmienić cały napęd w rowerze Kross Hexagon V4 (2010r.). Osprzęt jest Acera i na dodatek wolnobieg który już mi nie wystarcza. Czy lepszy będzie cały zestaw Shimano czy SRAM'a? Cena jaką mogę przeznaczyć to też ok 600 zł.
Mod Team Puklus Napisano 4 Września 2012 Mod Team Napisano 4 Września 2012 Jam zmieniasz wszystko to kupił bym sramowskiego X5 bez korby powinieneś sie zmieścić w kwocie, kasete natomiast shimano.
gulczas783 Napisano 4 Września 2012 Napisano 4 Września 2012 Czyli tą korbę co mam teraz to mogę zostawić. Dzięki za szybką odpowiedź
Mod Team Puklus Napisano 4 Września 2012 Mod Team Napisano 4 Września 2012 Tak o ile nie jest już zjedzona może zostać, przednia przerzutka także. możesz kupić sobie manetki srama + tylna przerzutka. DO tego kaseta i nie pchaj sie w X5 10 rzędowe. Kup normalne 9s i do tego adekwatny łańcuch.
gulczas783 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Myślałem nad 8 max 9 rzędową kasetą bo 10 rzędów na pewno nie wykorzystam. Jeżeli chodzi o korbę to na razie ją zostawię i przednią przerzutkę chyba też wymienię.
EpicPoznan Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 koniecznie weź korbę z ośką - zero problemów z trzeszczeniem, luzowaniem i wykręcaniem co do reszty, to nawet nowe alivio 3x9 działa ok
Mod Team Puklus Napisano 5 Września 2012 Mod Team Napisano 5 Września 2012 Tak zwłaszcza jak ja łożyska padną po 2000km bo nieumiejętnie to poskłąda, zintegrowane osie są na to wrażliwe. A jak łożyska sie zatrą i oś sie będzie obracać w łożysku a nie na łożysku to powstanie praktycznie nie naprawialny luz.
EpicPoznan Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 to sobie kupi wkład deore za 40zł Czy to tak wielki wydatek raz na X tyś km? Moje wspomnienia z wkładami na kwadrat i im podobnymi są fatalne
Mod Team Puklus Napisano 5 Września 2012 Mod Team Napisano 5 Września 2012 2000 to dla jednego 2-3 lata jazdy dla innego miesiąc wiec nie wiem. Suport trzeba starannie zamontować a mufa powinna być ładnie splanowana. Ja natomiast na swojej korbie na ktorej przegoniłem ok 15 000km zjadłem tylko 4 suporty na kwadrat z czego pierwszy ( był lekko za krótki) dałem kumplowi jeździ na nim do dziś, reszta nie przekraczała 20zł, następny był fsa za 19 i jakiś no name za 15, teraz mam VP. Wychodzi po niecałe 4kkm na suport wiec to dużo trwalsze niż sie zdaje a jak sie kupi suport z wyższej półki, prędzej zajedziesz korbę
gulczas783 Napisano 5 Września 2012 Napisano 5 Września 2012 Korby nie myślę na razie wymieniać bo zobaczę ile osprzęt mnie w sumie wyniesie. Chyba, że zrobię tak jak piszecie wymienię tylko wkład suportu i będzie git. Jutro raczej pojadę do Rzeszowa i gość mi założy cały osprzęt, a zna się na nim jak mało kto ;-P
EpicPoznan Napisano 6 Września 2012 Napisano 6 Września 2012 Jak przypomnę skrzeczące suporty na kwadrat, odpadające ramienia korby... BRRRR zgroza Fakt, że to były suporty za 30-50zł i korby za 100zł, ale strach pozostał ;p Co do suportów z miskami zewnętrznymi, mocowanie na smar miedziany dziecinnie proste, splanować mufę to nie problem, no a montaż dużo prostszy moim zdaniem, ale co kto woli No i sztywność i waga też inne, przy cenie korby deore ok 200zł nie widz sensu pchać się w stary system..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.