Skocz do zawartości

[Napęd] Stukanie w napędzie.

jacme

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój rower to Unibike Evolution 2011. Od pewnego czasu coś stukocze mi w okolicach napędu, podokręcałem wszystko. na pewno nie jest to wina pedałów (sprawdzałem na innych). Gdy złapałem za lewą i prawą korbę jednocześnie i trochę poruszałem poczułem delikatny luz. Czy możebyć to suport i czy dam radę wyeliminować te dźwięki w domowych warunkach? Z narzędziami nie będę miał problemów.

Napisano

Mam jeszcze jedno pytanie. Na rower mam 2 letnią gwarancję, czy taka usterka zostanie uznana i suport zostanie wymieniony za darmo?

Napisano

A jaki rower ma przebieg? - jeżeli jest uszkodzony suport to pewnie zostanie objęte gwarancją ale obstawiam ,że rower kupiłeś w tym roku wnioskując ,że masz 2 letnią gwarancję więc najprawdopodobniej będzie to piasek albo jakiś inny syf który dostał się na obrzeża suportu co powoduje trzeszczenie - oprócz trzeszczenia czujesz jakby pedały ciężej pracowały?

Napisano

A jaki rower ma przebieg? - jeżeli jest uszkodzony suport to pewnie zostanie objęte gwarancją ale obstawiam ,że rower kupiłeś w tym roku wnioskując ,że masz 2 letnią gwarancję więc najprawdopodobniej będzie to piasek albo jakiś inny syf który dostał się na obrzeża suportu co powoduje trzeszczenie - oprócz trzeszczenia czujesz jakby pedały ciężej pracowały?

Tak czuję, rower kupiłem w lipcu 2011. Ma jakieś 2500 przebiegu z czego 1200 w tym roku.

Napisano

Spróbuj dokręcić suport żeby wyeliminować luz - jeżeli problem będzie dalej się powtarzał (tj jeżeli będzie dalej chrupotało to weź rozkręć go i przesmaruj). Niedawno też zmagałem się z podobnym problemem w rowerze Unibike Flite i skuteczna metodą okazało się napsikanie WD-40 w szparki od suportu co spowodowało wyrzucenie na zewnątrz piasku, następnie zalałem to spryskiwaczem wypełnionym mieszanka ropy i oleju silnikowego (ciekawe połączenie w smarowaniu trudno dostępnych miejsc) i problem znikł bez bawienia się w rozkręcanie, smarowanie itd . Jeżeli to nie pomoże to jedyną opcją jest wymiana suportu (powinna gwarancja to obejmować ale najlepiej jeżeli zadzwonisz i zapytasz). Pozdrawiam i przyjemnej zabawy.

Napisano

Spróbuj dokręcić suport żeby wyeliminować luz - jeżeli problem będzie dalej się powtarzał (tj jeżeli będzie dalej chrupotało to weź rozkręć go i przesmaruj). Niedawno też zmagałem się z podobnym problemem w rowerze Unibike Flite i skuteczna metodą okazało się napsikanie WD-40 w szparki od suportu co spowodowało wyrzucenie na zewnątrz piasku, następnie zalałem to spryskiwaczem wypełnionym mieszanka ropy i oleju silnikowego (ciekawe połączenie w smarowaniu trudno dostępnych miejsc) i problem znikł bez bawienia się w rozkręcanie, smarowanie itd . Jeżeli to nie pomoże to jedyną opcją jest wymiana suportu (powinna gwarancja to obejmować ale najlepiej jeżeli zadzwonisz i zapytasz). Pozdrawiam i przyjemnej zabawy.

A gdyby okolice suportu przedmuchać sprężonym powietrzem i później wd-40?

Napisano

Myślę ,że nie zaszkodzi spróbować ale nie wiem czy sprężone powietrze pomoże ponieważ ten brud będzie się tam mocno trzymał ze względu ,że będzie przyczepiony do smaru. Dlatego chyba najlepiej jak napsikasz WD-40 - chwile pojeździsz i jeżeli zniknie trzeszczenie to będzie ok (tylko nie żałuj WD-40 i nie zapomnij dokręcić suportu bo to może też powodować trzaskanie). Jeżeli WD-40 pomoże wtedy weź i przesmaruj suport jakimś mazidłem w płynie (bo mało jest tam miejsca). Oczywiści najlepiej było by rozkręcić, wyczyścić i przesmarować suport ale to już troszkę więcej zabawy. Mi pomógł sposób który powyżej opisałem i wszystko działa jak talala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...