Qba66 Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Witam serdecznie. Ostatnio mój dobry przyjaciel dokręcając zacisk hamulca tarczowego w swoim marcoku zerwał gwint dolego otworu. O dziwo nie dokręcał mocniej niż zwykle - ot nagle puściło. Oczywiście system mocowania PM. Zastanawialiśmy się nad sposobem naprawy tego ustrojstwa. -Dłuższa śruba nie załapie wystarczająco mocno bo gwintu zostało niewiele. -Nagwintowanie na nowo spowoduje konieczność użycia śruby o większej średnicy - a zacisk formuli oro ma za mało materiału by go rozwiercać. Osobiście wpadłem jeszcze na pomysł by użyć specjalistycznego kleju tzw "płynny metal", który to ma b. dużą wytrzymałość i można po jego stwardnieniu i nabraniu wytrzymałości(ok 48h) poddawać go obróbce. Jednak wątpie by dało się go nagwintować, a zalewanie śruby na stałe spowoduje brak możliwości regulacji hamulca.. Może ktoś spotkał się z jakąś możliwością naprawy? (Nie mam na myśli wymiany goleni dolnych - bo i owszem gdyby i jakieś były w przyzwoitej cenie to czemu nie. Ale po prostu nie potrafimy znaleźć) Pozdrawiam wszystkich pomysłowych
adii22 Napisano 24 Sierpnia 2012 Napisano 24 Sierpnia 2012 Zainteresuj się tematem HeliCoil, o ile dobrze pamiętam tym się da naprawić spaprany gwint
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.