zabiel17 Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Witam, Panowie poszukuję podpowiedzi, co może być przyczyną usterki w mojej torze. Otóż, po intensywniejszym używaniu pewnego dnia straciłem w ogóle tłumienie( o ile można mówić, że tam jakieś tłumienie wcześniej było) - teraz amortyzator przy każdej większej dziurze czy nierówności mocno odbija i słychać taki "metaliczny" dźwięk. Jeszcze trochę pojeżdżę na tej Torze i stracę dłonie Co zauważyłem- po ostatnim "serwisie", który składał się tylko z wymiany oleju we wszystkich możliwych otworach, Tora na chwilę odzyskała tłumienie. Po kilku km cięższej jazdy tłumienie uciekło, razem z olejem na lagach. Co to może być? Na razie stawiam na nieszczelne oringi- które puszczają olej, a po jego stracie nie ma co tłumić. Może inne wskazówki? Z góry dzięki za poświęcony czas jeszcze pytanie: -czy leje się olej do komory powietrznej? może tutaj tkwi błąd, że amor tak strasznie odbija? ale w manualu widziałem, że olej się wlewa (chyba)
Fenthin Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Czyli już raz olej się przedostał? Tym bardziej stawiam na uszkodzone o-ringi. Olej w komorze powietrznej służy do uszczelnienia jej, nie wpływa na tłumienie.
kudlatty Napisano 27 Sierpnia 2012 Napisano 27 Sierpnia 2012 Mam podobny problem, tzn. metaliczny stuk przy odbiciu. Tłumienie co prawda jakieś tam mam, ale nie mogę ruszyć pokrętłem od regulacji tłumienia. Dodam, że zaczęło się tak dziać po dobiciu. Amorek od początku poci mi się przy kapslu od blokady, i po jakimś czasie od dolewki zaczyna chodzić (na blokadzie) coraz to większym skokiem, a od czasu dobicia olej zaczyna zwiewać szybciej... Po wyciągnięciu komory powietrznej amorek nadal stukał, ale stuk słychać było po wyciągnięciu go na 140mm, potem tłumik ogranicza skok. A, że jeżdżę na 130 (golenie przy maksymalnej wartości skoku wysunięte na 130mm) milimetrach problemu (problemu stukania, rzecz jasna) doszukiwałbym się w komorze powietrznej (zaworek między negatywną, a pozytywą???)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.