Skocz do zawartości

[1300]Kands 1300 i Unibike Fusion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kands ma full Alivio. Fusion ma Acerę. Ile kosztowałaby wymiana Acery na Alivio? Czy różnca będzie znacząca? Opłaca się? Proszę o opinie posiadaczy tych rowerów.

odświerzam

Specyfikacja Kandsa: http://allegro.pl/wysoka-polka-mocny-rower-kands-1300-full-alivio-i2559323410.html

Specyfikacja Unibike: http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-fusion-2012.html#fragment-2

odświeżam

Napisano

Różnica w cenie przedniej acery na przednie alivio to koło 10zł. Czyli tyle co nic.

Gorzej z manetkami - nowe alivio są dość drogie (70-100zł). A tam są altusy z tego co widzę.

Z tyłu w obu jest Alivio.

Napisano
Weź Kandsa i jego modernizuj jak zostaną pieniądze

Rower nie jeżdzi na samych przerzutkach Alivio.

Specyfikacja Unibike: Rower górski Unibike Fusion 2012 | Sklep Rowerzysta.pl rowery

Ten model jest zbudowany na optymalnych podzespołach,w tej klasie cenowej.Nie ma potrzeby go modernizować w chwili kupna.Kupić i jeżdzić.

Napisano

Rower nie jeżdzi na samych przerzutkach Alivio.

Jasne, bo lepiej rower jeździ na gorszych, byle z dużym napisem znanej firmy :)

A serio to Uni ma kilka części lepszych niż Kands, a Kands kilka lepszych niż Uni. Gdyby więc kosztowały tyle samo to wybór byłby trudniejszy. Ale Uni kosztuje prawie 50% więcej, więc o czym mowa? Za 1500 to chwilami można upolować już i ofety na dyskach i deore jak się wystarczająco długo poluje.

Napisano
A serio to Uni ma kilka części lepszych niż Kands, a Kands kilka lepszych niż Uni.

To wymień kilka lepszych części w kandsie,oprócz manetek i przedniej przerzutki.

Napisano

Czepialski :)

Z tego co widzę lepsza jest też trochę kaseta i prawdopodobnie amorek ale pewności nie ma, bo info w tej materii u unibike'a skromne - ale chyba regulacją by się pochwalili, gdyby była?

Uni ma za to lepszy łańcuch, chybą korbę, choć z tego co widzę to ta sama klasa osprzętu, prawdopodobnie też siodełko i sztycę, opony i mostek/kierownicę (żadnych recenzji produktów tej firmy nie czytałem, ale zakładam na Twoją korzyść, że jak ma własną nazwę to gorsza od popularnego zooma nie jest :>). Jak dla mnie to mało jak na prawie 500zł różnicy.

Napisano
Czepialski

Nie chodzi o czepianie się,tylko o jak najlepszy wybór roweru dla autora tematu.Unibike jest lepszym wyborem pod każdym względem,noo prawie pod każdym.Cena jest wyższa.

Tadeus nic nie wspomniałeś o ramie,a to ważna część w rowerze.Unibike ma już tradycję w projektowaniu,a Kands?

Napisano

Z pewnością właściciel firmy produkującej Kands sobie sam te ramy wymyśla i rysuje w momentach natchnienia na serwetkach... a inżynierowie u niego wcześniej układali chodniki...

Na szczęście nie żyjemy w czasach, w których specjaliści od danego tematu nie mogą zmienić firmy. Budowanie aluminiowanych ram z niższego segmentu to już żadna filozofia i z pewnościa zatrudnili kogoś, kto się na tym zna, bądź wykupili odpowiednie sprawdzone wzory konstrukcyjne :) I tak większość firm zamawia te ramy w zakładach, gdzie na takich samych taśmach jadą odpowiedniki większości innych marek.

Zakładając nawet, że przypadkiem Unibike dzięki swojemu doświadczeniu był w stanie wyeliminować pewne problemy, które świeża konkurencja dopiero musi ominać i jest to jego handlowy sekret, to jak to udowodnić? To że coś jest długo na rynku, to nie znaczy, że nie może być chałą z dobrą siecią sprzedaży :) Mało słabych produktów trzyma się od dziesięcioleci i zachwalanych jest przez nie znających się na rzeczy użytkowników?

Tak, czy inaczej, trzeba by bardzo długotrwałych i kosztownych testów by udowodnić, iż rama z firmy A z niskiego segmentu jest lepsza od odpowiednika z firmy B. Takich testów nie widziałem, więc dla mnie te ramy są takie same. Sam mam ramę Meridy, która jest pospawana dużo bardziej niechlujnie, niż to co widzę na zdjęciach Kandsów w necie.

Unibike ma wyraźnie lepsze opony i (prawdopodobnie) sztycę, kierownicę i mostek i to za +50% ceny, ale za to słabszą przerzutkę, manetki i amortyzator (prawdopodobnie). Dla mnie to nie brzmi jak interes stulecia.

Żeby nie było. Uważam, że Fusion jest bardzo porządnym, zrównoważonym rowerem. Ale w przeciwieństwie do Kandsa nie jest to w danym segmencie cenowym żadna okazja.

Napisano

A może jakieś inne rowery (rama 17'')? Nie wiem czy za 500zł opłaca się pół roweru wymieniać ;). Jeżeli nie te, to takie? np. Lazaro Senatore V4?

Napisano

Nie chodzi o czepianie się,tylko o jak najlepszy wybór roweru dla autora tematu.Unibike jest lepszym wyborem pod każdym względem,noo prawie pod każdym.Cena jest wyższa.

Tadeus nic nie wspomniałeś o ramie,a to ważna część w rowerze.Unibike ma już tradycję w projektowaniu,a Kands?

No jasne Unibike ma genialne pękające, sprawdzone ramy. Miłej lektury np. w tym miejscu http://www.forumrowe...-peknieta-rama/

Wiesz co ten Unibike ma lepsze od Kandsa? Nic. Może za wyjątkiem opon.

Trzeba być co najmniej dziwnym aby wybrać tego Unibike który nie prezentuje sobą nic, no ale jak kto woli

Up. Ten Lazaro to rower crossowy, poprzednie wspomniane w temacie to MTB, jaki tym Ciebie interesuje bardziej?

Napisano

Jeśli w terenie w którym będziesz jeździł nie ma dużo większych dziur, kamieni, błota, korzeni. To weź crossa i tutaj Lazaro będzie najlepszym wyborem, jest jeszcze odmiana Kandsa jako cross pod nazwą Kands 1300 Maestro, ale coś nie widzę go teraz na alledrogo.

Napisano
Proszę o inne propozycje

Romet Rambler disc(2010r).Możesz go kupić za 1099 zł.Rower ma napęd 24 biegowy firmy Sram.Obręcze Rodi.opony Schwalbe,kierownica,mostek,sztyca,korba-Truvativ.Są dostępne ramy 17".

Rama bardzo sztywna zaprojektowana w Romecie.

Napisano

Nadal ciągnie mnie do Levela. Wydaje mi się lepszy i tańszy. Nie znam SRAM 3.0. Są lepsze od Alivio? Podobne do Deore?

refresh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...